Μια ιστορική εκκρεμότητα φαίνεται να παίρνει τον δρόμο της προς επίλυση μετά την ομόφωνη απόφαση των κομμάτων της Βουλής για το άνοιγμα του Φακέλου της Κύπρου, στο πλαίσιο του Πρωτoκόλλου Συνεργασίας της Βουλής των Ελλήνων με τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Την προσεχή Παρασκευή ο Νίκος Βούτσης θα διαβιβάσει το υλικό του Φακέλου της Κύπρου στον κύπριο ομόλογό του Δημήτρη Συλλούρη στην Λευκωσία. «Στη δική μου γενιά είχαμε το σύνθημα “ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ”. Πέρασαν 43 χρόνια κι εκείνο το “ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ” ενδεχομένως να υπήρξε ένα συλλογικό άλλοθι για τη λήθη –ηθελημένη ή αθέλητη –μιας ολόκληρης κοινωνίας, μιας ολόκληρης χώρας» είπε στη Βουλή ο Βούτσης, ο οποίος τόνισε ότι το άνοιγμα του Φακέλου της Κύπρου είναι «θέμα ιστορικού χρέους με ηθικές, πολιτικές και άλλες διαστάσεις».

Χάθηκαν οι 11 σημαντικότεροι!

Με έκπληξη έμαθαν τα κόμματα ότι από το επίμαχο υλικό έλειπαν οι 11 πρώτοι και πιο σημαντικοί φάκελοι, οι οποίοι όσο κι αν έψαξαν οι αρμόδιοι παράγοντες της Βουλής δεν βρέθηκαν πουθενά. Υπήρχαν ωστόσο οι κασέτες στις οποίες είχαν καταγραφεί οι σχετικές καταθέσεις σημαντικών μαρτύρων στην Εξεταστική Επιτροπή που διερεύνησε αυτή τη μεγάλη εθνική υπόθεση από το 1986 έως το 1988.

Αν και ομόφωνη η απόφαση των κομμάτων διατυπώθηκαν ορισμένες επιφυλάξεις για τον χρόνο που επέλεξε η κυβέρνηση να προβεί στην υλοποίηση αυτής της απόφασης. Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης το συνδύασε με την αποτυχία των διαπραγματεύσεων και την προσπάθεια, κατά δήλωσή της, της κυβέρνησης να διατηρήσει ζωντανή τη δυναμική που διαμόρφωσαν οι συνομιλίες. Ο Αλέξης Τσίπρας του ζήτησε να μην έχει επιφυλάξεις τονίζοντας ότι «δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα από την αλήθεια, διότι όσο και αν είναι σκληρή, πάντοτε είναι λυτρωτική», ενώ διευκρίνισε ότι το άνοιγμα του Φακέλου της Κύπρου θα γίνει όταν και οι δύο πλευρές εκτιμήσουν ότι είναι η κατάλληλη στιγμή.