Για καθεστωτικές πρακτικές και για προσπάθεια χειραγώγησης της ελληνικής Δικαιοσύνης κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζοντας ωστόσο την πεποίθησή του ότι οι θεσμοί θα αντέξουν.

Η θερμοκρασία χθες στο Μοσχάτο, στα κεντρικά γραφεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης –όπως και σε όλη την Αττική -, ήταν υψηλή, όμως ανέβηκε κι άλλο μετά τα πυρά που εξαπέλυσε εναντίον των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ο πρόεδρος της ΝΔ από το βήμα της Πολιτικής Επιτροπής. Ο Μητσοτάκης χρησιμοποιώντας σκληρή φρασεολογία χαρακτήρισε την κυβέρνηση με αφορμή τις πρόσφατες παρεμβάσεις υπουργών της στη Δικαιοσύνη ως «πολιτική παράγκα», την κατηγόρησε ανοιχτά για καθεστωτικές πρακτικές, διαμηνύοντας όμως πως οι θεσμοί δεν θα λυγίσουν. Παράλληλα, ο αρχηγός της ΝΔ παρουσίασε τον οδικό χάρτη της στρατηγικής που θα ακολουθήσει η γαλάζια παράταξη. Στόχος του είναι όλο το καλοκαίρι να πνέει αντιπολιτευτικός… λίβας πάνω από το Μαξίμου, ενώ ταυτόχρονα ξεκαθάρισε στο εσωτερικό του κόμματος πως η προσπάθεια ανανέωσης και διεύρυνσης της παράταξης θα συνεχιστεί.

Βασική επιδίωξη του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν να στείλει το μήνυμα στα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής ΝΔ –κι αυτά με τη σειρά τους να το μεταφέρουν στους πολίτες –πως η σημερινή κυβέρνηση ταυτίζεται πλέον καθημερινά με φαινόμενα αντιθεσμικών και αντιδημοκρατικών συμπεριφορών. Από την αρχή της ομιλίας του άσκησε δριμύτατη κριτική στους κυβερνώντες, τονίζοντας πως έχουν την αποκλειστική ευθύνη για τη «βαθιά κρίση θεσμών και αξιών, που απειλεί πια τα θεμέλια της δημοκρατίας μας». Κατηγόρησε μάλιστα την κυβέρνηση πως προκαλεί μεγάλη βλάβη –μεγαλύτερη και από την οικονομία –στη λειτουργία του κράτους και των θεσμών. Οπως πρόσθεσε, αυτή η κυβέρνηση, προκειμένου να κρατηθεί στην εξουσία, «απεργάζεται και υλοποιεί διάφορα, σχεδόν καθεστωτικού χαρακτήρα σχέδια», διαμηνύοντας όμως πως η ΝΔ δεν θα επιτρέψει χειραγώγηση της Δικαιοσύνης και πως «οι θεσμοί δεν θα λυγίσουν».

Ειδικά στα θέματα της Δικαιοσύνης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε πολύ σκληρή φρασεολογία στην επίθεση που εξαπέλυσε κατά της κυβέρνησης αλλά και προσωπικά κατά του Πρωθυπουργού. Ηθελε με αυτόν τον τρόπο να δείξει στο εσωτερικό της ΝΔ ότι αυτή είναι η γραμμή που πρέπει να ακολουθήσουν όλοι στην αξιωματική αντιπολίτευση. «Εκεί όμως όπου η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή εκτροπή, τολμώ να πω σε θεσμική παράκρουση, είναι στη Δικαιοσύνη» σχολίασε με δηκτικό τρόπο. Και συμπλήρωσε πως με την τοποθέτηση της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου στο γραφείο του Πρωθυπουργού δεν τηρήθηκαν ούτε τα στοιχειώδη θεσμικά προσχήματα.

Πυρά εκτόξευσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς την κυβέρνηση και για την πλήρη αποτυχία της στο πεδίο της οικονομίας. Ξεκαθάρισε δε πως η Εξεταστική για το plan Β της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και το παράλληλο σύστημα πληρωμών που σχεδίαζε ο Γιάνης Βαρουφάκης «θα γίνει» είτε σε αυτήν τη Βουλή είτε στην επόμενη όπου η ΝΔ θα έχει την πλειοψηφία. Μάλιστα, αυτό ήταν ένα από τα σημεία στο οποίο ο αρχηγός της ΝΔ χειροκροτήθηκε θερμά από το ακροατήριο της Πολιτικής Επιτροπής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε εκ νέου πως η πολιτική αλλαγή είναι επιβεβλημένη –με μια κυβέρνηση της ΝΔ –και προχώρησε στην πρόβλεψη πως οι εκλογές θα γίνουν νωρίτερα από τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ. Την ίδια ώρα, βασική στόχευση του προέδρου της ΝΔ ήταν με την ομιλία του στο ανώτατο όργανο του κόμματος να στείλει μήνυμα στο εσωτερικό πως η ανανέωση της γαλάζιας παράταξης θα συνεχιστεί. Θέλοντας δε να δώσει τέλος στις όποιες «γκρίνιες» υπάρχουν από τους παλιούς της παράταξης, είπε με νόημα πως τιμά και σέβεται τα «παλαιότερα στελέχη του κόμματος», αλλά η ανανέωση θα συνεχιστεί: «Ειδικά στο θέμα αυτό δεν πρέπει και δεν θα κάνω πίσω».

Βάρος έδωσαν χθες τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και άλλα στελέχη του κόμματος στην απαραίτητη διεύρυνση της ΝΔ, προκειμένου να απευθυνθεί σε ολόκληρη την κοινωνία. «Οταν ανοίγω τις πόρτες του κόμματος, κανείς δεν μπορεί να τις κλείσει(…). Ανανέωση, διεύρυνση, ισχυροποίηση της παράταξης» σημείωσε ο αρχηγός της ΝΔ. Από την πλευρά του ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής Λευτέρης Αυγενάκης υπογράμμισε πως η ΝΔ δεν πρέπει να περιχαρακωθεί.

Ακόμη, ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε από τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής να επικεντρωθούν στην επαφή τους με την κοινωνία και στην παρουσίαση των θέσεων και του προγράμματος του κόμματος. Γι’ αυτόν τον λόγο, άλλωστε, χθες διανεμήθηκε σε όλους σχετικό φυλλάδιο με τις βασικές πτυχές του προγράμματος της ΝΔ με τίτλο «Για όσα έχουμε δεσμευτεί μέχρι σήμερα –4/2016-7/2017».

Από τη χθεσινή συνεδρίαση πάντως δεν έλειψαν και οι φωνές κριτικής προς την ηγεσία του κόμματος. Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σημείωσε πως η ΝΔ πρέπει να απευθυνθεί στην κοινωνία με άλλο τρόπο. Χρειάζεται, είπε, να μην περιοριστεί το κόμμα σε νομαρχιακές συνελεύσεις, αλλά να «βγούμε πρώτοι εμείς στις πλατείες. Να είμαστε κοντά στις γειτονιές και στους δήμους».

Αρκετά από τα αιρετά μέλη της Πολιτικής Επιτροπής αναφέρθηκαν στα δεινά –όπως είπαν –που έχει επιφέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Για παράδειγμα, ελεύθεροι επαγγελματίες στηλίτευσαν την υψηλή φορολογία που τους επιβάλλεται, ενώ μια δημόσια υπάλληλος επικεντρώθηκε στην έλλειψη αξιολόγησης στο Δημόσιο.