Σε κλοιό προστασίας βρίσκεται το Οικόπεδο 11 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης σε μια προσπάθεια να προχωρήσουν απρόσκοπτα οι έρευνες για υδρογονάνθρακες που ξεκινούν σήμερα, παρά τις αντιδράσεις της Τουρκίας.
Το πλωτό γεωτρύπανο «West Capella» της γαλλοϊταλικής κοινοπραξίας Τotal-ENI, που έχει αναλάβει τις έρευνες, βρίσκεται από τα ξημερώματα στο σημείο όπου έχουν προγραμματιστεί οι γεωτρήσεις και το οποίο θεωρείται στο εξής απροσπέλαστη περιοχή, αφού μέσω οδηγίας προς ναυτιλλομένους –NAVTEX –η Λευκωσία έχει απαγορεύσει την είσοδο για οποιονδήποτε λόγο σε μια ακτίνα 500 μέτρων γύρω από την εξέδρα.
Το Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκεται από σήμερα σε διαρκή ετοιμότητα και σε αντίθεση με άλλες γεωτρήσεις εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, στην εν λόγω γεώτρηση, στον στόχο «Ονισήφορος Δυτικό 1», έχουν ληφθεί επιπλέον μέτρα ασφαλείας.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες από τη Λευκωσία, στην περιοχή βόρεια του Οικοπέδου 11 της κυπριακής ΑΟΖ πλέει τα τελευταία 24ωρα το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS George H.W. Bush» –το οποίο βρίσκεται το τελευταίο διάστημα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου λόγω των επιχειρήσεων στη Συρία.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως κοντά στο σημείο όπου είναι προγραμματισμένες οι γεωτρήσεις βρίσκονται μια γαλλική φρεγάτα τύπου Φρεν, ένα ισραηλινό πολεμικό πλοίο αλλά και η ελληνική κανονιοφόρος «Ανίκητος», που βρίσκεται όμως για άλλο λόγο στην περιοχή καθώς μετέχει σε πολυεθνική άσκηση.
Η κινητικότητα που παρατηρείται τις τελευταίες ώρες στην περιοχή και λίγο πριν αρχίσουν οι έρευνες για υδρογονάνθρακες ερμηνεύεται απο την πηγές της Λευκωσίας και ως μήνυμα προς την Τουρκία, η οποία είναι γνωστό πως αντιδρά στις προγραμματισμένες γεωτρήσεις.
Ασκήσεις με πραγματικά πυρά. Στο πλαίσιο αυτό και σε μια προσπάθεια να κλιμακώσει την ένταση εξέδωσε NAVTEX, με την οποία δεσμεύει παράνομα περιοχή έκτασης 10.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων δυτικά της Κύπρου για ασκήσεις με πραγματικά πυρά.
Η περιοχή που έχει δεσμεύσει για σήμερα και αύριο η Αγκυρα βρίσκεται εντός των Οικοπέδων 5, 6 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ –πρόκειται για τεμάχια τα οποία και διεκδικεί -, ενώ εν αναμονή οδηγιών το σκάφος «Μπαρμπαρός» για την ώρα παραμένει στις νότιες ακτές της Τουρκίας.
Στρατιωτικές πηγές χαρακτηρίζουν αναμενόμενη τη στάση της Τουρκίας και εκτιμούν ότι η κίνησή της να δεσμεύσει περιοχή που γειτνιάζει με την περιοχή της γεώτρησης δεν πρόκειται να επηρεάσει τις προγραμματισμένες έρευνες, ούτε και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου να αξιοποιήσει τον φυσικό της πλούτο.
Οπως εξηγούν, πρόκειται για πάγια τακτική της Αγκυρας να απαντά στις κυπριακές NAVTEX με αντι-NAVTEX, ενώ μιλούν για μια ακόμη προσπάθειά της ουσιαστικά να εκβιάσει την ελληνοκυπριακή πλευρά να αναβάλει τις επικείμενες έρευνες, με το σκεπτικό ότι έχει και εκείνη μερίδιο στον φυσικό πλούτο του νησιού.
Η κυπριακή απάντηση. Μήνυμα προς την Τουρκία ότι οι έρευνες θα προχωρήσουν κανονικά έχει στείλει και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι τυχόν τουρκικές προκλήσεις δεν θα μείνουν αναπάντητες, τουλάχιστον μέσω της διπλωματικής οδού.
«Το βήμα που παρέχεται στην Κυπριακή Δημοκρατία, ως εκ του μεγέθους και της στρατιωτικής της δυνάμεως, δεν είναι άλλο παρά το διεθνές βήμα, η ΕΕ και το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θαλάσσης» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Την ίδια ώρα ρόλο – κλειδί φαίνεται πως έχει αναλάβει η Γαλλία, η οποία βρίσκεται και θα βρίσκεται καθ’ όλη τη διάρκεια των ερευνών σε ανοιχτή γραμμή με τη Λευκωσία, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η εξουσιοδότηση για τυχόν αλλαγή σχεδίων στο χρονοδιάγραμμα των προγραμματισμένων ερευνών βρίσκεται στα δικά της χέρια.