Η κοινή εθνική γραμμή για το Κυπριακό που καταγράφηκε στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή, στον απόηχο του ναυαγίου των συνομιλιών στην Ελβετία και εν μέσω των τουρκικών απειλών ενόψει της γεώτρησης της Total στο Οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, ήταν το μήνυμα που έστειλαν τα πολιτικά κόμματα προς κάθε κατεύθυνση.
Μαζί και η κατηγορηματική τοποθέτησή τους ότι αποτελεί νόμιμο και αναφαίρετο δικαίωμα της Κύπρου να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα επί της ΑΟΖ και ότι οι τουρκικές απειλές θα βρουν απέναντί τους όχι μόνο την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και τη διεθνή κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Πάντως, η κοινή εθνική γραμμή και η συναντίληψη για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση χωρίς στρατό κατοχής, εγγυήσεις και παρεμβατικά δικαιώματα στην Κύπρο και πάντα υπό το φως του διεθνούς δικαίου, των αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου έφερε στην επιφάνεια τις διαφορετικές γραμμές εντός της κυβερνητικής πλειοψηφίας για το άλλο εθνικό θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη να εγείρει θέμα δεδηλωμένης λόγω της διαφοροποίησης του υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου από τη διακηρυγμένη θέση από το 2007 του ΥΠΕΞ περί σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις και έναντι όλων (erga omnes).
Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι εγείρεται μείζον θέμα καθώς «δεν γίνεται για ένα κορυφαίο ζήτημα εξωτερικής πολιτικής ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και ο υπουργός Εξωτερικών και ο Πρωθυπουργός να έχουν διαφορετική άποψη». Ενώ επεσήμανε ότι αυτή η «ετερόκλητη συμμαχία έχει έναν συνεκτικό παράγοντα –την παραμονή στην εξουσία». Ομως «για ένα κορυφαίο ζήτημα εξωτερικής πολιτικής τίθεται επί της ουσίας ζήτημα δεδηλωμένης», αφού «δεν γίνεται η κυβέρνηση να μην εμφανίζεται με ενιαία θέση». Μάλιστα πηγές της ΝΔ σχολίαζαν αργότερα ότι αν φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή συμφωνία για την ονομασία της ΠΓΔΜ, η αξιωματική αντιπολίτευση θα πρέπει να αποδείξει ότι διαθέτει την πλειοψηφία των 153 βουλευτών. Ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τον Πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει αν η θέση του ΥΠΕΞ για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό αντιπροσωπεύει όχι την κυβέρνηση, αλλά την κυβερνητική πλειοψηφία.
Πυρά κατά Καμμένου. Ο υπουργός Αμυνας επανέλαβε ότι συντάσσεται με την απόφαση που έλαβε η Σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών το 1992 υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία των Σκοπίων, ενώ δήλωσε ότι η θέση του ΥΠΕΞ περί σύνθετης ονομασίας, που είναι ακόμα αναρτημένη στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου, δεν αποτελεί ψηφισμένο νόμο, παρότι ο αρχηγός της ΝΔ του υπενθύμισε ότι περιλαμβανόταν στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Καραμανλή που ψηφίστηκαν το 2007, όταν και ο ίδιος ήταν βουλευτής της ΝΔ. «Δεν έχω ψηφίσει ποτέ αλλαγή της θέσης (του 1992)» αντέτεινε ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος του είπε ακόμα ότι «εσείς έχετε πρόβλημα υπαρξιακό διότι, όταν έριξε την κυβέρνηση ο Σαμαράς, σειόταν το στάδιο από το σύνθημα “αλήτη προδότη Σαμαρά” και όταν η αδελφή σας έλεγε άλλα για το σχέδιο Ανάν και ο Καραμανλής άλλα». Μάλιστα εκείνη τη στιγμή ακούστηκε το σχόλιο που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος είπε «τα οικογενειακά σας θα συζητήσουμε τώρα, βρε παιδιά;».
«Εμείς θα τα βρούμε. Η κυβερνητική πλειοψηφία θα τα βρει μια χαρά και ο υπουργός Εξωτερικών θα διαπραγματευτεί και η κυβέρνηση αυτή θα βγει πάλι νικητής, όπως βγήκε στο Κυπριακό» δήλωσε ο Πάνος Καμμένος, ενώ ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση με την ίδια υπευθυνότητα που διαχειρίστηκε τις συνομιλίες για το Κυπριακό θα διαχειριστεί και το ονοματολογικό για τα Σκόπια. Οπως εξήγησε, μετά και την αλλαγή της κυβέρνησης των Σκοπίων, επίκειται ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων και θα υπάρξει πλήρης ενημέρωση των κομμάτων. Οπως σημείωσε, «όταν έρθει η ώρα να πάρει η κυβέρνηση κρίσιμες αποφάσεις, μέλημά μας θα είναι μια ευρεία σύμπτωση που θα αφορά όλες τις πτέρυγες της Βουλής».
Ραντεβού Κοτζιά – Νίμιτς. Ενώ αναφερθείς στο θέμα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, επικαλούμενος τη σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΞ περί σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό, είπε ότι αποφάσισε να μην την πειράξει όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του, «διότι θα εθεωρείτο ότι έχουμε μια άλλη γραμμή» και δήλωσε ότι «θα συζητήσουμε εν ησυχία το ζήτημα των Σκοπίων στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής», ενώ έκανε γνωστό ότι θα συναντηθεί τις προσεχείς ημέρες με τον διαπραγματευτή Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος θα προσκομίσει τις προτάσεις του. «Η ελληνική διπλωματία πολύ μεθοδευμένα έχει εντοπίσει τα προβλήματα, τις αντιφάσεις, τις δυσκολίες αυτής της διαπραγμάτευσης κι έχει μελετήσει όλες τις διαπραγματεύσεις» δήλωσε ο ΥΠΕΞ.