Παρίσι και Λος Αντζελες διεκδικούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 και ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ήταν από προχθές στη Λωζάννη για την παρουσίαση της υποψηφιότητας. Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ δεν βρέθηκε στην πόλη της Ελβετίας (το Λος Αντζελες εκπροσώπησε ο δήμαρχος Ερικ Γκαρτσέτι), ωστόσο φρόντισε να ξεκαθαρίσει πως «εργάζεται σκληρά για να πάρει τους Ολυμπιακούς Αγώνες για τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Η ΔΟΕ, πάντως, επικύρωσε χθες την πρόταση της εκτελεστικής επιτροπής για την ταυτόχρονη ανάθεση των Αγώνων το 2024 και το 2028. Ετσι, δεδομένου ότι οι μόνες πόλεις που δεν έχουν αποσυρθεί από τη διεκδίκηση των Αγώνων είναι το Παρίσι και το Λος Αντζελες, εξασφαλίστηκε ότι και οι δύο θα φιλοξενήσουν τη διοργάνωση. Απλά θα αποφασιστεί ποια πόλη θα διοργανώσει τους Αγώνες το 2024 και ποια το 2028 στις 13 Σεπτεμβρίου στη Λίμα του Περού. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού Τύπου, το Παρίσι δείχνει φαβορί για τη διοργάνωση του 2024, ενώ το Λος Αντζελες θα φιλοξενήσει τους Αγώνες τέσσερα χρόνια αργότερα.

«Οι ολυμπιακές αξίες απειλούνται και αμφισβητούνται από πολλούς στη σημερινή εποχή. Ετσι είναι η καλύτερη στιγμή για να τις υπερασπιστούμε. Χρειαζόμαστε συνεργασία, συμφωνία μεταξύ των εθνών και ανοχή, την οποία δείχνει το ολυμπιακό κίνημα» είπε ο γάλλος πρόεδρος. Το Παρίσι διοργάνωσε τους Αγώνες το 1900 και το 1924. Στα επόμενα χρόνια έθεσε άλλες τρεις φορές υποψηφιότητα χωρίς όμως επιτυχία (1992, 2008, 2012): «Εχετε δίκιο να θυμάστε πως χάσαμε τρεις φορές. Ομως, δεν θέλουμε να ηττηθούμε άλλη μία» υπογράμμισε ο Μακρόν, προσθέτοντας ότι: «Είμαι εδώ για να μεταφέρω το μήνυμα πως ο γαλλικός λαός είναι απόλυτα έτοιμος».

Η παρουσία του Μακρόν στη Λωζάννη ήταν ασυνήθιστη κίνηση, καθώς οι ηγέτες των υποψήφων χωρών συνήθως είναι παρόντες όταν πρόκειται να διεξαχθεί η ψηφοφορία για την ανάθεση. Ο γάλλος πρόεδρος, όπως και ο Ερικ Γκαρτσέτι, είχε συνάντηση και με τον πρόεδρο της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ. Η διαφορά είναι ότι ο χρόνος που διέθεσε ο Μπαχ στον Μακρόν ήταν διπλάσιος από αυτόν του δημάρχου του Λος Αντζελες. Ο τελευταίος αναφέρθηκε στις προηγούμενες διοργανώσεις που είχε η πόλη (1932 και 1984) σημειώνοντας: «Ημασταν εξαιρετικοί συνεργάτες κάθε φορά που είχαμε τους Αγώνες».