Σοβαρότατες νομικές ευθύνες μπορεί να αντιμετωπίσει ο γιος του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ τζούνιορ, όπως και άλλα στελέχη της προεκλογικής εκστρατείας Τραμπ, καθώς φαίνεται να σφίγγει ο κλοιός γύρω του για το θέμα της ρωσικής εμπλοκής στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Ο πρωτότοκος γιος του προέδρου των ΗΠΑ έβαλε τα χέρια του και έβγαλε τα μάτια του. Δημοσιοποίησε ο ίδιος τα e-mail που αφορούσαν συνάντησή του πέρυσι με ρωσίδα δικηγόρο, η οποία του είχε υποσχεθεί επιβαρυντικές πληροφορίες για την αντίπαλο του πατέρα του στη μάχη για την προεδρία Χίλαρι Κλίντον. Νομικοί κρίνουν ως «καταστροφική» αυτή την κίνηση, καθώς αποδεικνύει ότι η οικογένεια Τραμπ γνώριζε πως οι Ρώσοι διεξήγαγαν μυστική καμπάνια παρέμβασης στις αμερικανικές εκλογές –και την αποδέχθηκε με χαρά.

Η παράγραφος – κλειδί στην ηλεκτρονική αλληλογραφία του 39χρονου Ντόναλντ Τραμπ τζούνιορ προέρχεται από τον συνομιλητή του Ρόμπερτ Γκόλντστοουν, εκπρόσωπο του επιχειρηματία Εμίν Αγκαλάροφ, με τον οποίο η οικογένεια Τραμπ διατηρεί στενές σχέσεις: «Ο γενικός εισαγγελέας της Ρωσίας… προσφέρθηκε (μέσω του πατέρα του Αγκαλάροφ) να δώσει στο προεκλογικό επιτελείο του Τραμπ επίσημα έγγραφα και πληροφορίες που θα μπορούσαν να ενοχοποιήσουν τη Χίλαρι και τις συναλλαγές της με τη Ρωσία και θα είναι πολύ χρήσιμα στον πατέρα σου. Πρόκειται προφανώς για ευαίσθητες πληροφορίες οι οποίες προέρχονται από πολύ ψηλά, αλλά είναι μέρος της υποστήριξης της Ρωσίας και της κυβέρνησής της προς τον Ντόναλντ Τραμπ».

Αυτές οι φράσεις υπονομεύουν τον πρόεδρο Τραμπ και τον Λευκό Οίκο με τρεις κρίσιμους τρόπους: Πρώτον, δείχνουν ότι η ρωσική κυβέρνηση βρίσκεται πίσω από την προσπάθεια. Δηλαδή το Κρεμλίνο και όχι κάποιοι Ρώσοι. Δεύτερον, η ρωσική κυβέρνηση προσφέρει «ευαίσθητες» πληροφορίες και «επίσημα έγγραφα», χαρακτηρισμός που υπονοεί υλικό που έχει κλαπεί από κατασκόπους ή έχει χακαριστεί διαδικτυακά –αλλιώς πώς θα το είχε η ρωσική κυβέρνηση; Τρίτον, η προσφορά περιλαμβάνεται στην «υποστήριξη της ρωσικής κυβέρνησης προν τον Τραμπ».

Αυτά τα τρία σημεία μαζί αποδεικνύουν πως η Μόσχα προσπάθησε ενεργά να επηρεάσει το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών παρέχοντας κλεμμένα στοιχεία για την πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ. Το πιο ακραίο είναι η απάντηση του Ντόναλντ Τραμπ τζούνιορ. Αντί να καλέσει, λένε οι νομικοί, αμέσως το FBI, έγραψε: «Εάν έτσι είναι τα πράγματα, μου αρέσουν πολύ!». Και κάλεσε τον γαμπρό του Τζάρεντ Κούσνερ και τον υπεύθυνο της προεκλογικής εκστρατείας Πολ Μάναφορτ να παραστούν στη συνάντηση με τη δικηγόρο Νατάλια Βεσελνίτσκαγια, ελπίζοντας ότι θα τους δώσει τέτοιου είδους στοιχεία.

Πέραν λοιπόν της συμπαιγνίας με ρώσους αξιωματούχους, ο Τραμπ τζούνιορ μπορεί να διωχθεί και για ψευδορκία, καθώς μέχρι τώρα όλα τα μέλη της οικογένειας Τραμπ αλλά και πολλοί συνεργάτες του είχαν επανειλημμένα αρνηθεί κατηγορηματικά ότι υπήρξαν τέτοιου είδους συναντήσεις. Γι’ αυτό τον λόγο επιτροπή της Γερουσίας θα καλέσει, όπως έγινε γνωστό, τον Πολ Μάναφορτ να καταθέσει για την παρουσία του στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Trump Tower τον Ιούνιο του 2016 με τη ρωσίδα δικηγόρο.

Ο πρόεδρος Τραμπ στηρίζει τον πρωτότοκο γιο του εν μέσω όλων αυτών. «Ο γιος μου Ντόναλντ τα πήγε πολύ καλά» έγραψε στο twitter ο αμερικανός πρόεδρος, σχολιάζοντας τηλεοπτική εμφάνιση του τζούνιορ, όπου του τέθηκαν σχετικές ερωτήσεις. «Ηταν ανοιχτός, διαφανής και αθώος. Πρόκειται για το μεγαλύτερο κυνήγι μαγισσών στην πολιτική μας ιστορία. Λυπηρό!». Ομως οι Τραμπ έχουν μπροστά τους δύσκολο δρόμο. Για τον υιό, του οποίου η αφήγηση για τη συνάντηση με τη ρωσίδα δικηγόρο διαρκώς αλλάζει, θα υπάρξουν καταθέσεις και συναντήσεις με ερευνητές και κάθε ασυνέπεια θα ελεγχθεί ενδελεχώς. Για τον πατέρα, το εκρηκτικό σκάνδαλο για τις σχέσεις με τη Ρωσία πέρασε από τις εικασίες σε στοιχεία: δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι ο στενός κύκλος του Τραμπ θα είχε δεχθεί με μεγάλη χαρά οποιαδήποτε βοήθεια προσέφερε η ρωσική κυβέρνηση. Τι προσέφερε ή όχι η Μόσχα, είναι πλέον θέμα που αφορά τους εισαγγελείς και το πολιτικό κόστος αυτών των ερευνών θα είναι τεράστιο για την κυβέρνηση Τραμπ, σχολιάζει στο περιοδικό «ΤIME» ο Ζικ Μίλερ.

Το μόνο ξεκάθαρο είναι ότι, καθώς πλησιάζει στην ολοκλήρωση 6 μηνών στην προεδρία, ο Τραμπ περιστοιχίζεται από συμβούλους και συνεργάτες που τρέμουν τα όσα πιθανώς έχουν γίνει στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016. Οι Ρεπουμπλικανοί στο Καπιτώλιο ανησυχούν ότι θα χρειαστεί να ξοδέψουν μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο για να υπερασπιστούν έναν πρόεδρο υπό πολιορκία που τους εκθέτει ξανά και ξανά. Οι προσπάθειες να εγκριθεί το νομοσχέδιο για την υγεία –κάτι που τόσο πολύ θέλει ο Λευκός Οίκος –συναντά νέες δυσκολίες, ενώ γερουσιαστές και βουλευτές είναι έξαλλοι με την ανικανότητα του Λευκού Οίκου να ελέγξει τα tweet του προέδρου. Και όλα αυτά ενώ οι ερευνητές μελετούν έγγραφα και e-mail, αναζητούν πηγές και προετοιμάζονται για ανακρίσεις σημαντικών μαρτύρων, με τα ΜΜΕ να καταγράφουν σχολαστικά όλες τις αναληθείς δηλώσεις που έχουν γίνει από συνεργάτες του Τραμπ για την υπόθεση με τη Ρωσία. Τα σύννεφα πυκνώνουν στην Ουάσιγκτον.