Τα προφυλακτικά είναι μία από τις καλύτερες μεθόδους για την προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και την αποφυγή των ανεπιθύμητων κυήσεων.

Δυστυχώς, όμως, δεν παρέχουν πάντοτε την προστασία που θα μπορούσαν, επειδή γίνονται σημαντικά λάθη κατά την τοποθέτησή τους.

Συχνά λάθη είναι η χρήση αιχμηρών αντικειμένων για τη διάνοιξη της συσκευασίας τους, η αμέλεια ελέγχου της ημερομηνίας λήξης και η αφαίρεσή τους πριν ολοκληρωθεί η σεξουαλική επαφή. Ως φαίνεται, όμως, η βιασύνη κατά την τοποθέτησή τους είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που μειώνουν την αποτελεσματικότητά τους.

Αυτό είναι το συμπέρασμα πρόσφατης μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Sexually Transmitted Infections» και πραγματοποιήθηκε σε 512 εθελοντές (το 59% γυναίκες), μέσης ηλικίας 29 ετών.

Οι ερευνητές τους ζήτησαν να συμπληρώνουν καθημερινά και επί 180 ημέρες ερωτηματολόγια, στα οποία ανέφεραν τις σεξουαλικές δραστηριότητες του τελευταίου 24ωρου, απαντώντας (και) στο ερώτημα αν υπήρχε αρκετός διαθέσιμος χρόνος για την τοποθέτηση προφυλακτικού χωρίς βιασύνη.

Οσοι εθελοντές ανέφεραν πως δεν είχαν χρόνο και βιάζονταν είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να βιώσουν σπάσιμο του προφυλακτικού, διπλάσιες πιθανότητες να αναφέρουν ολίσθηση και εκτόπιση του προφυλακτικού στη διάρκεια του σεξ, σχεδόν τριπλάσιες πιθανότητες να αναφέρουν διαρροή σπερματικού υγρού από τη βάση του προφυλακτικού και πολύ περισσότερες πιθανότητες να το βγάλουν πριν από την ολοκλήρωση της επαφής.

Φαίνεται λοιπόν ότι η βιασύνη κατά την εφαρμογή του προφυλακτικού θέτει τους ανθρώπους σε κίνδυνο μη προφύλαξης, επειδή ωθεί το ζευγάρι είτε να μην ακολουθεί σωστά τις οδηγίες χρήσης (όπως το να μην πιέσουν την άκρη για να βγει ο αέρας και να δημιουργηθεί χώρος για το σπέρμα), είτε να αρχίσει το σεξ χωρίς αυτό.

Επομένως, ένας τρόπος για να μειώσει κανείς τον κίνδυνο κακής χρήσης του προφυλακτικού είναι να αφιερώνει επαρκή χρόνο στην προσεκτική τοποθέτησή του.

Η Εύη Κυράνα (www.kyrana.gr) είναι διδάκτωρ Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ειδικευμένη στην Κλινική Σεξολογία και υπεύθυνη του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του ΑΠΘ