Οσοι γίνονται καθημερινά κοινωνοί των προπαγανδιστικών non papers της κυβέρνησης συχνά μπερδεύονται, αφού οι συντάκτες των τελευταίων μάλλον διαμένουν σε άλλη χώρα. Νέο κρούσμα αυτό με αφορμή την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έξοδο της χώρας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Οχι πως θα έχαναν την ευκαιρία οι κυβερνώντες να αναδείξουν το αφήγημά τους για έξοδο στις αγορές και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας που έρχεται αλλά δεν τη βλέπουμε.

Είναι όμως τουλάχιστον εξωφρενικό να πανηγυρίζει η κυβέρνηση πάνω στα ερείπια μιας κοινωνίας. Να αποθεώνει τις αποδόσεις της που προήλθαν από φοροκαταιγίδα και φτωχοποίηση των νοικοκυριών. Και είναι τουλάχιστον άστοχο να θριαμβολογεί με τα επιχειρήματα εκείνων που υποτίθεται πως για χρόνια αντιπολιτευόταν και εγκαλούσε και μάλιστα με βαρύτατους χαρακτηρισμούς για καιρό και πριν συνθηκολογήσει η ίδια.

Θα πρέπει να υπογραμμιστεί λοιπόν κάτι βασικό. Πως η πραγματική οικονομία δεν είναι ύλη για κυβερνητική προπαγάνδα, ούτε ανατάσσεται με λόγια και τεχνικές αλχημείες. Η παραγωγική ανασυγκρότηση δεν επανεκκινείται με ομιλίες, αλλά με θεσμικές και δομικές μεταρρυθμίσεις, με προσέλκυση επενδύσεων, με ανταγωνιστικότητα. Τέλος, η έξοδος στις αγορές (όταν δεν έχει καν υπάρξει ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση) δεν είναι δεδομένη και στον χρόνο που περιγράφουν οι οικονομικοί εγκέφαλοι των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Η προφανής θετική εξέλιξη με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης σκόνταφτε για καιρό και χάθηκαν πολύτιμος χρόνος και χρήμα, ενώ τα μέτρα που πέρασαν ήταν βαρύτατα. Από την άλλη, η κυβέρνηση με το ένα χέρι αποκρατικοποιεί και με το άλλο καθυστερεί αποκρατικοποιήσεις. Ας μετριάσει λοιπόν τα πανηγύρια.