Εντατικά συνεχίζονται οι επαφές στον χώρο της Κεντροαριστεράς, ώστε να αποκτήσει (επιτέλους, λέω εγώ…) τον δικό της ενιαίο, προοδευτικό φορέα. Ο άνθρωπος – κλειδί, όπως σας έχω γράψει πολλές φορές, είναι ο έγκριτος συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος, ο οποίος είναι από ραντεβού σε ραντεβού. Μετά τον Γιάννη Ραγκούση, είδε χθες και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλο για να συζητήσουν για το πολυαναμενόμενο εγχείρημα.

Οπως μαθαίνω, ο Θεοχαρόπουλος του επανέλαβε τη θέση του κόμματος για διπλή κάλπη. Και εξηγούμαι: Στην Αγίου Κωνσταντίνου θέλουν νέο ενιαίο πολυτασικό φορέα και όχι πολυκομματικό και αν υπάρξει διαφωνία για τη μορφή του, τότε πρέπει να μπει και δεύτερη κάλπη, εφόσον φυσικά δεν προηγηθεί το ιδρυτικό συνέδριο του φορέα αυτού. Κοινώς, οι αποφάσεις όλες στη βάση της Κεντροαριστεράς.

ΔΗΣΥ με αιχμές για Κονιόρδου και Πλάκα

Δεν είναι αντικείμενό μου τα εσωτερικά ζητήματα του πολιτισμού, αλλά επειδή έφθασε στα χέρια μου μια ανακοίνωση που με ξένισε, σπεύδω να τη φιλοξενήσω ως… τροφή για σκέψη. Λοιπόν, οι Τομείς Πολιτισμού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης εξέδωσαν την ακόλουθη ανακοίνωση σχετικά με την ανανέωση της θητείας της ομότιμης καθηγήτριας της Ιστορίας της Τέχνης στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Μαρίνας Λαμπράκη – Πλάκα στη διεύθυνση της Εθνικής Πινακοθήκης, θέση την οποία κατέχει αδιάκοπα από το 1992:

«Η κυρία Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα έχει προσφέρει πολλαπλώς με την πολυετή εμπειρία της από τη θέση της διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης. Γι’ αυτό άλλωστε την έχουμε τιμήσει κατ’ επανάληψη στο παρελθόν ορίζοντάς τη στη συγκεκριμένη θέση. Ομως η πάγια άποψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι πως οι θέσεις αυτές πρέπει να πληρούνται με ανοιχτές διαδικασίες κατόπιν διεθνών προκηρύξεων.

Ούτε αυτό δεν τόλμησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ακολουθώντας για ακόμη μια φορά την πεπατημένη. Η απόφαση αυτή αποδεικνύει την παρωχημένη αντίληψή τους για τα θέματα του πολιτισμού συνολικά».