Σύρθηκαν μετά το χαστούκι του ΣτΕ, στον νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες, να συγκροτήσουν το συνταγματικά προβλεπόμενο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Αλλά είναι βέβαιον ότι η κυβερνητική πλειοψηφία δεν θα περάσει καλά με μία (ακόμα) Ανεξάρτητη Αρχή. Χθες, για παράδειγμα, πολύ ευχαριστήθηκα (και δεν είμαι κακοήθης άνθρωπος) διαβάζοντας την απάντηση του ΕΣΡ στην επιστολή διαμαρτυρίας των 38 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το διαφημιστικό σποτ του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ.
Η Ανεξάρτητη Αρχή, με ένα κείμενο (καταπέλτη να το πω ή μήπως κόλαφο;) αφού σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «στα δημοκρατικά καθεστώτα οι πάντες επιτρέπεται να κρίνονται ακόμα και σκληρά, ακόμα και άδικα. Αυτό που δεν είναι νοητό είναι η κατασκευή αναληθών περιστατικών και ειδήσεων από οποιονδήποτε εις βάρος άλλου» περνά στην αντεπίθεση και «κόβει τον βήχα» των συριζαίων βουλευτών.
«Ανοίκειες εκφράσεις»
Σας αφήνω να διαβάσετε το παρακάτω (ζουμί) της ανακοίνωσης: «Τέτοια, δυστυχώς, είναι η περίπτωση των 38 βουλευτών, οι οποίοι με επιστολή τους προς το ΕΣΡ, την οποία διοχέτευσαν στα ΜΜΕ και την οποία παρέλειψαν να στείλουν μέχρι στιγμής στον φερόμενο ως αποδέκτη της –πέραν των κρίσεων και των ανοίκειων εκφράσεων, τις οποίες αντιπαρερχόμεθα ως μη αρμόζουσες σε «θεσμικό διάλογο» –υποσκάπτουν ουσιαστικά τη λειτουργία και το κύρος του ΕΣΡ.
Συγκεκριμένα προβάλλουν δύο τουλάχιστον αναλήθειες:
1) Oτι το ΕΣΡ «απαγόρευσε –για τυπολατρικούς λόγους –την προβολή του διαφημιστικού σποτ του […] Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ». Το αληθές είναι ότι το ΕΣΡ δεν δικαιούται να προβεί σε τέτοιου είδους απαγορεύσεις, απλώς δεν χαρακτήρισε κοινωνικό μήνυμα, ώστε να επιβληθεί η δωρεάν μετάδοσή του από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, ένα διαφημιστικό σποτ σειράς συναυλιών με εισιτήριο, με τον γενικό τίτλο «Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ».
2) Oτι το ΕΣΡ επιδεικνύει «ακινησία μπροστά στην επανειλημμένη προβολή της “δράσης” και των “θέσεων” μελών της ναζιστικής-εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, πολλαπλά κρούσματα των οποίων βλέπουμε σε διάφορα τηλεοπτικά μέσα». Το αληθές είναι ότι το ΕΣΡ ως θεσμικό όργανο –και με βάση κυρίως το άρθρο 5 παρ. 2 του Συντάγματος –δεν δικαιούται να διακρίνει τα κόμματα ή οποιονδήποτε άλλο με βάση τις πολιτικές τους θέσεις και την πολιτική τους δραστηριότητα.
Στο συγκεκριμένο κόμμα έχουμε ήδη προ πολλού κοινοποιήσει το από 24/11/2016 έγγραφό μας, που απευθύνεται προς την ΕΡΤ και στο οποίο μεταξύ άλλων διαλαμβάνονται και τα εξής: «2. Κανένας σταθμός, ωστόσο, δεν υποχρεούται, ουδέ καν δικαιούται να μεταδίδει στα ίδια πλαίσια (πληροφοριών και ειδήσεων) λόγους ή εικόνες ή συμπεριφορές εν γένει Κομμάτων ή οποιωνδήποτε άλλων, που συνιστούν ή εμπεριέχουν ή επιδοκιμάζουν αξιόποινες πράξεις, ήτοι εμπίπτουν στο «πραγματικό» διατάξεων είτε του ποινικού κώδικα είτε ειδικών ποινικών νόμων που προβλέπουν και τιμωρούν τις οικείες συμπεριφορές ως αξιόποινες πράξεις.»