«Η ελληνική πλευρά επιθυμεί μία λύση που θα είναι ένα όνομα για χρήση έναντι όλων», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον σέρβο πρόεδρο Αλεξάντερ Βούτσιτς.
Για την ενταξιακή προοπτική της ΠΓΔΜ σε ΕΕ και ΝΑΤΟ ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι έχει καταστεί σαφές στον νέο πρωθυπουργό «πως υπάρχουν αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της συνόδου του ΝΑΤΟ που αναφέρουν ότι πρώτα πρέπει να επιλυθεί με αμοιβαίο τρόπο το θέμα της ονομασίας».
Οσον αφορά την ανάγκη αποκατάστασης της σταθερότητας στη γείτονα χώρα σημείωσε πως αυτή περνάει και μέσα από την αποκλιμάκωση των εθνικισμών στο εσωτερικό της.
«Το χειρότερο να συμβεί σε όλους μας είναι να έχουμε μία διαρκώς αποσταθεροποιημένη χώρα στα Βαλκάνια, γι’ αυτό από την πρώτη στιγμή πήραμε πρωτοβουλίες για τη σταθεροποίησή της και για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης», συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός.
«Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα έχει επαφές με τον κ. Νίμιτς, ενώ τα ΥΠΕΞ των δυο χωρών έχουν εντατικές συνομιλίες», πρόσθεσε.
«Εχουμε νέες δυνατότητες»
Ενέργεια, μεταφορές, δίκτυα και τουρισμό αφορούν οι συμφωνίες που υπέγραψαν την Πέμπτη Ελλάδα και Σερβία, στο πλαίσιο του 1ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.
Ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την τοποθέτησή του, υπογράμμισε την αναβάθμιση της στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών σε μια κρίσιμη περίοδο για το μέλλον της περιοχής: «Εχουμε νέες δυνατότητες, υπάρχει ανάγκη για έναν καλύτερο δυνατό συντονισμό των περιοχών μας σε διεθνές επίπεδο» είπε και ζήτησε να αξιοποιηθεί η μεγάλη φιλία των δύο χωρών, με νέους όρους και σε πολλά επίπεδα.
Ο κ. Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά στη Θεσσαλονίκη, την πόλη που φιλοξενεί το πρώτο ανώτατο Συμβούλιο, μια πόλη που, όπως είπε, καθίσταται κόμβος και διπλωματικό κέντρο διαβαλκανικής συνεργασίας.
Η Ελλάδα παραμένει στους τρεις σημαντικότερους επενδυτές στη Σερβία, σημείωσε ο Πρωθυπουργός κι έκανε γνωστό πως αποφασίστηκε η διασυνδεσιμότητα των δύο χωρών μέσω σιδηροδρομικής διασύνδεσης Πειραιά – Θεσσαλονίκη – Βελιγράδι.
Ο Πρωθυπουργός τόνισε την προώθηση της ενεργειακής συνδεσιμότητας και της συνεργασίας, με τους αγωγούς ΤΑΠ, IGB και IBS, ενώ είπε ότι συμφωνήθηκε και συνεργασία των δύο λαών και στον τουρισμό.
«Τις δύο χώρες συνδέει και ο πολιτισμός» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και ανακοίνωσε την υπογραφή μνημονίου κατανόησης στον τομέα της πολιτιστικής συνεργασίας.
Παράλληλα, ανέφερε ότι αναβαθμίζεται και ο πολιτικός διάλογος και η στρατιωτική συνεργασία σε επίπεδο εκπαίδευσης, ενώ εντείνεται η συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα τρομοκρατίας, τράφικινγκ και μεταναστευτικό.
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα την ονομασίας των Σκοπίων, υπογραμμίζοντας τη θέση της κυβέρνησης για αμοιβαία αποδεκτή λύση.
Τέλος, ανακοίνωσε πως τον Οκτώβριο ο Προκόπης Παυλόπουλος θα επισκεφτεί το Βελιγράδι, μετά από επίσημη πρόσκληση του σέρβου Προέδρου, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Το 1ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Σερβίας ξεκίνησε με τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον σέρβο πρόεδρο. Παράλληλα, πραγματοποιούνται συναντήσεις υπουργών στους τομείς της οικονομίας, ενέργειας, μεταφορών, τουρισμού, άμυνας, ασφάλειας και μετανάστευσης.
Στο πλαίσιο του Συμβουλίου, θα υιοθετηθεί κοινή διακήρυξη για όλο το φάσμα των σχέσεων των δύο χωρών και τις κοινές θέσεις τους σε περιφερειακά ζητήματα. Επίσης, θα υπογραφούν επιμέρους συμφωνίες σε διάφορους τομείς.
Με Μπορίσοφ
Θα ακολουθήσουν διμερείς συνομιλίες ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον βούλγαρο πρωθυπουργό, Μπόικο Μπορίσοφ.
Στις διμερείς συνομιλίες θα τεθούν τα ζητήματα ασφάλειας και σταθερότητας στα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και η ευρωπαϊκή προοπτική τους, το μεταναστευτικό, η διμερής ενεργειακή συνεργασία (IGB, FSRU) και η σιδηροδρομική διασύνδεση Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης.
Στη συνέχεια, θα λάβει χώρα τριμερής συνάντηση Ελλάδας, Σερβίας, Βουλγαρίας. Θα συζητηθούν οι τρόποι με τους οποίους η τριμερής αυτή συνεργασία μπορεί να συνεισφέρει στην περιφερειακή ασφάλεια, σταθερότητα και ανάπτυξη.
Με Γιούνκερ
Το απόγευμα της Πέμπτης ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί, στη Θεσσαλονίκη, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πριν από την αναγόρευση του τελευταίου σε επίτιμο διδάκτορα του ΑΠΘ.