Τις πόρτες τους στους Κινέζους ανοίγουν όλο και περισσότερες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης προκειμένου να προσελκύσουν επενδύσεις και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Χώρες όπως η Σερβία, η Πολωνία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία και η Τσεχία που αναζητούν ρευστό για να ρίξουν στην οικονομία τους έχουν αρχίσει ήδη επαφές με το Πεκίνο στέλνοντας εκπροσώπους τους στην κινεζική πρωτεύουσα για να εξετάσουν πιθανά ντιλ στη βιομηχανία, στις μεταφορές, στο εμπόριο και τις υπηρεσίες.

Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης προσδοκούν ζεστό χρήμα και νέες θέσεις εργασίας ενισχύοντας την ανάπτυξή τους, ενώ οι Κινέζοι αναζητούν περισσότερες ευκαιρίες για να εξάγουν τα προϊόντα τους στην Ευρώπη, ειδικά σε μια περιοχή που έχει περισσότερους από 100 εκατ. κατοίκους. Επίσης στόχος της Κίνας είναι να ισχυροποιήσει την παρουσία της στην ευρωπαϊκή ήπειρο, όχι μόνο για οικονομικούς αλλά και για πολιτικούς λόγους. Είναι ενδεικτικό ότι στις αρχές του έτους η Κίνα υποσχέθηκε πως θα ρίξει επενδυτικά κεφάλαια τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ σε χώρες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης.

Η υποδοχή πάντως που επιφυλάσσουν οι Ανατολικοευρωπαίοι στους Κινέζους είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με τις ανησυχίες που έχουν εκφράσει πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες στην καρδιά της ευρωζώνης για την ισχυρή οικονομική επεκτατική πολιτική του Πεκίνου. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα η Γερμανία παρουσίασε σχέδιο νόμου ώστε να μπορεί να ασκεί βέτο σε εξαγορές γερμανικών εταιρειών όταν θεωρεί ότι συντρέχουν λόγοι εθνικού συμφέροντος, μείωσης της παραγωγικότητας και πώλησης ευαίσθητης υψηλής τεχνολογίας στην Ασία.

Οι Βρυξέλλες έχουν έναν ακόμη λόγο να θέλουν να κρατήσουν σε κάποια απόσταση τους Κινέζους, προς το παρόν τουλάχιστον. Η ΕΕ πιέζει τον πρόεδρο της χώρας Σι Τζινπίνγκ να δώσει στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις την ίδια ελευθερία κινήσεων για να κάνουν μπίζνες στην Κίνα με αυτή που απολαμβάνουν οι κινεζικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη, όπως σημειώνει το Bloomberg. Επίσης οι Βρυξέλλες ανησυχούν ότι το Πεκίνο μπορεί να θέλει να αυξήσει την επιρροή του σε ανατολικοευρωπαϊκές πρωτεύουσες χωρών-μελών της ΕΕ ή που είναι υποψήφιες να ενταχθούν στο μπλοκ.

Οι συνομιλίες πάντως χωρών της Ανατολικής Ευρώπης με την Κίνα συνεχίζονται αμείωτες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, κινεζικές εταιρείες βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για να επενδύσουν στην κατασκευή εργοστασίου για φωτιστικά LED και σε ορυχείο στην Πολωνία. Επίσης ενδιαφέρονται για την αναβάθμιση σιδηροδρομικής γραμμής υψηλής ταχύτητας που θα ενώνει τις πρωτεύουσες της Ουγγαρίας και της Σερβίας. Επίσης η Ουγγαρία υπέγραψε πέρυσι συμφωνία με την Bohong Group για την προμήθεια εξαρτημάτων οχημάτων, ενώ ο κινεζικός όμιλος CEFC εξαγόρασε μερίδιο στην εταιρεία τουρισμού Travel Service και στη ζυθοποιία Pivovary Lobkowicz στην Τσεχία.