«Σας αγαπώ» ήταν το μήνυμα του μικρού Βαγγέλη, ο οποίος μέσα από ένα ολιγόλεπτο βίντεο θέλησε να ευχαριστήσει τους χιλιάδες πολίτες και χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που βοήθησαν να συγκεντρωθεί το μεγάλο χρηματικό ποσό που απαιτείτο για τη νοσηλεία του σε νοσοκομείο της Αμερικής.
Στις αρχές Ιουνίου, η οικογένεια του μικρού αγοριού σε μια ύστατη προσπάθεια αποφάσισε να δημιουργήσει σελίδα στο facebook («Παλεύουμε για τον Βαγγελάκη»), δημοσιοποιώντας το σοβαρό πρόβλημα υγείας του παιδιού τους.
«Γεια σας, με λένε Βαγγέλη και είμαι 5 ετών. Λατρεύω τους σούπερ ήρωες, να παίζω ποδόσφαιρο, μπάσκετ και να πηγαίνω βόλτες στο πάρκο. Είμαι όπως όλα τα παιδιά της ηλικίας μου, μόνο που αντί να πηγαίνω στο σχολείο, πηγαίνω σχεδόν καθημερινά στο νοσοκομείο. Τον Μάρτιο του 2014, όταν ήμουν 2 χρονών διαγνώστηκα με νευροβλάστωμα 4ου σταδίου –ένα είδος καρκίνου παιδικής ηλικίας. Εκανα πολλά: Χημειοθεραπείες, χειρουργείο, μεταμόσχευση μυελού των οστών, ακτινοθεραπεία και ανοσοθεραπεία, αλλά δυστυχώς ένα χρόνο αργότερα ο καρκίνος επανήλθε. Επειτα από άλλους 10 μήνες θεραπείας τα αποτελέσματά μου έχουν βελτιωθεί, αλλά ο γιατρός μου λέει ότι ο καρκίνος μου είναι πολύ επιθετικός. Γι’ αυτό χρειάζομαι απελπισμένα τη βοήθειά σας για να επιβιώσω… Δεν υπάρχει κάποια άλλη θεραπεία για μένα στην Ευρώπη, οπότε πρέπει να μαζέψω όσο το δυνατόν συντομότερα τουλάχιστον 500.000 δολάρια για να πάω στις ΗΠΑ (Memorial Hospital) για τη θεραπεία που μου προτείνει ο γιατρός μου στο Λονδίνο και η οποία θα μου σώσει τη ζωή. Αν θέλετε να με βοηθήσετε, παρακαλώ κάντε μια δωρεά. Οι γονείς μου είναι στη διάθεσή σας για όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, το πλήρες ιατρικό ιστορικό μου και όλα τα επίσημα έγγραφα για τη νοσηλεία μου στις ΗΠΑ. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί τους για οποιαδήποτε απορία ή πληροφορία» έγραφε μεταξύ άλλων η πρώτη ανάρτηση στη σελίδα.
Ο Γολγοθάς του Βαγγέλη έκανε τον γύρο του Διαδικτύου. Απλοί πολίτες αλλά και άνθρωποι από τον χώρο του αθλητισμού και του πολιτισμού έσπευσαν να δηλώσουν συμπαράσταση στον αγώνα του μικρού.
Μέσα σε ελάχιστα 24ωρα τα χρήματα που χρειαζόταν η οικογένεια συγκεντρώθηκαν και με το παραπάνω.
Οταν ενώνονται πολλοί άνθρωποι μαζί

Η ιστορία του μικρού Βαγγέλη είναι μία μόνο απόδειξη πως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πολύ συχνά αναλαμβάνουν και φιλανθρωπικό ρόλο. Ενίοτε, δε, μέσω αυτών καλύπτεται και το κενό που αφήνει το κράτος πρόνοιας. Οπως εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο επίκουρος καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Ευστράτιος Παπάνης, το φαινόμενο των social media είναι πλέον σταθερά επίκαιρο λόγω της καθημερινής δυναμικής του εξέλιξης. Εχουν καταφέρει να προσδώσουν διαδραστικότητα και αλληλεπίδραση με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα ευρύ φάσμα θετικών επιρροών.
«Είναι γεγονός ότι ο ρόλος των social media χαρακτηρίζεται εποικοδομητικός και αυτό γιατί η ένωση πολλών εκατομμυρίων ανθρώπων μαζί για έναν κοινό σκοπό και ιδέα αποτελεί ίσως και τη μεγαλύτερη επιτυχία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Γίνεται φανερός ο φιλανθρωπικός ρόλος τους και αυτό γιατί αναδεικνύουν το γεγονός και μέσα από την κινητοποίηση των πολιτών συμβάλλουν στη διάδοση και εξάπλωσή του. Αν και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρουσιάζονται από τους δημιουργούς τους ως ευεργεσία προς την ανθρωπότητα, στην πραγματικότητα σπάνια όσα διαδραματίζονται εκεί, πέρα από τον επικοινωνιακό χαρακτήρα, έχουν φιλανθρωπικούς σκοπούς αποκομμένους από κάποιο φανερό ή κρυφό επιχειρηματικό πλάνο. Παρόλα αυτά δεν είναι σπάνιες οι φορές που μέλη των διαδικτυακών κοινοτήτων, είτε μεμονωμένα είτε εκμεταλλευόμενα τις επίσημες πλατφόρμες άντλησης κεφαλαίων, κατόρθωσαν να αξιοποιήσουν το Ιντερνετ για μυριάδες πολιτιστικούς, κοινωνικούς, ανθρωπιστικούς σκοπούς» σημειώνει.
Ηδη, ο μικρός Βαγγέλης και η οικογένειά του είναι έτοιμοι προς αναχώρηση για την Αμερική, όπου το πεντάχρονο αγόρι θα δώσει ακόμη μία μάχη. Οι γονείς του, Στέλιος και Δήμητρα, ευχαρίστησαν όσους συνέδραμαν στην προσπάθεια συγκέντρωσης των χρημάτων. «Δεν θα βρούμε ποτέ τα λόγια για να σας εκφράσουμε όπως σας αξίζει, από τα πιο βαθιά σημεία της καρδιάς μας αλλά και της ψυχής μας, το ευχαριστώ που παλεύετε μαζί μας.

Μετά από τρία χρόνια μάχης με τον καρκίνο, είχαμε αρχίσει να χάνουμε την πίστη μας σε οτιδήποτε. Αυτή η πελώρια ανταπόκριση όμως, τόσο οικονομικά όσο και ψυχολογικά, μας έδωσε ξανά πίστη. Ο Βαγγέλης ξεκινά τώρα το τελευταίο και πιο δύσκολο κομμάτι του αγώνα του. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα μεταβεί στο Memorial για να λάβει την πειραματική θεραπεία του και θα παραμείνει στις ΗΠΑ σχεδόν ένα χρόνο. Μαζί του και εμείς. Απλά αυτή τη φορά, δεν θα είμαστε μόνοι. Νιώθουμε την παρουσία σας δίπλα μας και είμαστε χίλιες φορές πιο δυνατοί. Υποκλινόμαστε στους ανθρώπους».

Πολλά τα οφέλη αλλά και οι παγίδες

Σύμφωνα με την κοινωνιολόγο, Ελενα Πρασσά, ο ίδιος ο ιδρυτής του facebook, αλλά και η Google και η Amazon σε συνεργασία με εκατοντάδες φορείς ανά την υφήλιο ενθάρρυναν τέτοιες εκστρατείες με ανθρωπιστικό, κοινωνικό χαρακτήρα, προσδοκώντας φυσικά να προσελκύσουν θιασώτες των δικτύων τους και να επεκταθούν σε αχαρτογράφητους πληθυσμούς, χωρίς πρόσβαση στο Ιντερνετ.
«Ανεξάρτητα από τα κίνητρα, οι επωφελούμενοι ανέρχονται σε εκατομμύρια και πλέον τα κοινωνικά δίκτυα αποφάσισαν με επίσημο τρόπο να εποπτεύουν κάθε φιλανθρωπική κίνηση».
Στην Ελλάδα, η φιλανθρωπία μέσω Διαδικτύου, όπως εξηγούν οι ειδικοί, δεν είναι θεσμοθετημένη. «Εκκλήσεις για αίμα, που κοινοποιούνται χιλιάδες φορές μέχρι κάποιος να φιλοτιμηθεί να πάει σε νοσοκομείο, παιδιά με καρκίνο και περιστατικά, που λαμβάνουν δημοσιότητα, ώστε να ευαισθητοποιήσουν και να κινητοποιήσουν, Ελληνες της κρίσης, που διατρανώνουν την κραυγή τους, άλλοτε πετυχαίνοντας τους στόχους τους κι άλλοτε χάνοντας τον χρόνο τους στην αδιαφορία», υπογραμμίζει ο Ευστράτιος Παπάνης.
Πολλές φορές, βέβαια, υπάρχουν και κραυγαλέες περιπτώσεις απάτης, προσελκύοντας τους αφελέστερους, άλλες πάλι ήσσονος σημασίας κερδίζουν το ενδιαφέρον.
«Η φιλανθρωπία μέσω facebook δεν μπορεί να είναι αποσπασματική και τύχης κτήμα. Πρόσωπα δημόσια, εάν στρέψουν την προσοχή τους σε κάποιους αναξιοπαθούντες, δρουν υποδειγματικά προς την κοινή γνώμη, επειδή τα προφίλ τους αποτελούν κομβικά σημεία στα κοινωνικά δίκτυα. Το Διαδίκτυο αντίθετα πρέπει να δημιουργήσει μια κουλτούρα φιλανθρωπίας, έναν πολιτισμό που θα υποκινεί οποιονδήποτε να μετέχει της παγκόσμιας κοινότητας, βοηθώντας υλικά και ηθικά με τρόπο θεσμικό, ασφαλή και εποπτευόμενο, ώστε να άρει κάθε επιφύλαξη και αμφιβολία» προσθέτει.

Η έκκληση του μικρού Νέστορα βρήκε ανταπόκριση

«Θέλω να μπορέσω να τρέξω, να συνεχίσω να γελώ. Ζητώ τη βοήθειά σας»

Λίγες μέρεςμετά τη δημοσιοποίηση της ιστορίας του Βαγγελάκη στα τέλη Ιουνίου, μία ακόμη οικογένεια επέλεξε τον δρόμο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να βρει συμπαράσταση στο πρόβλημα υγείας του ηλικίας τριάμισι ετών Νέστορα.

«Ημουν τριών μηνών όταν έμαθα ότι πάσχω από μια εξαιρετικά σπάνιας μορφής σύμπλοκη κυανωτική συγγενή καρδιοπάθεια (μονήρη κοιλία). Το οξυγόνο μου ήταν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα και δεν μπορούσα να αναπνεύσω. Μετά τη διάγνωσή μου μπήκα εσπευσμένα σε κλινική και έκανα καρδιοχειρουργική επέμβαση ανοιχτής καρδιάς Glenn-shunt. Η εγχείρηση έγινε με επιτυχία και μου έδωσε μια παράταση χρόνου, δυστυχώς όμως δεν ήταν αρκετή για την τελική διόρθωση της καρδιοπάθειάς μου. Τους τελευταίους μήνες δυσκολεύομαι και πάλι να αναπνεύσω. Ζω με οξυγόνο 73% το οποίο είναι ιδιαίτερα χαμηλό και συνεχίζει να πέφτει. Πλέον είναι επιτακτική η ανάγκη της μεταφοράς μου στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και συγκεκριμένα στο Boston Children’s Hospital, το πιο εξειδικευμένο ερευνητικό κέντρο σε θέματα παιδικής καρδιοχειρουργικής. Η μεταφορά μου είναι δύσκολη γιατί χρειάζονται ιδιαίτερες συνθήκες στο αεροπλάνο για να μπορέσω να πετάξω. Ολα τα παραπάνω έχουν μεγάλο κόστος το οποίο η οικογένειά μου αδυνατεί να καλύψει. Θέλω να μπορέσω να τρέξω, θέλω να συνεχίσω να γελώ. Ζητώ τη βοήθειά σας!», έγραφε η πρώτη ανάρτηση που έγινε στη σελίδα «Από καρδιάς για τον Νέστορα», η οποία δημιουργήθηκε αποκλειστικά γι’ αυτόν τον σκοπό.
Αμεση ανταπόκριση. Και σε αυτή την περίπτωση, η είδηση μέσω των social media έτρεξε με ταχύτητα φωτός. Μηνύματα και βίντεο συμπαράστασης ανέβαιναν στη σελίδα ενώ λίγα 24ωρα ήταν αρκετά για να συγκεντρωθεί και το ποσό. Στις 5 Ιουλίου οι γονείς ανακοίνωσαν πως το απαιτούμενο ποσό είχε συγκεντρωθεί. «Είμαι η Κατερίνα, η μαμά του Νέστορα και μαζί με τον μπαμπά του τον Νίκο σας εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας για όλη αυτή τη στήριξη. Σας ευχαριστούμε όλους εσάς, έναν έναν ξεχωριστά, για την πολύτιμη βοήθειά σας. Σας ευχαριστούμε από καρδιάς», έγραψε η μητέρα του.