Συνθήματα του στυλ «Ελλάς ή τέφρα», κλειστά ρολά μαγαζιών αλλοδαπών, νέοι που συμμετέχουν στον κύκλο βίας και συμπλοκών με τους μετανάστες, αλλά και ρατσιστικοί μονόλογοι του υπόδικου βουλευτή Ηλία Παναγιώταρου: ιδού μερικές εικόνες από τον Αγιο Παντελεήμονα του 2010 που περιέγραψε χθες, στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ο δημοσιογράφος Γιάννης Παπαδόπουλος.

Ο μάρτυρας άρχισε να ερευνά τη δράση της ναζιστικής οργάνωσης επτά χρόνια πριν, ενώ εργαζόταν ως δημοσιογράφος στα «ΝΕΑ». Μέσα από εκτενή, διαδοχικά ρεπορτάζ κατέγραφε τη σταδιακή διείσδυση της οργάνωσης σε γειτονιές αλλά και περιστατικά ρατσιστικής βίας στα οποία πρωταγωνιστούσαν τα μέλη της. Ενα τέτοιο –η επίθεση κατά αφγανού διερμηνέα των Γιατρών του Κόσμου τον Σεπτέμβριο του 2010 –υπήρξε η αφορμή για την ενασχόλησή του, καθώς και για ρεπορτάζ του στην Πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα, στη διάρκεια του οποίου έγινε μάρτυρας επίθεσης σε μετανάστη.

«Την 1η Οκτωβρίου του 2010, στις 9 το βράδυ, ήμουν στον Αγιο Παντελεήμονα» είπε στην κατάθεσή του. «Εκείνη την ώρα είδα ομάδα δέκα ανηλίκων στα σκαλιά της εκκλησίας. Ακούστηκε ένα σφύριγμα και αμέσως κόλλησαν στα στόρια ενός καταστήματος έναν μετανάστη. Ακούστηκε το σφύριγμα και είδα αυτά τα παιδιά να τον έχουν στριμώξει και να τον χτυπάνε. Αρχισε να τρέχει, τον κυνήγησαν. Ενας τον κλώτσησε από πίσω και χτύπησε σε έναν καθρέφτη αυτοκινήτου, οπότε τον πιάσανε. (…) Υπήρχε κόσμος. Μόνο μια γυναίκα αντέδρασε, να μην το κάνουν. Μετά εμφανίστηκε ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου του οποίου έσπασε ο καθρέφτης και διαμαρτυρόταν. Εβριζε, ήταν δυσαρεστημένος. Μαζεύτηκε κόσμος από τις φωνές του».

Στη συνέχεια ήρθε ο Ηλίας Παναγιώταρος και ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου, εκνευρισμένος, του απευθύνθηκε με τα λόγια «μάζεψέ τους, εσύ τους κάνεις κουμάντο». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου, ο υπόδικος βουλευτής έφτασε ώς εκεί από το μπαρ Πύλες στην οδό Αλκιβιάδου, το οποίο λειτουργούσε ως στέκι της Χρυσής Αυγής και ανήκε στο (πρώην, πλέον) στέλεχός της Χρήστο Ρήγα.

Λίγο αργότερα, ο μάρτυρας επέστρεψε στο σημείο της επίθεσης με συνάδελφό του, σκοπεύοντας να το φωτογραφίσει. Τότε τους προσέγγισαν δύο άντρες τονίζοντάς τους ότι η φωτογράφιση απαγορεύεται από την Αστυνομία. Μετά εμφανίστηκε ο Παναγιώταρος, συνοδεία ενός ακόμα άντρα: «Μας έκανε έναν μονόλογο. Μιλούσε γενικά για τους μετανάστες. (…) Ξεκίνησε σε μορφή παραληρήματος να λέει ότι “μόνο οι λευκοί και οι χριστιανοί είναι αδέλφια μας, αδέλφια των Ελλήνων”».

Η συνέχεια της κατάθεσής του είχε ήδη αποτυπωθεί στο ρεπορτάζ «Βγάλαμε σύμβουλο – Ερχεται πογκρόμ» («ΤΑ ΝΕΑ», 13/11/2010): «”Αµα η Χρυσή Αυγή βγάλει δηµοτικό σύµβουλο στην Αθήνα, θα γίνει πογκρόµ” είπε και προειδοποίησε ότι σειρά παίρνει η Πλατεία Βικτωρίας. Θα “καθαρίσει” και αυτή από τους µετανάστες, είπε, όπως συνέβη στον Αγιο Παντελεήµονα και στην Πλατεία Αττικής. “Θα την κάνουµε κολέγιο” τόνισε».

Επιθέσεις σε φωτορεπόρτερ. Της κατάθεσης του Γιάννη Παπαδόπουλου είχε προηγηθεί εκείνη της φωτορεπόρτερ του ΑΠΕ-ΜΠΕ Συμέλας Παντζαρτζή. Η μάρτυρας αναφέρθηκε σε τρεις περιπτώσεις επιθέσεων μελών της Χρυσής Αυγής εις βάρος δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ, στις οποίες ήταν αυτόπτης μάρτυρας. Η ίδια είχε χτυπηθεί έξω από το Εφετείο τον Ιούλιο του 2014, κατά τη μεταγωγή των Μιχαλολιάκου, Παππά και Λαγού, με αποτέλεσμα να μείνει εκτός εργασίας για έναν μήνα.

Σε άλλη εξιστόρησή της αναφέρθηκε στα νεύματα των επικεφαλής της οργάνωσης προς τα μέλη της, «για να κάνουν επιθέσεις και για να σταματήσουν». Τον Ιανουάριο του 2014, επίσης στο Εφετείο, μετά την απόφαση προφυλάκισης των Γιώργου Γερμενή και Παναγιώτη Ηλιόπουλου, η Παντζαρτζή είδε μια μαινόμενη ομάδα να κινείται με απειλητικές διαθέσεις προς τους δημοσιογράφους, τους φωτορεπόρτερ και τους καμέραμεν: «Επενέβη ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο οποίος τους έκανε νόημα να σταματήσουν. Ο συγκεντρωμένοι ήταν εξαγριωμένοι και υπάκουσαν αμέσως».