Η Αγγελική Παρδαλίδου, ο Pepe Abas και η Ευτυχία Γιαννάκη διακρίθηκαν ανάμεσα σε είκοσι πέντε συμμετέχοντες στο Εργαστήριο Νέων Θεατρικών Συγγραφέων που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Μάιο. Και τώρα έρχεται η ώρα να γνωρίσουμε τη δουλειά τους.

Η αρχική ιδέα ανήκει στον συγγραφέα Ηρακλή Λογοθέτη ο οποίος ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια τα studio συγγραφής θεατρικού έργου στο Εθνικό Θέατρο. Η αντιπρόεδρος και γενική διευθύντρια του ΙΜΚ Ξένια Καλδάρα αγκάλιασε την ιδέα και έτσι η δράση συνεχίστηκε στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης με τη χορηγική υποστήριξη της Εθνικής Τράπεζας. Παράλληλα με τις ολοκληρωμένες παραστάσεις, το έργο εκδίδεται σε δύο τόμους από τις Εκδόσεις Σεναριογράφων Ελλάδας. Η μία έκδοση θα είναι στα ελληνικά και ακολουθεί μία δεύτερη μεταφρασμένη στα αγγλικά. Το συγγραφικό θεατρικό training που κράτησε πέντε μήνες ανέλαβαν οι συγγραφείς Ελένη Ζιώγα, Βασίλης Κατσικονούρης, Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης και ο εισηγητής και υπεύθυνος του Εργαστηρίου, συγγραφέας Ηρακλής Λογοθέτης. Μαζί με τη θεατρολόγο, σκηνοθέτιδα και υπεύθυνη διεθνών σχέσεων του ΙΜΚ Αλεξάνδρα Γεωργοπούλου, κατέληξαν στα εξής τρία έργα: «Φλικ φλοκ» της Αγγελικής Παρδαλίδου, σε σκηνοθεσία Ρούλας Πατεράκη, «Βόλτα στη λιακάδα» του Pepe Abas σε σκηνοθεσία Σοφίας Παλάντζα και «Τα θηλαστικά» της Ευτυχίας Γιαννάκη, σε σκηνοθεσία Γιώργου Λύρα.

«ΕΥΛΟΓΙΑ». «Με αφορμή το παιχνίδι φλικ φλοκ που κάνουμε μια ευχή όταν λέμε την ίδια λέξη και ενώνουμε τα δάχτυλα, αλλά και με το θέμα των σχέσεων που με απασχολεί πολύ, το ότι κυνηγάμε τις δουλειές μας, τη ματαιοδοξία, τα χρήματα και πώς όλα αυτά επηρεάζουν τις ανθρώπινες σχέσεις, κατέγραψα κάτι που με αφορά» λέει η συγγραφέας του έργο «Φλικ φλοκ», Αγγελική Παρδαλίδου. «Εχει στοιχεία μυθοπλασίας, αλλά η έναρξη του έργου βασίζεται σε αληθινή ιστορία. Συμμετείχα στο Εθνικό Θέατρο στο αντίστοιχο studio όπου είχε παρουσιαστεί έργο μου και έτσι μπήκα στη διαδικασία να το παρακολουθήσω και πάλι. Αυτή τη φορά ήμασταν πολλά άτομα, ετερόκλητες προσωπικότητες, ηλικίες από 18 έως 60 ετών, όπου βλέπει κανείς διαφορετικά είδη γραφής, απόψεων και υπάρχει ένα συγκερασμός όμορφων καταστάσεων. Μέσα σε αυτό το κλίμα βγήκε το “Φλικ φλοκ”. Για να ολοκληρωθεί ένα θεατρικό κείμενο πρέπει να βρει τον δρόμο του στη σκηνή. Οπότε είναι ευλογία, ανέλπιστη χαρά και τύχη να βλέπεις αυτό που έγραψες να παίρνει ζωή. Σκηνοθέτις του έργου είναι η Ρούλα Πατεράκη που ούτε στα όνειρά μου δεν θα τολμούσα να δω. Εχω να πω ότι παρά τη γενιά της κρίσης βλέπω τόσο δημιουργικούς ανθρώπους και συναδέλφους με όρεξη και αγάπη για αυτό που κάνουν. Γιατί αν και οι απολαβές δεν είναι τεράστιες, αυτό που κάνεις το αγαπάς επί χίλια, γιατί είναι επίπονο και δίνεις ψυχή».

ΣΑΣΠΕΝΣ ΚΑΙ ΧΙΟΥΜΟΡ. «Το έργο γράφτηκε για τον διαγωνισμό Νέων Θεατρικών Συγγραφέων και έτσι είναι η πρώτη φορά που θα το δούμε στη σκηνή» λέει ο Γιώργος Λύρας που σκηνοθετεί «Τα θηλαστικά» της Ευτυχίας Γιαννάκη. «Θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε ως μια μαύρη κωμωδία, αλλά κατά τη γνώμη μου είναι κάτι πολύ παραπάνω από αυτό. Είναι ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο που έχει όλα τα χαρακτηριστικά της Γιαννάκη που φέρει από την πεζογραφία και τα αστυνομικά της μυθιστορήματα. Εχει πολύ σασπένς, χιούμορ που πηγάζει όχι τόσο από τους χαρακτήρες ή από την ατάκα, αλλά από το παράλογο της κατάστασης. Η γραφή της αποτελεί μια τοιχογραφία της σύγχρονης ζωής των Αθηνών, με ανθρώπους από διαφορετικές καταγωγές, εμπειρίες, ηλικίες, που συναντώνται αντιμέτωποι με μεγάλα προβλήματα και εκεί αποκαθηλώνονται οι πραγματικοί τους εαυτοί. Αυτό που με γοήτευσε και χαίρομαι που δουλεύω αυτό το κείμενο είναι ότι έχει μια πολύ εντυπωσιακή δραματουργική κατασκευή, το παράλογό της στηρίζεται στον τρόπο που είναι χτισμένοι οι διάλογοι. Θεωρώ ότι το συγκεκριμένο εργαστήριο είναι σημαντική κίνηση και εγώ ως σκηνοθέτης πάντα προσπαθώ να στηρίξω το ελληνικό ρεπερτόριο (σ.σ. «Στέλλα Βιολάντη» του Γρηγόριου Ξενόπουλου, «Νίκη» του Χρήστου Χωμενίδη, «Ο Βουρβόλακας» του Αργύρη Εφταλιώτη). Είναι λίγοι οι πυρήνες συγκέντρωσης και ενίσχυσης του ελληνικού έργου στη χώρα μας. Δυστυχώς δεν υπάρχουν σχολές ούτε τμήματα στο πανεπιστήμιο για τη θεατρική γραφή. Αυτό το Εργαστήριο γίνεται με ανθρώπους που έχουν πλούσια εμπειρία και έργο και προσπαθούν με τον καλύτερο τρόπο να καταρτίσουν νέους ανθρώπους για να βγουν στην ελληνική θεατρική παραγωγή. Είναι μεγάλη χαρά και τιμή που μπορώ να συμμετέχω σε αυτή την κίνηση».

info

«Φλικ φλοκ» της Αγγελικής Παρδαλίδου. Σκηνοθεσία: Ρούλα Πατεράκη. Παίζουν: Αλέξης Διαμαντής, Ευανθία Κουρμούλη

«Βόλτα στη λιακάδα» του PepeAbas. Σκηνοθεσία: Σοφία Παλάντζα. Παίζουν: Νικήτας Αναστόπουλος, Λευτέρης Καταχανάς

«Τα θηλαστικά» της Ευτυχίας Γιαννάκη. Σκηνοθεσία: Γιώργος Λύρας. Παίζουν: Aρτεμις Γρύμπλα, Γιώργος Δεπάστας, Χριστιάννα Μαντζουράνη, Aλκης Μπακογιάννης

Στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206, Ταύρος, τηλ. 210-3418.579) 17 και 18/7 στις 20:30, αίθουσα 2. Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας.