Με την αποτίμηση του πρόσφατου συνεδρίου της ΔΗΣΥ να έχει ολοκληρωθεί με θετικό πρόσημο, οι διεργασίες για το φιλόδοξο εγχείρημα της συγκρότησης ενός ενιαίου φορέα για την Κεντροαριστερά συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς και χωρίς περιθώρια χαλάρωσης λόγω θέρους.
Από τη Χαλκιδική, όπου περνά μέρος των καλοκαιρινών της διακοπών, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με το στρατηγείο της Χαριλάου Τρικούπη, όπου, αν και αθόρυβα, οι ζυμώσεις για την επόμενη μέρα είναι σε πλήρη εξέλιξη και περιλαμβάνουν πυκνές επαφές και προσεκτικά βήματα για να διατηρηθεί ζωντανή η δυναμική που καταγράφηκε στις εργασίες του συνεδρίου.
Στη Χαριλάου Τρικούπη δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για τη μεγάλη συμμετοχή στη φιλόδοξη προσπάθεια διεύρυνσης που ξεκίνησε και επισήμως και σφραγίστηκε από την παρουσία σημαντικών –στον χώρο της Κεντροαριστεράς –προσωπικοτήτων, από τον Κώστα Σημίτη και τον Νίκο Χριστοδουλάκη μέχρι τον Τάσο Γιαννίτση και τον Γιάννη Ραγκούση.
Στελέχη του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι οι συνθήκες είναι πια ώριμες για να αναδειχθεί ο πρωταγωνιστικός ρόλος που πλέον μπορεί να διεκδικήσει η Κεντροαριστερά και προς αυτή την κατεύθυνση διαμηνύουν ότι η ανάγκη να στεφθεί από επιτυχία το εγχείρημα της ενοποίησής της είναι κεφαλαιώδους σημασίας μπροστά στην κυβερνητική αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ και τις συντηρητικές αντιλήψεις της Νέας Δημοκρατίας. Η φιλόδοξη προσπάθεια να ενωθεί η Κεντροαριστερά είναι ξεκάθαρο, για τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, ότι δεν μπορεί να περιλαμβάνει –ούτε ως σενάριο στην παρούσα φάση –σχέδια σύμπραξης με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Προς επίρρωσιν αυτού, πηγές της Χαριλάου Τρικούπη δείχνουν προς τις πρόσφατες δηλώσεις της προέδρου του κόμματος για αυτόνομη πορεία της παράταξης με δικό της ξεκάθαρο προγραμματικό λόγο και σαφείς πολιτικές θέσεις.
Στο πλαίσιο αυτό επαναλαμβάνουν το αίτημα για προσφυγή στις κάλπες, με την υποσημείωση ωστόσο ότι η στάση του κόμματος στο ζήτημα των εκλογών διαφέρει από την εμμονική διάθεση που επιδεικνύει η Νέα Δημοκρατία και κινείται περισσότερο στο πλαίσιο ότι οι εκλογές είναι απαραίτητες αλλά δεν μπορούν να επιβληθούν.
Λεπτές ισορροπίες. Στελέχη που βρίσκονται κοντά στο περιβάλλον της προέδρου Γεννηματά, παρότι δηλώνουν αισιόδοξα για την επόμενη μέρα, δεν παραγνωρίζουν τις λεπτές ισορροπίες που διαμορφώνονται μπροστά τους. Εξ αυτού του λόγου, περιγράφουν τις προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη, υπό τον σταθεροποιητικό ρόλο του συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου, σαν μια παρτίδα πόκερ από την οποία δεν θα λείψουν κινήσεις στρατηγικής και οι διαθέσεις να βγουν στο προσκήνιο προσωπικές ατζέντες.
Με το επιχείρημα ότι η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό, στην παρούσα φάση, τις προσπάθειες διεύρυνσης και ενοποίησης του χώρου και παραλλήλως διεκδικεί τον ρόλο ρυθμιστή με την τρίτη θέση στο Κοινοβούλιο, στελέχη του κόμματος θεωρούν μάλλον αναμενόμενες τις φωνές που έρχονται σε αντίθεση με τις βασικές αρχές πάνω στις οποίες κινείται το νέο εγχείρημα για την ενοποίηση της Κεντροαριστεράς.
Στη βάση αυτή, αναπτύσσουν μηχανισμούς εσωτερικής άμυνας και θεωρούν αναμενόμενες τις κινήσεις όσων επιδιώκουν να τοποθετηθούν πολιτικά για την επόμενη μέρα.
Οι εργασίες για τη συγκρότηση του νέου ενιαίου φορέα συνεχίζονται και μέχρι το τέλος του μήνα αναμένονται οι ανακοινώσεις για το 50μελές όργανο της ΔΗΣΥ. Σε εξέλιξη βρίσκονται και οι προετοιμασίες για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται επίσης πριν από το τέλος του μήνα, όποτε και αναμένεται να γίνει γνωστή η γραμματεία της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου,συντονιστής της οποίας είναι ο νυν γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλης Κεγκέρογλου.
Η ΔΗΜΑΡ. Και στην Αγίου Κωνσταντίνου οι διεργασίες συνεχίζονται, με τον πρόεδρο Θανάση Θεοχαρόπουλο να έχει ήδη εκφράσει τις βασικές γραμμές της ΔΗΜΑΡ στον Νίκο Αλιβιζάτο, στο ραντεβού που είχαν μέσα στην εβδομάδα.
Για τα στελέχη της Αγίου Κωνσταντίνου, η δυναμική που αναπτύχθηκε μετά το συνέδριο της ΔΗΣΥ θα διατηρηθεί ζωντανή καθώς έχει ήδη αποφασιστεί το σύμβολο που σηματοδοτεί την ενότητα και τη μετεξέλιξη, ενώ όλες οι διαδικασίες προς αυτή την κατεύθυνση έχουν δρομολογηθεί εντός του 2107.
Για τη μορφή του φορέα –ενιαίος ή πολυκομματικός –η ΔΗΜΑΡ έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της ότι άμεσα πρέπει να δημιουργηθεί ο νέος ενιαίος φορέας χωρίς συνιστώσες, με υπέρβαση της ομοσπονδιακής δομής.
Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα, σταθερή παραμένει η άποψη στελεχών της ΔΗΜΑΡ ότι πρέπει να προηγηθεί το ιδρυτικό συνέδριο του ενιαίου κόμματος πριν από την εκλογή επικεφαλής του από τη βάση. Αν ωστόσο η διαδικασία ακολουθήσει αντίστροφη πορεία, τότε προκρίνεται η άποψη ότι η βάση όλης της Κεντροαριστεράς πρέπει να αποφασίσει με διπλή κάλπη –μία για την εκλογή επικεφαλής και μία για τη μορφή του νέου φορέα.
Σε ό,τι αφορά την αντιπολιτευτική ατζέντα, στη ΔΗΣΥ σκοπεύουν να κρατήσουν ανοιχτά τα μέτωπα αντιπαράθεσης με αφορμή τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, αλλά και την οπισθοδρομική τακτική των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην παιδεία, ενώ προαναγγέλλουν κινήσεις και με αφορμή την κατάθεση του νομοσχεδίου για τους ΟΤΑ.