Ηχηρό πλήγμα στην αξιοπιστία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συνιστά η ετήσια έρευνα του ΟΟΣΑ για την αξιολόγηση των κυβερνήσεων (Government at a Glance), αφού η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις τέσσερις χώρες με τη μεγαλύτερη απώλεια εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στην κυβέρνησή τους –οι άλλες είναι η Χιλή, η Φινλανδία και η Σλοβενία.

Την ώρα λοιπόν που υπουργοί βλέπουν και ακούν τους πολίτες στη δική τους φαντασία να τους αποκαλούν «ευεργέτες», η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική: μόλις το 13% των Ελλήνων απαντά στην έρευνα του ΟΟΣΑ πως εμπιστεύεται την κυβέρνηση, ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος ανέρχεται σε 42%.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ καταγράφει χαμηλές επιδόσεις και σε νευραλγικούς τομείς, στους οποίους μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζει ότι αποτελούν προτεραιότητα και υπόσχεται μεταρρυθμίσεις, ενώ δηλώνει ικανοποιημένος από την απόδοση των υπουργών του. Πρόκειται για την Παιδεία και την Υγεία, ενώ, αντιθέτως, εξαιρετικά υψηλή είναι, όπως προκύπτει από την έρευνα, η εμπιστοσύνη των πολιτών στη Δικαιοσύνη. Γεγονός που αποκτά ιδιαίτερη σημασία, την ώρα που μαίνεται η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τον θεσμό και τους λειτουργούς του και κορυφαίοι υπουργοί υποστηρίζουν πως το μεγαλύτερο πρόβλημα της Δικαιοσύνης είναι η μειωμένη αξιοπιστία της απέναντι στους πολίτες.
ΚΟΠΩΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ. Η γενικότερη εικόνα επιβεβαιώνει απόλυτα τις δημοσκοπήσεις και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους, τα οποία δείχνουν κόπωση και απογοήτευση της κοινωνίας από την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό. Στην ουσία, πρόκειται για μία ακόμη απόδειξη ότι η καθημερινότητα –τη στροφή προς την οποία «διέταξε» ο Πρωθυπουργός μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης –εκδικείται την κυβέρνηση.

Βεβαίως, τούτο τελεί εν γνώσει του Τσίπρα και των συνεργατών του, εξού και ο ίδιος επιδιώκει διαρκώς το τελευταίο διάστημα την κάθοδό του στην κοινωνία και την προσπάθεια επανασύνδεσης με τους πολίτες, διακηρύσσοντας το νέο του αφήγημα περί «δίκαιης ανάπτυξης». Η λογική αυτή υπαγόρευσε τις επισκέψεις του σε υπουργεία και την προχθεσινή παρουσία του στην Κοζάνη, στο πλαίσιο του πρώτου από τα 13 περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια, για το οποίο συνεργάτες του δηλώνουν απόλυτα ικανοποιημένοι, παρά το εκρηκτικό κλίμα που αντιμετώπισε το κυβερνητικό κλιμάκιο με τις συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομικών. Σκηνές που επαναλήφθηκαν, έστω και σε μικρότερο βαθμό, χθες στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να μην αφήνουν περιθώρια για παρερμηνείες ότι ο δεσμός κυβέρνησης – κοινωνίας έχει κοπεί. Οπως και η προσωπική επαφή του Τσίπρα με τους πολίτες, την οποία είχε καλλιεργήσει όταν ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην αντιπολίτευση.
ΚΑΝΟΝΙΑ ΣΤΗ ΡΑΦΗΝΑ. Ολα αυτά συμβαίνουν ενώ επιδιώκεται η αλλαγή της ατζέντας στην οικονομία, με αφορμή την επικείμενη έξοδο στις αγορές. Η κυβέρνηση αξιολογεί ως ιδιαίτερα θετική εξέλιξη την άρση της επιτήρησης για το έλλειμμα και επιχειρεί να την προβάλει επικοινωνιακά. Εντύπωση προκάλεσε πάντως το γεγονός ότι ο Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην Κοζάνη, αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της κυβέρνησης Καραμανλή που οδήγησαν στο έλλειμμα-μαμούθ του 2009, με αποτέλεσμα η αποστροφή του να εκληφθεί ως «άδειασμα» στην καραμανλική πτέρυγα της ΝΔ –η οποία είναι γνωστό ότι διαθέτει ανοιχτούς διαύλους με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκονται μάλιστα κοντά στον Πρωθυπουργό.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι η αναφορά του Πρωθυπουργού δεν ήταν τυχαία και υπαγορεύεται από την επιδίωξή του να διεμβολίσει τη ΝΔ και να φθείρει την εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ταυτίζοντάς τον με το «αμαρτωλό» παρελθόν των κυβερνήσεων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ που μέμφεται διαρκώς ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα ίδια στελέχη υπενθύμιζαν ότι και στην Εξεταστική Επιτροπή για τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας διερευνάται μεταξύ άλλων η «καρδιά» της διακυβέρνησης Καραμανλή, χωρίς αυτό να συνιστά ρήξη με την καραμανλική πτέρυγα της ΝΔ, παρά μόνο μέρος μιας στρατηγικής που υπαγορεύεται από τους ούτως ή άλλως οξυμμένους τόνους. Η πόλωση ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ θα ενταθεί περαιτέρω το προσεχές διάστημα, με αποκορύφωμα τη συζήτηση επί της γαλάζιας πρότασης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση Καμμένου, την επόμενη Παρασκευή.