Νέες δικαστικές περιπέτειες για το ζεύγος Παπαντωνίου. Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της είδησης με κεντρικά πρόσωπα τον πρώην υπουργό και τη σύζυγό του Σταυρούλα Κουράκου. Μία ημέρα μετά την καταδίκη τους από το Πενταμελές Εφετείο της Αθήνας για παράβαση του νόμου περί πόθεν έσχες, που σας έγραψα αναλυτικά χθες, νέα ποινική δίωξη ασκήθηκε εις βάρος τους για ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση που διώκεται ως κακούργημα. Κατηγορία που αφορά στην υπόθεση της πώλησης του ακινήτου της Σύρου, στην οποία η Εισαγγελία Διαφθοράς διαπίστωσε «δόλιες ενέργειες» του ζεύγους Παπαντωνίου.

Συγκεκριμένα, μετά την έρευνα που διατάχθηκε από την επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη φέρεται ότι ο πρώην υπουργός και η σύζυγός του κατάφεραν, αν και είχαν ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία, να πάρουν φορολογική ενημερότητα από τη ΔΟΥ Κηφισιάς προκειμένου να πουλήσουν το ακίνητο που είχαν στη Σύρο.

Ως φυσικοί αυτουργοί της πράξης της ψευδούς βεβαίωσης φέρονται κατά τις εισαγγελικές Αρχές δύο υπάλληλοι της ΔΟΥ Κηφισιάς που, σύμφωνα με τη δίωξη, κατηγορούνται ότι χορήγησαν παρανόμως στο ζεύγος την επίμαχη φορολογική ενημερότητα πριν από περίπου έναν χρόνο, αν και ήταν σε θέση να εξακριβώσουν ότι ο πρώην υπουργός και η σύζυγός του είχαν χρέη προς το Δημόσιο.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι η επίμαχη αγοραπωλησία ερευνάται από τους εισαγγελείς Διαφθοράς και ως προς το σκέλος ελέγχου της νομιμότητάς της ώστε να εντοπιστεί αν προκύπτει ενδεχόμενο η μεταβίβαση του ακινήτου να είναι εικονική. Η περαιτέρω έρευνα και για τη νέα δίωξη ανατέθηκε σε ανακριτή κατά της Διαφθοράς ενώπιον του οποίου τα εμπλεκόμενα πρόσωπα θα κληθούν σε απολογία.
Επικυρώνεται η καταδίκη για τη Μανωλάδα
Η αίτηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για παραπομπή στη μείζονα σύνθεση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της υπόθεσης Chowdury κ.ά. εναντίον της Ελλάδας (υπόθεση Μανωλάδας) θεωρείται από το Δικαστήριο ως μη υποβληθείσα μετά την επίσημη ανάκλησής της, με ημερομηνία 11 Ιουλίου 2017, που έγινε με εντολή του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ετσι η καταδίκη της Ελλάδας για την πολύκροτη υπόθεση της επίθεσης των επιστατών στους μπανγκλαντεσιανούς εργάτες στα φραουλοχώραφα καθίσταται οριστική με ημερομηνία 30/6/2017.
Ξαναθυμήθηκαν την ψήφο των αποδήμων

Με εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων στην Αυστρία όπου βρίσκεται συναντήθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού Τέρενς Κουίκ, σύμφωνα με τον οποίο το θέμα του δικαιώματος ψήφου των Ελλήνωντου εξωτερικού έχει μπει ήδη σε διαδικασία στην Επιτροπή της Βουλής για τη Διασπορά.

Βέβαια, για την κυβέρνηση προέχει το κεφάλαιο της επανίδρυσης του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού(ΣΑΕ) και στη συνέχεια η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού. «Δεν μπορεί να πηγαίνουμε στα Κοινοβούλια, για παράδειγμα, της Ιταλίας ή της Γαλλίας και να βλέπουμε εκεί βουλευτές οι οποίοι εκπροσωπούν την ομογένεια της χώρας τους και εμείς στην Ελλάδα, με τη τεράστια Διασπορά, να μην έχουμε κάτι ανάλογο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κάπου εδώ να θυμίσω ότι ήταν πριν από έναν χρόνο ακριβώς όταν το Ποτάμι είχε ανακινήσει το ζήτημα με την κατάθεση 2+1 τροπολογιών, μεταξύ των οποίων και για την άσκηση εκλογικού δικαιώματος στην αλλοδαπή. Δεν είναι η πρώτη φορά που η αντίδραση (της κυβέρνησης) έπεται της δράσης (των υπολοίπων).

Μετωπική για τη χούντα

Εκτός ορίων είναι πλέον η προσωπική αντιπαράθεση του Στάθη Παναγούλη με τον Νίκο Τόσκα, με τον ανεξάρτητο, προερχόμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτή να επιμένει στους σκληρούς χαρακτηρισμούς κατά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Τον αποκαλεί συγκεκριμένα «χουντικό απομεινάρι» και «εύελπι της χούντας» και τον κατηγορεί ότι υπηρέτησε τον φασισμό και ανεχόταν τα βασανιστήρια σε συναδέλφους του, ονοματίζοντας τον θρυλικό Σπύρο Μουστακλή και τον ηρωικό αεροπόρο Τάσο Μήνη. Ο Παναγούλης καλεί μάλιστα τον Τόσκα να απαντήσει εάν έχει αναμνηστικές οικογενειακές φωτογραφίες με το πουλί της χούντας, προειδοποιώντας ότι θα δημοσιοποιήσει ο ίδιος ανάλογο φωτογραφικό υλικό.

«Ο κύριος Παναγούλης, αντιδρών ως παράφρων, ψεύδεται», ήταν η λιτή πλην περιεκτική απάντηση Τόσκα. Την οποία συνόδευσε διαρροή από κυβερνητικές πηγές: «Αυτοί που αντιστάθηκαν οργανωμένα στη χούντα γνωρίζουν ποιοι στρατιωτικοί αντιστάθηκαν πίσω από τις γραμμές και δεν διαφημίζονται. Ντροπή στους λασπολόγους».