Στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας παραδόθηκε και επίσημα ο Φάκελος της Κύπρου.

«Φέραμε μνήμες, πάθη, θρήνους, πόνο, αδικαίωτες και αλύτρωτες θυσίες, κι αυτό καθιστά τόσο σημαντικό αυτό το υλικό» είπε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νίκος Βούτσης, που τον παρέδωσε, κατά την ειδική συνεδρίασή της, παρουσία του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και με την υπογραφή του σχετικού πρωτοκόλλου.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Συλλούρης σημείωσε ότι η παράδοση του υλικού που συγκεντρώθηκε και χρησιμοποιήθηκε από την Εξεταστική Επιτροπή της ελληνικής Βουλής την περίοδο 1986-1988 για τον Φάκελο της Κύπρου αποτελεί ιστορικό γεγονός υψίστης συμβολικής και εθνικής σημασίας.

Μετά το πέρας της ειδικής συνεδρίασης, ο Βούτσης είχε συνάντηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη (φωτογραφία).

Διαλλακτική(;) στροφή

«Ελπίζω να δημιουργηθεί ξανά μια κατάσταση διαπραγμάτευσης ώστε να κάτσουμε στο τραπέζι». Με την απάντηση αυτή χθες στην Αγκυρα, στη διάρκεια συνάντησης με δημοσιογράφους, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς δίνει μια διαφορετική διάσταση στις εξελίξεις για το Κυπριακό.

Πριν από λίγες ημέρες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε πει πως η Αγκυρα διαθέτει «σχέδιο Β» και «σχέδιο Γ» για την Κύπρο, ανεβάζοντας τους τόνους. Ομως τώρα διαφαίνεται μια πιο διαλλακτική στάση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστροφής στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει ποτέ από την ασφάλεια και τις εγγυήσεις» συνέχισε ο Κουρτουλμούς. «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να διασφαλίσει τις εγγυήσεις. Ο Αναστασιάδης να επιδείξει εποικοδομητική στάση».