Μόνο τυπικές και προς εντυπωσιασμό του ακροατηρίου δεν ήταν οι παραπάνω φράσεις που χρησιμοποίησε την περασμένη Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή. Πεποίθηση του αρχηγού της ΝΔ από την αρχή της θητείας του είναι ότι η γαλάζια παράταξη οφείλει να μείνει σταθερά προσανατολισμένη στο Κέντρο και να προσεγγίζει όλες τις κοινωνικές δυνάμεις αφουγκραζόμενη τα προβλήματά τους. Ο Μητσοτάκης και το γαλάζιο επιτελείο κρίνουν μάλιστα σκόπιμο να εντατικοποιηθεί το άνοιγμα προς τον μεσαίο χώρο, καθώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι πλέον εντελώς αποκομμένη από την κοινωνία. Συνακόλουθα εκτιμούν ότι αυτό θα ενισχύσει τις πιθανότητες για μια μεγάλη νίκη της ΝΔ στις προσεχείς εκλογές και δεν αποκλείεται να τη φέρει πιο κοντά στην αυτοδυναμία. Ταυτόχρονα, θεωρούν ότι με αυτή την τακτική η ΝΔ θα δείξει πως επιθυμεί τη συνεννόηση και τη συνεργασία με τις πολιτικές δυνάμεις.

Οσες φορές ανέφερε ο Μητσοτάκης, κατά την πρόσφατη ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή, την αναγκαία προσήλωση προς το Κέντρο αλλά και προς ολόκληρη την κοινωνία, το έκανε χρωματίζοντας τη φωνή του. Εμφανίστηκε δηλαδή αποφασισμένος και αποφασιστικός στην προσπάθειά του να δώσει το στίγμα της γαλάζιας στρατηγικής. «Ουσιαστικά έστειλε μήνυμα ότι η ΝΔ δεν είναι κλεισμένη στον εαυτό της και στο παραδοσιακό κοινό της» σημειώνουν πηγές από το επιτελείο της ΝΔ. Τους υπενθύμισε μάλιστα με έμφαση ότι εξελέγη στο τιμόνι του κόμματος από 400.000 ανθρώπους με την εντολή για διεύρυνση και ανανέωσή του ώστε η παράταξη να έχει κεντρική παρουσία στο πολιτικό σκηνικό και πως δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε αυτό.

Μία σειρά από αλλεπάλληλες κινήσεις και πρωτοβουλίες του προέδρου της ΝΔ το τελευταίο διάστημα μαρτυρά ότι συστηματικά ρίχνει δίχτυα στο Κέντρο. Μέσα στην εβδομάδα ο Μητσοτάκης έδωσε το «παρών» στην εκδήλωση της κίνησης πανεπιστημιακών ΠΡΟΠΑΙΔΕΙΑ κατά του νόμου Γαβρόγλου και κάθησε δίπλα στον Σταύρο Θεοδωράκη από Το Ποτάμι, στον Βαγγέλη Βενιζέλο από τη ΔΗΣΥ και στην Αννα Διαμαντοπούλου.

Πριν από δύο εβδομάδες, σε μια κίνηση που δεν αποκλείεται να ξένισε τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους και τα στελέχη της ΝΔ, παραβρέθηκε στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Στόχος του Μητσοτάκη και πάλι ήταν να στείλει σαφές μήνυμα ότι η γαλάζια παράταξη επιθυμεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στον χώρο του Κέντρου. «Βρίσκομαι εδώ για να δείξω, να δείξουμε όλοι μας, ότι μπορούμε και πρέπει να συνομιλούμε και να αναζητούμε συγκλίσεις για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας» υπογράμμισε. Αναφέρθηκε μάλιστα στη συνεργασία ΠΑΣΟΚ – ΝΔ και στη συναίνεση που έδειξαν ως επιλογή ευθύνηςσε μια κρίσιμη στιγμή.

Αλλωστε στα τέλη Μαρτίου η πρωτοβουλία που ανέλαβε για συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς αποσκοπούσε σε αυτό: να στείλει μήνυμα στα κόμματα και συνακόλουθα στους πολίτες πως η ΝΔ επιθυμεί συγκλίσεις, συνεννόηση, ακόμη και συναινέσεις όταν αυτό είναι εφικτό. Αυτό είχε επισημάνει και στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τη Φώφη Γεννηματά, τον Δημήτρη Κουτσούμπα, τον Σταύρο Θεοδωράκη και τον Βασίλη Λεβέντη. Υψηλόβαθμα στελέχη του γαλάζιου επιτελείου τονίζουν μάλιστα πως αυτή η προσπάθεια άμεσης επικοινωνίας του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους αρχηγούς, με στόχο να βρεθούν σημεία επαφής και συνεργασίας, αποτυπώνει ξεκάθαρα και την εικόνα απομόνωσης του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε έναν σύμμαχο και τώρα καταστρέφεται. Είναι… Καμμένος στην κοινωνία» σχολιάζουν δηκτικά τον κυβερνητικό εταίρο του Αλέξη Τσίπρα για την πρόσφατη αντιθεσμική συμπεριφορά του.

Σημειώνεται ότι σε κάθε ομιλία του προς τους βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος ο Μητσοτάκης φροντίζει να τους επισημαίνει ότι πρέπει να στραφούν και στους πολίτες που δεν είναι ψηφοφόροι της ΝΔ. Στην Πολιτική Επιτροπή ξεκαθάρισε με νόημα: «Οταν ανοίγω τις πόρτες του κόμματος, κανείς δεν μπορεί να τις κλείσει. Αυτή την εντολή έλαβα στις 10 Ιανουαρίου 2016. Ανανέωση, διεύρυνση, ισχυροποίηση της παράταξης. Είμαστε εδώ για να συνθέσουμε». Οπως και πριν από λίγο καιρό, στη σύνοδο των προέδρων των ΝΟΔΕ είχε καλέσει τα γαλάζια στελέχη να βγουν από τα παραδοσιακά στεγανά του κόμματος. «Είναι εύκολο και ευχάριστο να μιλάμε στους συμπολίτες μας, οι οποίοι ήταν πάντα ταγμένοι στη Νέα Δημοκρατία. Και θα είναι ταγμένοι και θα είναι και ο πυρήνας των συμπολιτών μας που θα μας στηρίξουν στις επόμενες εκλογές. Δεν μας φτάνουν μόνο αυτοί όμως. Πρέπει να έχουμε ανοιχτές τις αγκαλιές μας και σε αυτούς οι οποίοι δεν μας ψήφισαν».

Το συνεχές άνοιγμα της ΝΔ έξω από τα αυστηρά όρια της παραδοσιακής Δεξιάς αποτυπώνεται και στα πρόσωπα που έχουν ενταχθεί το τελευταίο διάστημα στο δυναμικό της. Από τη μια, πρόκειται για στελέχη και βουλευτές που εντάχθηκαν στη γαλάζια παράταξη προερχόμενοι από άλλα κόμματα του Κέντρου. Τέτοια είναι ο βουλευτής Ιάσων Φωτήλας που ήρθε από Το Ποτάμι και ανέλαβε αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας. Στην αξιωματική αντιπολίτευση εντάχθηκε και το πρώην στέλεχος της Ενωσης Κεντρώων Γιάννης Καλλιάνος. Ο μετεωρολόγος, απόφοιτος του Μαθηματικού, είναι πλέον αναπληρωτής γραμματέας στη γραμματεία επιστημονικών φορέων της παράταξης.

Παράλληλα, η αξιωματική αντιπολίτευση διευρύνει την επιρροή της και σε πρόσωπα εκτός πολιτικής, τα οποία μπορεί να μην έχουν καν σχέσεις με το κόμμα της δεξιάς παράταξης. Πρόκειται για ανθρώπους από τον χώρο της κοινωνίας, των επιστημών, της αγοράς. Αυτό τον στόχο έχει άλλωστε το Μητρώο Στελεχών του κόμματος. Τρεις χιλιάδες πολίτες έχουν κάνει αίτηση και όλοι μπαίνουν σε ομάδες δουλειάς στο κόμμα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλιστα έδειξε από την αρχή τις διαθέσεις του σε αυτό το πεδίο. Ανέθεσε στον Τάκη Θεοδωρικάκο, έναν άνθρωπο από την κοινωνία, εκτός πολιτικής για πάνω από 20 χρόνια που προέρχεται από την Αριστερά, κεντρικό ρόλο: τον συντονισμό του στρατηγικού σχεδιασμού και της επικοινωνίας. Οπως και η συνεργάτις του Κυριάκου Μητσοτάκη για οικονομικά θέματα Δόμνα Μιχαηλίδου δεν είχε σχέση με τον κομματικό μηχανισμό της ΝΔ. Ακόμη, στο επιτελείο της Πειραιώς έχει προστεθεί ο καθηγητής Οικονομικών Θοδωρής Πελαγίδης. Αίσθηση εξάλλου στη ΝΔ είχε προκαλέσει πριν από έναν χρόνο η είδηση ότι ο προερχόμενος από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ νεαρός δικηγόρος Θανάσης Κοντογεώργης, απόφοιτος Harvard, θα εργαστεί για το πρόγραμμά της στη θεματική «αξιοκρατία».

Ενα κόμμα που επιδιώκει να πρωταγωνιστεί στον μεσαίο χώρο οφείλει να έχει συνεχή επαφή με την κοινωνία. Γι’ αυτό τον λόγο, βασική προτεραιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι –σημειώνεται από την Πειραιώς –να απευθύνεται διαρκώς στους πολίτες.

Η πρόσφατη συνάντησή του με εκπροσώπους της λεσβιακής, ομοφυλοφιλικής, τρανς κοινότητας ήταν προς αυτή την κατεύθυνση. Πρόθεσή του ήταν να δείξει ότι η ΝΔ είναι ένα κεντρώο, ευρωπαϊκό κόμμα που αγκαλιάζει όλες τις κοινωνικές ομάδες και βρίσκεται δίπλα στις διεκδικήσεις τους. Γι’ αυτό αγνόησε σχόλια από το υπερσυντηρητικό μπλοκ της παράταξης, το οποίο δεν συμφωνούσε με την κίνησή του. Αλλωστε πριν από λίγες ημέρες ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης έδωσε έμφαση ακριβώς σε αυτό το άνοιγμα που επιχειρεί η ΝΔ: «Μιλάμε με όλη την κοινωνία. Χωρίς εξαιρέσεις. Δεν περιχαρακωνόμαστε, δεν χαρίζουμε τίποτα στους ψευτοαριστερούς. Ούτε την κοινωνική ευαισθησία τούς χαρίζουμε ούτε τα ανθρώπινα δικαιώματα ούτε την αλληλεγγύη στους συνανθρώπους μας» είπε.

Οι συναντήσεις του προέδρου της ΝΔ με πολίτες και κοινωνικές ομάδες θα πυκνώσουν το επόμενο διάστημα με προφανή στόχο να δείξει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση «τους ακούει». Προτεραιότητα θα δίνει στα θέματα της Παιδείας, της ασφάλειας –όπως έκανε πρόσφατα κατά τις συναντήσεις που είχε με τον Δήμαρχο Αχαρνών και τους αστυνομικούς. Σε αυτό το πλαίσιο ήταν και οι επαφές που είχε με ιδιαίτερα χαμηλόμισθους επαγγελματίες όπως οι ντελιβαράδες και σεκιουριτάδες.

Και οι νεοδημοκράτες τι γνώμη έχουν για τη στοχοπροσήλωση της γαλάζιας παράταξης στο Κέντρο; «Η προσπάθεια ανάκτησης του μεσαίου χώρου είναι σίγουρα θετική. Μην ξεχνάμε ότι η ισχυρή παρουσία της ΝΔ στον μεσαίο χώρο τής είχε χαρίσει στο παρελθόν ποσοστά γύρω στο 45%» λέει στέλεχος της παράταξης. Εντούτοις, εκφράζει μια ένσταση. «Ωραία. Λέμε ότι προσεγγίζουμε το Κέντρο, αλλά την ίδια στιγμή αυτό ακυρώνεται όταν αφήνουμε στο κόμμα χώρο να εκφράζονται ακραίες φωνές». Επιπλέον, κάποια στελέχη φοβούνται μήπως αυτό το άνοιγμα στο Κέντρο μεταφραστεί ως μετακινήσεις φθαρμένων στελεχών από άλλα κόμματα και κυρίως από το ΠΑΣΟΚ.