Ο αθλητισμός ήταν πάντα μέσο προβολής μιας χώρας. Διοργανώσεις όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούσαναπό τα αρχαία χρόνια ευκαιρία για επίδειξη ισχύος μιας πόλης, ενώ και οι επιτυχίες μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως μέσο προώθησηςσυγκεκριμένων στόχων.
Στη σύγχρονη εποχή οι πολιτικοί ηγέτες έχουν αντιληφθεί τη σημασία μιας αθλητικής διοργάνωσης και, ιδιαίτερα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, μπαίνουν επικεφαλής της προσπάθειας για την ανάληψη της διοργάνωσης στηρίζοντας με κάθε τρόπο την υποψηφιότητα.
Η παρουσία του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στη Λωζάννη για την παρουσίαση της υποψηφιότητας του Παρισιού για τους αγώνες του 2024 προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση. Ουσιαστικά, ήταν η πρώτη φορά πουοηγέτης μιας χώρας εμφανιζόταν σε παρουσίαση της υποψηφιότητας. Οι περισσότεροι είναι παρόντες στην τελική φάση, όταν δηλαδή πρόκειται να γίνει η ψηφοφορία.
Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν ταξίδεψε στη Λωζάννη για να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Λος Αντζελες, φρόντισε όμως να στείλει μέσωsocialmediaτο δικό του μήνυμα ότι εργάζεται σκληρά για να φέρει τους αγώνες στις ΗΠΑ.
Στη Λωζάννη, ο Μακρόν υποστήριξε πωςτο Παρίσι 2024 είναι ο ισχυρότερος υπερασπιστής των αξιών των αγώνων, της ανοχής και του σεβασμού προς το περιβάλλον, αρχές που αμφισβητούνται από άλλους. Ολοι κατάλαβαν για ποιον χτύπησε η καμπάνα, καθώς λίγους μήνες αφότου είχε αναλάβει καθήκοντα ο Τραμπ αποφάσισε να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συνθήκη του Παρισιού για το κλίμα. Στην επίσημη ανακοίνωση είχε τονίσει χαρακτηριστικά ότι «ο μόνος στόχος της συνθήκης είναι να εξοντωθούν οικονομικά οι ΗΠΑ και οι πολίτες τους».Ο γάλλος πρόεδρος ήταν από τους πρώτους που αντέδρασαν σε αυτή την απόφαση Τραμπ τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «διέπραξε ένα λάθος ως προς τα συμφέροντα της χώρας του, των πολιτών του και ένα λάθος για το μέλλον του πλανήτη μας». Ετσι, ο Μακρόν έπαιξε με ένα δυνατό χαρτί στη μονομαχία του Παρισιού με το Λος Αντζελες για τους αγώνες του 2024.
ΘΕΜΑ ΓΟΗΤΡΟΥ. Οι Αμερικανοί δίνουν ιδιαίτερη σημασία στους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς θεωρούν ότι οι επιτυχίες προβάλλουν την παγκόσμια ηγετική δύναμή τους. Μια αντίληψη που εκφράστηκε ιδιαίτερα κατά τη μακρά περίοδο του ψυχρού πολέμου, όταν το γόητρο των δύο υπερδυνάμεων ήταν ιδιαίτερα σημαντικό. Και σε αυτό είχε θέση και ο αθλητισμός.
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1976 ο Μπόρις Ονισένκο διαπράττει μια από τις μεγαλύτερες απάτες στην ιστορία του αθλητισμού, προκειμένου να κατακτήσει ένα ακόμα χρυσό μετάλλιο στην ξιφασκία. Οταν έγινε αντιληπτή η απάτη, ο Ονισένκο αποκλείστηκε από τους αγώνες και έγινε στόχος των δυτικών ΜΜΕ. Φυσικά, ο στόχος δεν ήταν τόσο ο αθλητής όσο οι «κακοί», η Σοβιετική Ενωση! Το πλήγμα για τους Σοβιετικούς ήταν μεγάλο και όταν ο Ονισένκο εκδιώχθηκε από το ολυμπιακό χωριό και επέστρεψε στο Κίεβο, κλήθηκε να λογοδοτήσει για την πράξη του ενώπιον του τότε ηγέτη Λεονίντ Μπρέζνιεφ. Απολύθηκε από τον Κόκκινο Στρατό, του επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο και του αφαιρέθηκαν όλα τα μετάλλια.
ΜΟΣΧΑ – ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ. Αλλωστε ο αμερικανός πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον όταν πληροφορήθηκε πως η Μόσχα ήταν υποψήφια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1980 ενέκρινε αμέσως κεφάλαια που θα χρησιμοποιούνταν ώστε να προκριθεί η αμερικανική υποψηφιότητα (Λος Αντζελες). Μπορεί να μην το κατάφερε τότε, αλλάοι Αμερικανοί ήταν αποφασισμένοι να εκμεταλλευτούν τους αγώνες για να «χτυπήσουν» τη Σοβιετική Ενωση. Παρότι το γόητρό τους είχε πληγεί από τον πόλεμο του Βιετνάμ και τις αποκαλύψεις για τον Νίξον, ο πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ αποφάσισε να μποϊκοτάρει τουςαγώνες τις Μόσχας, ως αντίδραση για την εισβολή των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν. Κατάφερε μάλιστα να πείσει 64 χώρες να μη στείλουν αθλητές στην πρωτεύουσα της ΕΣΣΔ, την καρδιά του παγκόσμιου κομμουνισμού. Και όχι μόνο αυτό. Το δεύτερο χτύπημα ήρθε τέσσερα χρόνια αργότερα στο Λος Αντζελες όταν οι Αμερικανοί θέλησαν να κάνουν επίδειξη δύναμης και ουσιαστικά εμπορευματοποίησαν τους αγώνες, προκειμένου να πείσουν ότι ο καπιταλισμός λειτουργούσε ακόμα. Η Μόσχα απάντησε με μποϊκοτάζ και την ακολούθησαν άλλες δώδεκα χώρες. Ο τότε αμερικανός πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν είχε πετύχει τον σκοπό του…