Σάκος που είχε χρησιμοποιηθεί από τον αμερικανό αστροναύτη Νιλ Αρμστρονγκ για να φέρει μαζί του κατά την επιστροφή του στη Γη τα πρώτα δείγματα σκόνης από τη Σελήνη, και ο οποίος είχε χαθεί, αναμένεται να πωληθεί έως και 4 εκατομμύρια δολάρια (3,5 εκατ. ευρώ) μαζί με άλλα αναμνηστικά που σχετίζονται με το διάστημα, σε πλειστηριασμό στη Νέα Υόρκη την επόμενη εβδομάδα.
Ο πλειστηριασμός στον οίκο Sotheby’s περιλαμβάνει και το σχέδιο πτήσης του διαστημόπλοιου Apollo 13, με διορθώσεις από τους αστροναύτες, στολή που είχε φορέσει ο αμερικανός αστροναύτης Γκας Γκρίσομ, και φωτογραφίες της Σελήνης που είχε πάρει η Εθνική Αεροναυτική και Διαστημική Υπηρεσία (NASA).
Τα αντικείμενα θα τεθούν προς πώληση στις 20 Ιουλίου, την 48η επέτειο της πρώτης προσγείωσης διαστημόπλοιου στο φεγγάρι, και οι διοργανωτές ελπίζουν σε μεγάλο ακροατήριο.
Η τύχη του αγνοούνταν επί δεκαετίες
Η τύχη του σάκου, ο οποίος έχει διαστάσεις περίπου 30 επί 22 εκατοστά και φέρει την επιγραφή «Επιστροφή Σεληνιακού Δείγματος», αγνοούνταν επί δεκαετίες μετά την επιστροφή του Αρμστρονγκ και του πληρώματος του Apollo 11 τον Ιούλιο του 1969. Για πολλά χρόνια είχε ξεμείνει σε κουτί, χωρίς ετικέτες, στο Διαστημικό Κέντρο Τζόνσον του Χιούστον, είπε η Κασάνδρα Χάτον, αντιπρόεδρος και επικεφαλής ειδικός σύμβουλος στον οίκο Σόθμπις.
Επανεμφανίστηκε στο γκαράζ του διευθυντή μουσείου στην πολιτεία Κάνσας, του Μαξ Αρι, ο οποίος καταδικάστηκε για την κλοπή του το 2014, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα.
Ο σάκος έχει κατασχεθεί από την υπηρεσία ασφάλειας αεροσκαφών, η οποία είχε προσπαθήσει να τον πουλήσει μέσω πλειστηριασμών τρεις φορές, χωρίς επιτυχία, ώσπου αγοράστηκε το 2015 έναντι 995 δολαρίων (873 ευρώ) από δικηγόρο στο Σικάγο, την Νάνσι Λι Κάρλσον.
Αυτή τον έστειλε στη NASA για να διαπιστώσει την αυθεντικότητά του, και όταν αποδείχθηκε ότι χρησιμοποιήθηκε από τον Αρμστρονγκ και είχε ακόμα ίχνη σεληνόσκονης στο εσωτερικό του, η αεροδιαστημική υπηρεσία αποφάσισε να τον κρατήσει.
Η Κάρλσον κατέφυγε στη δικαιοσύνη, και ο σάκος της επιστράφηκε. Η δημοσιότητα που έλαβε η δικαστική της διαμάχη προκάλεσε το ζωηρό ενδιαφέρον πιθανών αγοραστών, και αποφάσισε να το υποβάλλει ξανά σε πλειστηριασμό.