Πρωτοφανή για τα γερμανικά δεδομένα δεν ήταν μόνο τα επεισόδια στο Αμβούργο, αλλά και οι αντιδράσεις που προκαλούν. Δεν είναι σύνηθες, π.χ., προσκεκλημένος σε προβεβλημένο τοκ-σόου της δημόσιας τηλεόρασης να φεύγει στη μέση της εκπομπής. Το έκανε ο Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ στη δημοφιλή εκπομπή του πρώτου καναλιού ARD «Μαϊσμπέργκερ» την περασμένη Τετάρτη. Αποχώρησε οργισμένος από τη συμπεριφορά της Γιούτα Ντίτφουρτ, πρώην ηγετικού στελέχους των Πρασίνων και νυν αριστερής ακτιβίστριας, η οποία διέκοπτε με λόγια και μορφασμούς τους συνομιλητές της επιμένοντας στην άποψη ότι την αποκλειστική ευθύνη για τα επεισόδια φέρει η αστυνομία.

Οι ημέρες χάους στο Αμβούργο, η βία που έζησε η πόλη το διάστημα της Συνόδου Κορυφής των ηγετών των 20 ισχυρότερων χωρών του πλανήτη τροφοδοτούν μια έντονα φορτισμένη αντιπαράθεση σε πολλά επίπεδα: από τη διάσταση της ακροαριστερής βίας, μέχρι την ακύρωση της διαπίστευσης δεκάδων δημοσιογράφων την τελευταία στιγμή. «Λόγους ασφαλείας» επικαλέστηκε ο υφυπουργός Τύπου Στέφεν Ζάιμπερτ, παρέμβαση μυστικών υπηρεσιών ξένων χωρών και δη της Τουρκίας εικάζουν οι δημοσιογράφοι.

Στο μεταξύ, ο Σοσιαλδημοκράτης κυβερνήτης του Αμβούργου Ολαφ Σολτς ζήτησε συγγνώμη από τους πολίτες της πόλης και απέδωσε τα επεισόδια σε έναν «εγκληματικό όχλο» που ήθελε, όπως είπε, «να τραυματίσει και να σκοτώσει ανθρώπους». «Τρομοκράτες» χαρακτήρισε τους δράστες των επεισοδίων ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Είναι «μεγάλοι εγκληματίες, αν θέλετε, τρομοκράτες», στους οποίους «δεν πρέπει να αποδίδεται η τιμή ότι είχαν πολιτικά κίνητρα» είπε ο Γκάμπριελ σε συνέντευξή του στο «Focus».

Η αντιπαράθεση έχει και προεκλογική χροιά. Ο Σοσιαλδημοκράτης Γκάμπριελ χαρακτήρισε «ανεύθυνη σχετικοποίηση» τη χρήση του όρου «αριστεροί ακτιβιστές» και επέκρινε τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ ότι θέλουν να εμφανίσουν στον κόσμο πως το SPD δεν αποστασιοποιείται επαρκώς από τον αριστερό εξτρεμισμό. «Για το SPD οι επικρίσεις από το CDU-CSU είναι τόσο σκανδαλώδεις που πρέπει να καταβάλουμε προσπάθεια για να μείνουμε ήρεμοι» είπε ο Γκάμπριελ.

H γερμανική Δεξιά βρήκε μετά το Αμβούργο τον παλιό-νέο εχθρό του κράτους: την ακροαριστερή βία. Ο Πέτερ Αλτμάιερ, υπουργός Καγκελαρίας και δεξί χέρι της Μέρκελ, ταύτισε την ακροαριστερή βία με τη δράση των νεοναζί και την ισλαμική τρομοκρατία. Ο πρόεδρος της φοιτητικής οργάνωσης των Χριστιανοδημοκρατών RCDS Γιένοβαν Κρίσναν ζήτησε να θεσπιστεί «η καθαρή διαβεβαίωση πίστης στο ελεύθερο δημοκρατικό πολίτευμα για σπουδές σε ΑΕΙ της Γερμανίας, δεδομένου ότι χρηματοδοτούνται από το Δημόσιο». «Το κράτος δεν έχει λόγο στις πολιτικές τοποθετήσεις των φοιτητών» λέει ο γραμματέας του κόμματος Πέτερ Τάουμπερ. Ωστόσο ο Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός μιλώντας στην Ενωση ξένων ανταποκριτών στη Γερμανία VAP δείχνει κατανόηση για τις καταγγελίες του Κρίσναν ότι στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου έγιναν «σεμινάρια αριστεριστών εξτρεμιστών για οδομαχίες και σωματική σύγκρουση με την αστυνομία». Το αποτέλεσμα ήταν 500 τραυματισμένοι αστυνομικοί και η επέμβαση ειδικών μονάδων της Αντιτρομοκρατικής για να μπορέσουν να θέσουν την κατάσταση υπό έλεγχο.