Σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν; Η Τερίζα Μέι, στα 60 της χρόνια, δεν είναι ούτε γριά ούτε γερασμένη. Στο πόστο της μάλιστα είναι ιδιαίτερα φρέσκια: μετράει μόνο 12 μήνες. Πολλοί όμως τη θεωρούν ήδη τελειωμένη, ενώ η επικοινωνιακή ομάδα των Συντηρητικών αποφάσισε να τη «σκοτώσει» διαδικτυακά. Η φωτογραφία της διεγράφη από την αρχική σελίδα του σάιτ του κόμματος για πρώτη φορά από τότε που έγινε πρωθυπουργός. Τυχαίο; Για ορισμένους, όχι.
Το βέβαιο είναι ότι μετά τον εκλογικό όλεθρο του Ιουνίου, η αρχηγός των Τόρις από Σιδηρά Κυρία κατάντησε Τσίγκινη και πολλοί μέσα στο κόμμα της βάζουν στοιχήματα για το πόσες εβδομάδες τής απομένουν στην Ντάουνινγκ Στριτ. «Αυτή είναι η πρώτη και ενδεχομένως η τελευταία επέτειός της» έγραψε η φιλοσυντηρητική «Σαν».
Η Τερίζα Μέι είναι γνωστή για την επιμονή, το πείσμα και τη μεθοδικότητά της. Κατάφερε να επιβιώσει έξι χρόνια στην ηλεκτρική καρέκλα του υπουργείου Εσωτερικών –το οποίο περιγράφεται ως «νεκροταφείο πολιτικών φιλοδοξιών» –και αφού κατατρόπωσε τους αντιπάλους της, διαδέχθηκε τον Ντέιβιντ Κάμερον όταν ο τελευταίος παραιτήθηκε ταπεινωμένος μετά το δημοψήφισμα για το Brexit. Ο Κάμερον είχε ηγηθεί της εκστρατείας υπέρ της παραμονής στην ΕΕ. Στο ίδιο στρατόπεδο βρισκόταν και η Μέι, η οποία όμως μεταλλάχθηκε σε υπέρμαχο του σκληρού Brexit.
Η κόρη του αυστηρού ιερέα της Αγγλικανικής Εκκλησίας είχε όλα τα εχέγγυα για να ενώσει τη χώρα που είχε διχαστεί από το δημοψήφισμα και να την κατευθύνει με ασφάλεια σε απάνεμο λιμάνι ξεπερνώντας τη φουρτούνα του Brexit. Αυτό άλλωστε ήταν το σύνθημά της κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας: «Ισχυρή και σταθερή». Το επανέλαβε τόσες φορές σε συνεντεύξεις και ομιλίες, που στο τέλος το σιχάθηκε και η ίδια. «Φαίνομαι χαζή» φέρεται να εκμυστηρεύθηκε σε συνεργάτη της, σύμφωνα με τους «Τάιμς».
Δεν ήταν όμως το μοναδικό σύνθημα. Ολόκληρη η θητεία της Μέι είναι γεμάτη με τσιτάτα. «Brexit σημαίνει Brexit» επαναλάμβανε συνέχεια χωρίς όμως να αποκαλύπτει τι Brexit θα επιδιώξει (το έκανε πολλούς μήνες αργότερα, αφήνοντας μέχρι και σήμερα πολλά θολά σημεία). Αλλες φορές, επιχείρησε να παραλληλίσει εμμέσως τον εαυτό της με τη Μάργκαρετ Θάτσερ, λέγοντας ότι θέλει να τη βλέπουν ως «πολύ δύσκολη γυναίκα». Τελικά, τα πράγματα αποδείχθηκαν πιο δύσκολα από εκείνη. Η κυβέρνησή της εξαναγκάστηκε σε μία σειρά από πισωγυρίσματα, το κόλπο των πρόωρων εκλογών απέτυχε οικτρά, το υπουργικό συμβούλιο μαστίζεται από διαφωνίες και η Μέι δείχνει να έχει χάσει τον έλεγχο ακόμη και στο πιο κρίσιμο πεδίο: το Brexit. Υπουργοί και βουλευτές των Τόρις που επιδιώκουν ένα πιο μαλακό διαζύγιο εναντιώνονται σε βασικές πτυχές του κυβερνητικού σχεδίου για τις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες και ασκούν στη βρετανίδα πρωθυπουργό ασφυκτικές πιέσεις, τις οποίες δύσκολα θα μπορέσει να αγνοήσει έχοντας απολέσει την πλειοψηφία στη Βουλή. Κάποιοι μάλιστα το κάνουν ιδιαίτερα άκομψα: ο αρχηγός της εκστρατείας Vote Leave Ντόμινικ Κάμινγκς χαρακτήρισε τα σχέδια της Μέι για το Brexit «απαράδεκτες μαλακ…».
«Παρά τις αρχικές προσδοκίες, ο πρώτος χρόνος διακυβέρνησης της Μέι δεν μπορεί να χαρακτηριστεί θετικός. Αντιθέτως, είναι ένας χαμένος πολιτικά χρόνος σε μια περίοδο ιστορικών εξελίξεων. Η πρωθυπουργός δεν ηγήθηκε με το σθένος και τη δυναμική που απαιτούνταν. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι είναι μια σκληρά εργαζόμενη πολιτικός. Ως πρωθυπουργός, όμως, δεν κατάφερε να οικοδομήσει το προφίλ της ικανής και σταθερής ηγέτιδος που θα οδηγήσει με αποφασιστικότητα τη Βρετανία εκτός ΕΕ» λέει στα «ΝΕΑ» η Χρύσα Λαμπρινάκου, καθηγήτρια Βρετανικής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (UCL).
Η Μέι είναι υπό διαρκή αμφισβήτηση. Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η δημοτικότητά της έπεσε πιο χαμηλά από εκείνη του ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν. Ορισμένα στελέχη των Τόρις αναρωτιούνται αν θα ήταν καλύτερο να τη ρίξουν άμεσα ή να την αφήσουν στο τιμόνι μέχρι την άνοιξη του 2019, έως τα τέλη των διαπραγματεύσεων.
«Κανείς δεν αμφισβητεί ότι το κόμμα βρίσκεται σε δεινή θέση. Οι ισορροπίες ανατράπηκαν μετά τις εκλογές. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να ανατραπούν ξανά. Για την ώρα, όμως, η Τερίζα Μέι δεν είναι ισχυρή. Εκτιμώ ότι η αντικατάστασή της θα γίνει πριν από το τέλος του 2017» δήλωσε στα «ΝΕΑ» στέλεχος των Συντηρητικών, το οποίο ανήκει στη –σιωπηλή για την ώρα –εσωκομματική αντιπολίτευση και δεν ήθελε να κατονομαστεί.
«Τι άθλια επέτειος: ένα έτος αδράνειας στο οποίο δεν έγινε απολύτως τίποτε για τη χώρα και για τους Τόρις. Ο πρώτος χρόνος της Μέι ήταν απαίσιος. Ο επόμενος φαίνεται ότι θα είναι πολύ χειρότερος» έγραψε στην «Γκάρντιαν» η Πόλι Τόινμπι, ενώ κατά τον Τζέιμς Μουρ της «Ιντιπέντεντ» η Μέι «έχει εξασφαλίσει τον τίτλο του χειρότερου πρωθυπουργού του 21ου αιώνα και κινείται ταχέως προς εκείνον του χειρότερου πρωθυπουργού στη βρετανική Ιστορία».