Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα ζητήσει από όλες τις χώρες να παράσχουν εκτενή δεδομένα ώστε να βοηθήσουν στον έλεγχο των προσώπων που έχουν αιτηθεί βίζα για τις ΗΠΑ και να καθοριστεί αν κάποιος ταξιδιώτης συνιστά τρομοκρατική απειλή, σύμφωνα με διπλωματικό τηλεγράφημα που έχει στην κατοχή του το πρακτορείο Reuters.
Στις χώρες που δεν θα συμμορφωθούν με τα νέα πρωτόκολλα ή δεν θα κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες μέσα σε 50 ημέρες μπορεί να επιβληθούν ταξιδιωτικές κυρώσεις.
Το τηλεγράφημα, που σύμφωνα με το πρακτορείο στάλθηκε την Τετάρτη σε όλες τις διπλωματικές αποστολές των ΗΠΑ, αποτελεί περίληψη της συνολικής αναθεώρησης των διαδικασιών ελέγχου που ζητήθηκε με βάση το προεδρικό διάταγμα της 6ης Μαρτίου. Με το διάταγμα εκείνο απαγορευόταν η είσοδος στις ΗΠΑ στους πολίτες έξι μουσουλμανικών χωρών.
Το μνημόνιο αυτό αναφέρει σειρά κριτηρίων που θα πρέπει να εφαρμόσουν οι άλλες χώρες. Για παράδειγμα, να εκδίδουν ή να σχεδιάζουν να εκδώσουν ηλεκτρονικά διαβατήρια και να αναφέρουν τα απολεσθέντα και κλεμμένα διαβατήρια στην Interpol. Ζητείται επίσης από τις χώρες να παράσχουν «οποιαδήποτε άλλη πληροφορία ταυτότητας» που θα ζητήσει η Ουάσιγκτον για τα πρόσωπα που έχουν αιτηθεί βίζα, όπως βιομετρικά ή βιογραφικά στοιχεία.
Για πρώτη φορά ορίζουν και τα κριτήρια
Οι χώρες θα πρέπει να παράσχουν δεδομένα για πρόσωπα που έχουν λόγο να θεωρούν πως είναι τρομοκράτες ή έχουν ποινικό μητρώο. Επιπλέον, ζητείται από τις χώρες να μην μπλοκάρουν τη μετάδοση πληροφοριών για τους ταξιδιώτες που έχουν προορισμό τις ΗΠΑ και να μην βάζουν ονόματα στις λίστες επιτήρησης βασιζόμενες μόνο στις πολιτικές ή θρησκευτικές πεποιθήσεις των προσώπων αυτών.
«Είναι η πρώτη φορά που η αμερικανική κυβέρνηση θέτει τα κριτήρια για τις πληροφορίες που απαιτούνται από όλες τις χώρες, συγκεκριμένα για τον έλεγχο της μετανάστευσης και των ταξιδιωτών», σημειώνεται στο τηλεγράφημα.
Στο ίδιο κείμενο αναφέρονται οι «παράγοντες κινδύνου» που θα λαμβάνει υπόψη της η αμερικανική κυβέρνηση όταν αξιολογεί μια χώρα. Ορισμένοι από αυτούς όμως είναι αμφιλεγόμενοι και ενδεχομένως κάποιες χώρες δύσκολα θα ικανοποιήσουν τις ΗΠΑ στα αιτήματά τους. Για παράδειγμα, όταν τους ζητείται να διασφαλίσουν ότι «δεν είναι και δεν έχουν τη δυνατότητα να μετατραπούν σε ασφαλές λιμάνι για τρομοκράτες».
Οι άλλες χώρες πρέπει επίσης να συμφωνήσουν στην επιστροφή των πολιτών που δεν θα δέχονται οι ΗΠΑ.
Εάν οι χώρες δεν παράσχουν τις απαιτούμενες πληροφορίες ή αν δεν παρουσιάσουν επαρκές σχέδιο πως θα το πράξουν, μπορεί να βρεθούν σε κατάλογο ο οποίος θα υποβληθεί σε διάστημα 50 ημερών στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ με σκοπό να τους επιβληθούν κυρώσεις, όπως για παράδειγμα να απαγορευτεί η είσοδος στις ΗΠΑ σε «καθορισμένες κατηγορίες» πολιτών τους.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέφυγε να σχολιάσει το τηλεγράφημα, αναφέροντας ότι δεν συζητά τις εσωτερικές επικοινωνίες του.