Αν έχει καταστήσει κάτι σαφές από όταν εξελέγη πρόεδρος της Γαλλίας ο Εμανουέλ Μακρόν, είναι πως διεκδικεί ηγετική θέση στη διεθνή διπλωματική σκηνή. Το επιβεβαίωσε ακόμη μία φορά χθες, έχοντας χωριστές συναντήσεις στο Παρίσι με την Ανγκελα Μέρκελ και με τον Ντόναλντ Τραμπ. Ευκαιρία να αναδείξει τη νέα ορμή που έχει αποκτήσει ο γαλλογερμανικός άξονας μετά την εκλογή του και παράλληλα να θέσει σε νέες, καλύτερες βάσεις τις οποίες επιβάλλει ο πολιτικός πραγματισμός (του) τη σχέση του με τον αμερικανό πρόεδρο. «Ολα θα πάνε πολύ καλά. Εχετε έναν πολύ καλό πρόεδρο. Το Παρίσι είναι η ωραιότερη πόλη του κόσμου» άκουσε τον Τραμπ (ο οποίος έχει σούρει στο παρελθόν τα εξ αμάξης στη Γαλλία) να διακηρύσσει κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου. Οι συναντήσεις δεν περιορίστηκαν σε αβρότητες και τελετουργικά, έβγαλε και ειδήσεις. Ο αμερικανός πρόεδρος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο «να γίνει κάτι» όσον αφορά τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, την οποία έχει εγκαταλείψει. Οσο για τη γερμανίδα καγκελάριο, αυτή άφησε ανοιχτή την πόρτα στην υλοποίηση δύο εμβληματικών προτάσεων του Εμανουέλ Μακρόν, τη θεσμοθέτηση ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών καθώς και κοινού προϋπολογισμού της ευρωζώνης.

«Προπάντων όλων η Ευρώπη»: ήταν το μήνυμα που φρόντισε να (ξανα)στείλει ο γάλλος πρόεδρος μέσω συνέντευξής του στην Ouest France πριν ακόμη υποδεχθεί στο Παρίσι την Ανγκελα Μέρκελ για το 19ο γαλλογερμανικό υπουργικό συμβούλιο. Η ΕΕ παραμένει ανολοκλήρωτο σχέδιο και θα χρειαστούν αλλαγές στις συνθήκες της ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη σύγκλιση μεταξύ των κρατών-μελών, δήλωσε. «Ουδέποτε έχω κατακρίνει τη Γερμανία για την ανταγωνιστικότητά της. Μέρος όμως της γερμανικής ανταγωνιστικότητας οφείλεται στις δυσλειτουργίες της ευρωζώνης και στην αδυναμία άλλων οικονομιών. Η Γερμανία έχει ισχυρή οικονομία, αλλά έχει δημογραφικές αδυναμίες και εμπορικές ανισορροπίες με τους γείτονές της και μοιρασμένες ευθύνες να δώσει στην ευρωζώνη το μέλλον που αξίζει» προσέθεσε. Κατά τη διάρκεια του κοινού υπουργικού συμβουλίου, Γαλλία και Γερμανία υπέγραψαν πολυάριθμες συμφωνίες συνεργασίας στους τομείς της άμυνας, της ασφάλειας, της οικονομίας, του κλίματος. Μεταξύ άλλων, συμφώνησαν να αναπτύξουν ένα γαλλογερμανικό μαχητικό αεροσκάφος το οποίο θα αντικαταστήσει «μακροπρόθεσμα» τους «σημερινούς στόλους μαχητικών αεροσκαφών», βάζοντας τέλος στους ανταγωνισμούς των περασμένων δεκαετιών.

Ο γερμανικός Τύπος έχει ήδη βαφτίσει το νέο ζευγάρι M & M, παραπέμποντας ευθέως στα γνωστά ζαχαρωτά. «Δεν έχω τίποτα εναντίον ενός προϋπολογισμού της ευρωζώνης. Και για τον ευρωπαίο υπουργό Οικονομικών μπορούμε να μιλήσουμε» δήλωσε από το Παρίσι η γερμανίδα καγκελάριος δικαιώνοντάς τον. Η Μέρκελ αποκάλυψε μάλιστα ότι είχε προτείνει, χωρίς επιτυχία, έναν «μικρό προϋπολογισμό» της ευρωζώνης από το 2012. Αλλωστε τάχθηκε υπέρ ενός «πολύ μακρόπνοου χρονοδιαγράμματος για την ευρωζώνη» –αλλά μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου, δεδομένου πως για «παρόμοιες εξελίξεις ουσίας» πρέπει να ρωτηθεί η Μπούντεσταγκ.

Μέρκελ και Τραμπ δεν συναντήθηκαν στο Παρίσι, φρόντισαν για αυτό οι αριστοτέχνες του πρωτοκόλλου. Τον αμερικανό πρόεδρο που προσκλήθηκε από τον Μακρόν να παραστεί σήμερα στους εορτασμούς για την Ημέρα της Βαστίλλης με αφορμή τη συμπλήρωση ενός αιώνα από την είσοδο των ΗΠΑ στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, υποδέχθηκε το πρωί στο αεροδρόμιο του Ορλί ο αμερικανός πρεσβευτής και εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών. Και όσο ο Μακρόν διαβουλευόταν με τη Μέρκελ στο Ελιζέ, ο Τραμπ επισκεπτόταν την αμερικανική πρεσβεία και η σύζυγός του Μελάνια ένα νοσοκομείο παίδων. Στη συνέχεια βέβαια τους επιφυλάχθηκε επίσημη υποδοχή, με όλες μάλιστα τις τιμές, στο Μέγαρο των Απομάχων. Το ζεύγος Μακρόν συνόδευσε το ζεύγος Τραμπ στον τάφο του Ναπολέοντα καθώς και του στρατάρχη Φος, από τους μεγαλύτερους στρατιωτικούς ηγέτες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Και όσο οι δύο ηγέτες συνομιλούσαν, Μπριζίτ Μακρόν και Μελάνια Τραμπ επισκέπτονταν την Παναγία των Παρισίων και έκαναν βόλτα στον Σηκουάνα. Οι τέσσερις ξανάσμιξαν το βράδυ για δείπνο στο βραβευμένο εστιατόριο του Αλέν Ντικάς στον δεύτερο όροφο του Πύργου του Αϊφελ. «Εχουμε τη συνήθεια να καλοδεχόμαστε τους προσκεκλημένους μας» διαβεβαίωναν σύμβουλοι του Ελιζέ.