Η επιφάνεια την οποία καταλαμβάνουν οι φυτείες κόκας στην Κολομβία επεκτάθηκε κατά 52% το 2016 σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά και η παραγωγή κοκαΐνης αυξήθηκε κατά 34%, όπως τόνισε, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, ο ΟΗΕ στην ετήσια έκθεσή του για το πρόβλημα.
Οι καλλιέργειες κόκας έφθασαν από τα 960.000 στρέμματα το 2015 στα 1.460.000 στρέμματα το 2016, έκανε γνωστό κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο αντιπρόσωπος του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Ελεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος (ONUDC) στην Κολομβία, Μπο Ματίασεν.Η παραγωγή κοκαΐνης έφθασε τους 866 τόνους το 2016 από 646 το 2015, πρόσθεσε ο ίδιος.
«Η άνοδος επικεντρώνεται σε περιοχές όπου παραγόταν ήδη κόκα στο παρελθόν, δεν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με φαινόμενο (γενικότερης) επέκτασης», διευκρίνισε από την πλευρά του ο Λεονάρδο Κορέα, συντονιστής του Ολοκληρωμένου Συστήματος Παρακολούθησης Παράνομων Καλλιεργειών (SIMCI), της διεύθυνσης του ONUDC που εκπόνησε την ετήσια έκθεση.
Επιδοτήσεις για αλλαγή καλλιεργειών
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε ομόφωνα την οργάνωση νέας αποστολής στην Κολομβία με σκοπό να προσφερθεί βοήθεια στους αντάρτες των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) να επανενταχθούν στην κοινωνία.
Οι μαχητές των FARC έλεγχαν επί δεκαετίες περιοχές στις οποίες η καλλιέργεια φύλλων κόκας, η βάση της κοκαΐνης, ήταν εξαιρετικά διαδεδομένη και προσοδοφόρα.
Στους αγρότες προσφέρονται επιδοτήσεις για να στραφούν σε άλλες καλλιέργειες.
Η αποστολή του ΟΗΕ που βρίσκεται στη χώρα ανακοίνωσε ότι άρχισε να καταστρέφει τα όπλα που παρέδωσαν οι μαχητές των FARC — κατέθεσαν τον ατομικό τους οπλισμό την 27η Ιουνίου —, όπως όριζε η ιστορική συμφωνία ειρήνης που υπέγραψαν με την κυβέρνηση.
Η Κολομβία είναι η χώρα που κατατάσσεται πρώτη στην παραγωγή κοκαΐνης στη Λατινική Αμερική, ακολουθούμενη από το Περού και τη Βολιβία, σύμφωνα με την έκθεση.