Οι επιστήμονες υπέθεταν για χρόνια ότι τα λιοντάρια είναι «προγραμματισμένα» να σκοτώνουν τις λεοπαρδάλεις, μέχρι που λέαινα εντοπίστηκε πρόσφατα να θηλάζει το μικρό θηλυκιάς λεοπάρδαλης.
Οι εντυπωσιακές φωτογραφίες που τραβήχτηκαν στο Ενγκορονγκόρο της Τανζανίας είναι η πρώτη απόδειξη του σπάνιου δεσμού μεταξύ διαφορετικών ειδών που θεωρούνται θανάσιμοι εχθροί.
«Δεν υπάρχει καμία άλλη καταγεγραμμένη περίπτωση μεγάλου αιλουροειδούς να θηλάζει μικρό που ανήκει σε άλλο είδος, στο φυσικό περιβάλλον τους», εξήγησε ο Λιουο Χάντερ, πρόεδρος του Panthera, οργάνωσης που μάχεται για τη διάσωση των αιλουροειδών.
Η θετή μητέρα, η λιονταρίνα Νοσικίτοκ, είναι γνωστή στους επιστήμονες καθώς φέρει πομπό και την παρακολουθούν χάρη στη δράση της KopeLion, μη κυβερνητικής οργάνωσης της Τανζανίας που συνεργάζεται και στηρίζεται από τον Panthera.
Οι επιστήμονεςδυσκολεύονται να το εξηγήσουν
Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν την Τρίτη και ο Χάντερ εξήγησε ότι την Πέμπτη η Νοσικίτοκ είχε επιστρέψει στην αγέλη της, σε αρκετή απόσταση από το σημείο όπου θήλαζε το μικρό της λεοπάρδαλης. Γι΄ αυτό «δεν είμαστε σίγουροι τι συμβαίνει τώρα», είπε. «Είναι πιθανόν η μητέρα λεοπάρδαλη να πήρε πίσω το μωρό της από τον προσωρινό βρεφονηπιακό σταθμό της λέαινας, όμως απλούστατα δεν γνωρίζουμε», πρόσθεσε.
Οι επιστήμονες δυσκολεύονται να εξηγήσουν αυτήν την απρόσμενη έκφραση μητρικής στοργής εκ μέρους της λιονταρίνας. Οι λεοπαρδάλεις έχουν πολύ χαρακτηριστικές κηλίδες και διαφέρουν ξεκάθαρα από τα λιοντάρια. Σε συνθήκες αιχμαλωσίας, τα αρπακτικά μπορεί να αναπτύξουν δεσμούς με άλλα σαρκοβόρα είδη, όμως στην άγρια φύση, όπου ανταγωνίζονται για τα θηράματα, έχουν πάντα λυμένο το ζωνάρι τους για καυγά.
Ο Χάντερ ανέφερε ότι η Νοσικίτοκ γέννησε πρόσφατα και τα λιονταράκια της είναι περίπου της ίδιας ηλικίας με το μικρό της λεοπάρδαλης και ίσως αυτό να εξηγεί γιατί το «ανέλαβε», επειδή είναι γενετικά προγραμματισμένη να φροντίζει μικρά αιλουροειδή και το λεοπαρδαλάκι ταιριάζει σ’ αυτήν την «περιγραφή».