Με ένα ακριβό επικοινωνιακό τρικ η κυβέρνηση επιχειρεί να αποδράσει από το ασφυκτικό κλίμα που δημιουργούν στην κοινωνία τα σκληρά μέτρα της δεύτερης αξιολόγησης, την ώρα που η πολιτική αντιπαράθεση έχει χτυπήσει κόκκινο.
Σήμερα, κατά πάσα πιθανότητα, ανοίγει το βιβλίο προσφορών για την έκδοση ομολόγου πενταετούς διάρκειας, με το οποίο η κυβέρνηση θα επιχειρήσει την πρώτη έξοδο της χώρας στις αγορές μετά την έκδοση του ομολόγου αντίστοιχης διάρκειας επί κυβέρνησης Σαμαρά, το φθινόπωρο του 2014. Στόχος, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι η άντληση ενός ποσού γύρω στα 4 δισ. ευρώ και με επιτόκιο που, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα υπερβαίνει το 4%, γεγονός το οποίο ήδη αποτελεί αιτία κριτικής που ασκείται προς την κυβέρνηση τόσο από το εσωτερικό μέτωπο όσο και από ξένους αναλυτές.
Σε γενικές γραμμές, τα αποτελέσματα της έκδοσης έχουν προδιαγραφεί από τις βολιδοσκοπήσεις των ξένων επενδυτών από το υπουργείο Οικονομικών και τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ). Το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτικών κεφαλαίων θεωρείται ισχυρό για μια έκδοση ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου πενταετούς διάρκειας και με επιτόκιο το οποίο, σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις, θα κυμαίνεται σε επίπεδα πάνω από 4%. Αλλωστε, με αναφορές τους σε ξένα μέσα ενημέρωσης, εκπρόσωποι μεγάλων τραπεζών και επενδυτικών κεφαλαίων προεξοφλούσαν την επιτυχία της έκδοσης σε ό,τι αφορά την άντληση του προσδοκώμενου ποσού, διαβεβαιώνοντας ότι κανείς στη διεθνή αγορά δεν μπορεί να αντισταθεί σε ένα επιτόκιο του ύψους αυτού.
ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο, η γραμμή επικοινωνιακής διαχείρισης του αποτελέσματος της έκδοσης έχει ήδη χαραχθεί. Οποιοδήποτε επιτόκιο προκύψει κάτω του 4,95%, που ήταν η απόδοση των ομολόγων της έκδοσης του 2014, θα θεωρηθεί επιτυχημένο. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι την ώρα που η κυβέρνηση επιχειρεί ένα αμφιλεγόμενο βήμα προς τις αγορές, η χώρα μας δανείζεται ήδη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) στη βάση του προγράμματος βοήθειας με μέσο επιτόκιο 1,2%. Παράλληλα, με τη δόση των 7,7 δισ. ευρώ που εγκρίθηκε πρόσφατα, η Ελλάδα έχει καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για τους επόμενους μήνες του έτους, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει άμεση ανάγκη για τα κεφάλαια αυτά. Ετσι είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ οι ετήσιοι τόκοι για δανεισμό 4 δισ. ευρώ από τον ESM υπολογίζονται σε 48 εκατομμύρια ευρώ, το ίδιο δάνειο από τις αγορές και με επιτόκιο 4% θα επιβαρυνθεί με ετήσιους τόκους 160 εκατομμυρίων ευρώ!Ενδεικτικό είναι πως την κίνηση εξόδου στις αγορές τη χαρακτήρισε βεβιασμένη ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος με δηλώσεις του την περασμένη εβδομάδα είπε ότι είναι ακόμη νωρίς για κάτι τέτοιο. Αλλά και διεθνείς οικονομικοί αναλυτές, όπως ο επικεφαλής του Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ντάνιελ Γκρος, χαρακτήρισαν λάθος μια τέτοια κίνηση λόγω του υψηλού κόστους που αναλαμβάνει η χώρα, χωρίς αυτή να οδηγεί σε αποκατάσταση σταθερής σχέσης με τις αγορές και να αποτρέπει από τον κίνδυνο ενός νέου Μνημονίου. Πάντως πληροφορίες αναφέρουν ότι σε τεχνητό επίπεδο με την έκδοση των πενταετών ομολόγων μπορεί να υπάρξει κάποια βελτίωση στην καμπύλη αποπληρωμών των υποχρεώσεων της χώρας, ενώ δεν προκαλείται επιβάρυνση στις προβλέψεις περί βιωσιμότητας του χρέους.
ΤΟ ΔΝΤ. Στην επιλογή αυτής της εβδομάδας από την κυβέρνηση για την προσφυγή στις αγορές βασικό ρόλο έπαιξε η αναμενόμενη συνεδρίαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το ελληνικό ζήτημα την προσεχή Πέμπτη στην Ουάσιγκτον. Στη συνεδρίαση, που θα αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, θα παρουσιαστεί και η μελέτη του Ταμείου για τη βιωσιμότητα του χρέους. Η μελέτη θα χαρακτηρίζει το ελληνικό χρέος εξαιρετικά μη βιώσιμο, με τον κίνδυνο να προκαλέσει αρνητική αντίδραση στις αγορές. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο παρακινεί –όπως όλα δείχνουν –την κυβέρνηση να προλάβει το αναμενόμενο άνοιγμα του βιβλίου προσφορών για το πενταετές ομόλογο νωρίτερα. Αλλωστε και η διενέργεια των γερμανικών εκλογών στο τέλος Σεπτεμβρίου δεν θα επέτρεπε ένα ανάλογο εγχείρημα αργότερα μέσα στο επόμενο δίμηνο.