Με αργούς, αλλά σταθερούς ρυθμούς συνεχίζονται τα τεκταινόμενα στην Κεντροαριστερά, η οποία φαίνεται πως, σε αντίθεση με τους ρυθμούς έντασης των προηγούμενων εβδομάδων, ακολουθεί πλέον τη θερινή ραστώνη. Η απουσία της Φώφης Γεννηματά, η οποία θα βρίσκεται στη Χαλκιδική μέχρι αύριο το απόγευμα, καθώς και η ηρεμία που ακολούθησε τις μέρες μετά το Συνέδριο έδωσαν την ευκαιρία στα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη να πάρουν δυνάμεις για τη συνέχεια, παρόλο που, όπως φαίνεται, οι εξελίξεις θα είναι πιο αργές απ’ όσο θα τις ήθελαν.

Με την επιστροφή της Φώφης Γεννηματά, στη Χαριλάου Τρικούπη θα αποφασίσουν για τη δική τους εκπροσώπηση στο 50μελές όργανο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, με τους συμμετέχοντες όλων των συνιστωσών να ανακοινώνονται, εκτός απροόπτου, στο τέλος της εβδομάδας. Παράλληλα, η άφιξη Γεννηματά αναμένεται να εκκινήσει και τις πρώτες συζητήσεις για την διεξαγωγή του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, με τα επιτελικά στελέχη του κόμματος να έχουν θέσει ως καταληκτική ημερομηνία για οριστικές αποφάσεις το τέλος του μήνα. Οι επιλογές για την Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου, με επικεφαλής τον Βασίλη Κεγκέρογλου, έχουν στόχο την ενότητα της παράταξης, με τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη να προσανατολίζονται σε πρόσωπα από την απερχόμενη Κεντρική Επιτροπή.

Ο Νίκος Αλιβιζάτος, ως επικεφαλής της Επιτροπής Δεοντολογίας, δεν έχει πάψει να συζητά με στελέχη του χώρου, εντός και εκτός ΔΗΣΥ. Μετά τη συνάντησή του με τη Φώφη Γεννηματά, ο γνωστός συνταγματολόγος συναντήθηκε επίσης με τους εκπροσώπους των Κινήσεων Πολιτών, τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλο, καθώς και τον Γιάννη Ραγκούση. Σήμερα το πρωί θα δει τον αντιπρόεδρο της Βουλής και συνεργαζόμενο με Το Ποτάμι Σπύρο Λυκούδη, ο οποίος εδώ και καιρό έχει εκφράσει την άποψη ότι η ενοποίηση του χώρου της Κεντροαριστεράς είναι αναγκαία. Ο Αλιβιζάτος έχει μιλήσει επίσης και με τον Σταύρο Θεοδωράκη, σε άτυπες συναντήσεις οι οποίες δικαιολογούνται και από τη φιλική σχέση που έχουν μεταξύ τους. Στο Ποτάμι φαίνεται πως χρειάζονται χρόνο για να σκεφτούν προσεκτικά τις από εδώ και πέρα κινήσεις τους, πριν απαντήσουν στην πρόταση Γεννηματά.

Βαγγέλης Βενιζέλος

«Η κυβέρνηση αναπτύσσει συνειδητά τον εθνολαϊκισμό»

Δριμεία κριτική άσκησε στην κυβέρνηση μέσω της «Καθημερινής» ο Βαγγέλης Βενιζέλος, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την πιθανότητα δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση του Συντάγματος, σχολιάζοντας πως «τα όρια μεταξύ γελοίου και τραγικού στον συνταγματικό λαϊκισμό και στην καταστρατήγηση του Συντάγματος είναι πάρα πολύ ρευστά». Ο Βενιζέλος εξήγησε πως ενδεχόμενο «δημοψήφισμα για το Σύνταγμα, ακόμη και συμβουλευτικό, είναι αντισυνταγματικό», διευκρινίζοντας πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «έχει αρμοδιότητα να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη» –«είμαστε συνάδελφοι επιστημονικά, το ξέρει εξίσου με μένα» ανέφερε ο Βενιζέλος για τον Προκόπη Παυλόπουλο. Παράλληλα, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σχολίασε με σκληρή γλώσσα την επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στη Δικαιοσύνη, καταγγέλλοντας πως «η κυβέρνηση αναπτύσσει συνειδητά τη θεωρία του εθνικολαϊκισμού» και αναφέροντας ότι η απόφαση της Βασιλικής Θάνου να αυξήσει το όριο ηλικίας των δικαστών αποτελεί «πάρα πολύ κακό οιωνό για το πώς θα ασκήσει τα καθήκοντά της δίπλα στον Πρωθυπουργό». Μιλώντας για τον μεσαίο χώρο, ο Βενιζέλος επανέλαβε την πάγια θέση του ότι μπορεί να γίνει «διαμορφωτής και εγγυητής της εθνικής στρατηγικής», ενώ θα μπορούσε να δεχτεί τον «ηττημένο» ΣΥΡΙΖΑ μόνο έπειτα από εκλογές. Ο Βενιζέλος απέφυγε να σχολιάσει τις εξελίξεις στη ΔΗΣΥ, παραπέμποντας στην ομιλία του στο πρόσφατο Συνέδριο, ενώ ερωτώμενος για το αν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές, απάντησε διπλωματικά πως «θα είναι ενεργά παρών όσο υπάρχουν κρίσιμες εθνικές περιστάσεις».