Από σήμερα δουλειά στα Σπάτα, στην τελική ευθεία για το πρώτο μεγάλο στοίχημα της χρονιάς, την προσπάθεια πρόκρισης στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ κόντρα στην ισχυρή ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Η ΑΕΚ επέστρεψε από το Κίελτσε της Πολωνίας, όπου διέμεινε 18 ημέρες και είναι πολλά που μπορείς να πεις για μια προετοιμασία. Ας μείνουμε σε κάποια με περισσότερο ενδιαφέρον:
ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. Η βάση θα είναι πάντα το 4-4-1-1. Από εκεί και πέρα, ο Χιμένεθ θα επιλέγει ανάμεσα σε διάφορες εκδοχές της συγκεκριμένης διάταξης, οι οποίες αφορούν κυρίως τον σχηματισμό της επίθεσης. Είτε δηλαδή θα μοιάζει περισσότερο με 4-2-3-1, είτε με κλασικό 4-4-2. Επίσης στις σκέψεις του Μανόλο Χιμένεθ υπάρχει πάντοτε και το 4-3-3, αν και ο ισπανός τεχνικός θεωρεί και τον συγκεκριμένο σχηματισμό ως μια παραλλαγή του 4-4-1-1.
Η ΤΑΚΤΙΚΗ. Ο Μανόλο Χιμένεθ ως θιασώτης μιας άλλης σχολής βασισμένης στην τακτική λεπτομέρεια δεν αφήνει τίποτα στην τύχη. Το καθημερινό πρόγραμμα περιελάμβανε ομιλίες θεωρίας σε ξεχωριστά γκρουπ παικτών και ακολούθως εφαρμογή επί χόρτου όσων ειπώθηκαν. Οταν ήταν απαιτητό, ο προπονητής επιστράτευε μέχρι και την «πλύση εγκεφάλου» προκειμένου να δει από τους παίκτες του αυτά που ακριβώς τους ζητεί. Οπως για παράδειγμα τα ιδιαίτερα μαθήματα στους δύο ακραίους μπακ Ροντρίγκο Γκάλο και Ελντερ Λόπες, δύο φύσει επιθετικογενείς πλάγιους οπισθοφύλακες που αρέσκονται στο να προωθούνται και οι οποίοι πλέον ψιθυρίζουν ακόμα και στον ύπνο τους ότι «πρέπει πρώτα να σκέφτομαι την άμυνα και μετά οτιδήποτε άλλο».
Ο ΓΙΑΚΟΥΜΑΚΗΣ. Ο προερχόμενος από τον Πλατανιά επιθετικός και πρώτος έλληνας σκόρερ του περυσινού πρωταθλήματος (11 γκολ, χωρίς κανένα πέναλτι) εντάχθηκε στο δυναμικό της Ενωσης αποφασισμένος να πράξει αυτό που είπε ότι σκοπεύει να κάνει: «Να βάλω πολλά γκολ, όπως ο Μαύρος, ο Ντέμης και ο Δημητριάδης». Μόλις την πρώτη ημέρα ως μέλος της ομάδας, την ημέρα ανακοίνωσης της μεταγραφής του, είπε ότι θέλει να ακολουθήσει τα χνάρια των μεγάλων ελλήνων επιθετικών που έχουν φορέσει τη φανέλα της Ενωσης. Βαριά κουβέντα. Την εκστομίζει μόνο κάποιος που είτε πιστεύει πολύ στις δυνάμεις του, είτε έχει τα μυαλά του πολύ πάνω από το κεφάλι του.
ΟΙ ΠΟΙΟΤΙΚΟΙ. Ο Μάρκο Λιβάια και ο Αρνορ Τρίστασον φόρτωσαν το μνημονικό μας με εικόνες που υπόσχονται πολλά. Ο κροάτης φορ ήλθε να γεμίσει (τουλάχιστον σε πρώτη φάση) το κενό που άφησε ο Σέρχιο Αραούχο και από τα πρώτα δείγματα γραφής διαπιστώνονται πολλά κοινά αγωνιστικά στοιχεία με τον Αργεντινό. Είναι ταχύς με την μπάλα στα πόδια, ικανός ντριμπλέρ και εύστοχος στην εκτέλεση, αν και έχει μάλλον πιο περιορισμένο πεδίο καθώς δεν ψάχνει το σουτ έξω από την περιοχή, όσο το να τελειώσει φάσεις εντός αυτής. Κοινώς, είναι πιο κλασικός φορ περιοχής, γεγονός το οποίο ενισχύει την άποψη που επικρατεί και σύμφωνα με την οποία θα ταίριαζαν καλά με τον Αραούχο ως επιθετικό δίδυμο. Ο «Iceman» Τρίστασον είναι ό,τι πιο ατόφιο διαθέτει η Ενωση στις θέσεις των εξτρέμ. Ενας καθαρόαιμος ακραίος επιθετικός, ο οποίος παίζει με ανάποδο πόδι (δεξί) στην αριστερή πτέρυγα, αφήνει τα σημάδια του κατά μήκος του ασβέστη, παράλληλα όμως αλλάζει εύκολα κατεύθυνση για να κόψει την άμυνα στα δύο, μπουκάροντας διαγώνια. Αρα απρόβλεπτος για τον αντίπαλο.