Η γαλλίδα υπουργός Αμυνας φτάνει σήμερα στη Λευκωσία, κομίζοντας μήνυμα προς την Τουρκία να ρίξει τους τόνους, ενώ συνεχίζονται οι γεωτρητικές εργασίες στο κοίτασμα «Ονησίφορος».
Η επίσκεψη της Φλοράνς Παρλί στην Κύπρο, ενώ είναι σε εξέλιξη οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στο Οικόπεδο 11 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης από τη γαλλική εταιρεία Total, εκτιμάται πως έχει συμβολικό χαρακτήρα. Σύμφωνα με κυπριακές πηγές, η άφιξη της γαλλίδας υπουργού Αμυνας, η οποία αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον κύπριο ομόλογό της Χριστόφορο Φωκαΐδη και να επισκεφτεί τις γαλλικές φρεγάτες που συμμετέχουν στη δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο και έχουν καταπλεύσει στο λιμάνι της Λάρνακας, εκλαμβάνεται ως σήμα υποστήριξης της Λευκωσίας ώστε να συνεχίσει ομαλά το ενεργειακό της πρόγραμμα παρά τις τουρκικές αιτιάσεις.
Το γαλλικό ενδιαφέρον για τις έρευνες που είναι σε εξέλιξη είναι μεγάλο και, σύμφωνα με πληροφορίες, Παρίσι και Λευκωσία βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία και παρακολουθούν σε συνεργασία τις κινήσεις της Τουρκίας.
Η Αγκυρα πάντως συνεχίζει τον επικοινωνιακό της πόλεμο, επιστρατεύοντας το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος «Μπαρμπαρός», το οποίο και χθες το απόγευμα καταγράφηκε να κινείται ανάμεσα στα Οικόπεδα 6 και 7 εντός της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά σε απόσταση μακρινή από το σημείο των ερευνών για υδρογονάνθρακες.
Στρατιωτικές πηγές της Κύπρου εκτιμούν ότι η έως τώρα στάση της Αγκυρας δεν μπορεί να εκληφθεί ως ουσιαστική πρόκληση, ούτε και θεωρείται παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Αυτό γιατί τα τουρκικά πλοία που πλέουν στην περιοχή δεν έχουν επιχειρήσει να παραβιάσουν την ζώνη ασφαλείας που έχει στηθεί σε ακτίνα 500 μέτρων από το σημείο που βρίσκεται το πλοίο-γεωτρύπανο «West Capella». Την ίδια ώρα, οι εργασίες γεώτρησης στο Οικόπεδο 11 συνεχίζονται απρόσκοπτα και σύμφωνα με εκτιμήσεις οι πιθανότητες για κοίτασμα φυσικού αερίου είναι της τάξης του 21%, ποσοστό που θεωρείται υψηλό.
Το τρυπάνι έχει ήδη πιάσει δουλειά και το αργότερο σήμερα αναμένεται να φτάσει στο σημείο της γεώτρησης, σε βάθος 1.698 μέτρων.Στην περιοχή όπου έχει στηθεί η εξέδρα βρίσκεται και το σεισμογραφικό σκάφος «Ramform Hyperion» μαζί με άλλα βοηθητικά σκάφη που ολοκληρώνουν τις τρισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες.
Αισιοδοξία. Αισιόδοξος για τις προοπτικές ανεύρεσης φυσικού αερίου εμφανίζεται ο γενικός διευθυντής της Total Κύπρου Ιβ Γκροζιάν, σύμφωνα με τον οποίο η γεώτρηση αναμένεται να διαρκέσει γύρω στους δύο με τρεις μήνες, ενώ τα προκαταρκτικά αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά το αργότερο τον Οκτώβριο.
Για τις προοπτικές του κοιτάσματος «Ονησίφορος» άνοιξε τα χαρτιά του και ο κύπριος υπουργός Ενέργειας, εξηγώντας ότι για πρώτη φορά στην κυπριακή ΑΟΖ γίνεται γεώτρηση σε ανθρακικό στόχο όμοιου τύπου με το κοίτασμα «Ζορ» της Αιγύπτου.
Πρόκειται για γιγάντιο κοίτασμα φυσικού αερίου το οποίο βρίσκεται σε απόσταση μόλις έξι χιλιομέτρων από το Οικόπεδο 11 και «ανακαλύφθηκε» το 2015 από την ιταλική πετρελαϊκή εταιρεία Εni.
Μήνυμα Παυλόπουλου
Μήνυμα προς την Αγκυρα έστειλε από την Κάσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, τονίζοντας ότι η Ελλάδα, αν χρειαστεί, θα υπερασπιστεί –και μάλιστα στο ακέραιο –τα σύνορά της, την εδαφική της ακεραιότητα και την κυριαρχία της.