«Εβαλα πλάτη για την Ελλάδα μαζί με τον Ολάντ»

Τι μάθαμε από το νέο βιβλίο του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι; Οτι στις περίφημες 17 ώρες διαπραγμάτευσης του Αλέξη Τσίπρα, τον Ιούλιο του 2015, κάπου στις 3 τα ξημερώματα, με αφορμή την πρόταση για ταμείο αποκρατικοποιήσεων με έδρα το Λουξεμβούργο, οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για να μείνει η χώρα στην ευρωζώνη σταμάτησαν. «It’s enough» είπε ο Τσίπρας στον ιταλό ομόλογό του –και ήταν εκείνος μαζί με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ που σήκωσαν στις πλάτες τους τις διαπραγματεύσεις μέχρι το πρωί.

Ο Ρέντσι μιλάει για αδιαλλαξία του Βορρά και, πράγματι, η όψη ενός σωματικά κουρασμένου Τσίπρα είναι φυσικό να του προξένησε συμπάθεια. Επειδή όμως εκείνο το καλοκαίρι θα μείνει για πάντα χαραγμένο στην μνήμη μου –και επειδή ο ιταλός πρωθυπουργός έζησε τα πράγματα με την ασφάλεια της απόστασης –ας μην ξεχνάμε ότι τίποτα απ’ αυτά δεν θα είχε συμβεί χωρίς το δημοψήφισμα που προηγήθηκε. Και ότι, όπως φαίνεται, υπήρχε πάντα έτοιμο ένα Plan B.

Ηρθε ο Ετινγκερ για τον προϋπολογισμό

Στην Αθήνα θα βρίσκεται σήμερα ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τον προϋπολογισμό και τους ανθρώπινους πόρους Γκίντερ Ετινγκερ, προκειμένου να συζητήσει με τις ελληνικές Αρχές για τον νέο πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ των 27. Στις 14.00 έχει κλεισμένο ραντεβού με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και η Ελλάδα έχει συμφέρον να διατηρήσει τις ροές των ευρωπαϊκών κονδυλίων σε επίπεδο που θα συμβάλουν ουσιαστικά στην ανάκαμψη της οικονομίας της» δήλωσε με αφορμή την επίσκεψη του γερμανού επιτρόπου ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα Πάνος Καρβούνης.

Ο Ετινγκερ στις 10.00 επρόκειτο να μεταβεί στη Βουλή για να μιλήσει στην κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, με θέμα «Εγγραφο προβληματισμού για το μέλλον των οικονομικών της ΕΕ ως μέρος της διαδικασίας της Λευκής Βίβλου». Επίσης, θα έχει συναντήσεις με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο.