Στην Αθήνα βρίσκεται ο επίτροπος για τον προϋπολογισμό και τους ανθρώπινους πόρους, Γκίντερ Ετινγκερ, προκειμένου να συζητήσει με τις ελληνικές Αρχές για τον νέο πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ των «27».Ο κ. Ετινγκερ συναντάται με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα το μεσημέρι.
«Η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και η Ελλάδα έχει συμφέρον να διατηρήσει τις ροές των ευρωπαϊκών κονδυλίων σε επίπεδο που θα συμβάλουν ουσιαστικά στην ανάκαμψη της οικονομίας της» δήλωσε με αφορμή την επίσκεψη ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Π. Καρβούνης.
Το πρωί, στη Βουλή, ο κ. Ετινγκερ απηύθυνε ομιλία στην κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, με θέμα «Έγγραφο Προβληματισμού για το Μέλλον των Οικονομικών της ΕΕ ως μέρος της διαδικασίας της Λευκής Βίβλου». Επίσης, θα έχει συναντήσεις με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο.
«Τα κράτη της Βαλτικής λένε ότι τα χρήματα που θα λείψουν από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να καλυφθούν από περικοπές. Άλλες χώρες λένε ότι το γεωργικό ταμείο, το ταμείο συνοχής και τις επενδύσεις στις υποδομές πρέπει να τις κρατήσουμε σταθερές και όλες οι χώρες της ΕΕ να συνεισφέρουν. Εμείς ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινούμαστε ανάμεσα σε αυτούς τους δύο ακραίους πόλους» τόνισε ότι ο κ. Έτινγκερ.
Μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών ευρωπαϊκών υποθέσεων και οικονομικών της Βουλής προσέθεσε ότι «θα χρειαστεί ένα πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο το οποίο θα πρέπει να αποφασιστεί με ομοφωνία. Αυτό μου δημιουργεί προβλήματα, αλλά το να μην υπάρχει προϋπολογισμός στην ΕΕ είναι χειρότερη λύση, διότι η οικονομία μας, οι περιφέρειές μας, οι γεωργοί μας χρειάζονται την ασφάλεια του σχεδιασμού».
Για τους νέους πόρους και το από πού θα μπορούσαν να προκύψουν είπε ότι η ομάδα του Μάριο Μόντι έχει καταθέσει προτάσεις. «Για παράδειγμα θα μπορούσαν να υπάρξουν πόροι από το φόρο εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα ή από την εναρμόνιση των εταιρικών φόρων όπου ένα ποσοστό θα μπορούσε να πηγαίνει στην ΕΕ».
Ο κ. Έτινγκερ σημείωσε ότι η πρότασή του για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο είναι φιλόδοξη και ρεαλιστική και όχι ουτοπική. «Αυτό για το οποίο πρέπει να σκεφτούμε είναι το τι προφίλ θέλουμε να δώσουμε στο ευρωπαϊκό μας πλαίσιο», σημείωσε και εξήγησε ότι δουλεύει πάνω σε τέσσερα προφίλ, την ανταγωνιστικότητα- οικονομική ισχύ, βιωσιμότητα, αλληλεγγύη και εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια. «Ο στόχος μου είναι να είναι σαφές και ορατό στους Ευρωπαίους πολίτες το δημοσιονομικό πλαίσιο. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα πρέπει να επενδύουμε μόνο εφόσον προκύπτει προστιθέμενη αξία. Το να επενδύει κανείς σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι πολύ πιο αποδοτικό από ότι να γίνονται 28 διαφορετικές επενδύσεις», τόνισε.
Επίσης μίλησε για την κοινή άμυνα της ΕΕ και το προσφυγικό ζήτημα, επισημαίνοντας ότι με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας «η Ιρλανδία πληρώνει 3 δισ. ευρώ, παρά το ότι δεν θα φτάσουν εκεί οι πρόσφυγες και πληρώνει για να μείνουν οι άνθρωποι στην Τουρκία, να ζήσουν και να σπουδάσουν».
«Από κοινού έχουμε ένα μεγάλο ειδικό βάρος. Έχουμε τις αξίες μας για την ειρήνη και τη δημοκρατία και την κοινωνική πολιτική. Όλοι μαζί, όλα τα κράτη- μέλη είμαστε απέναντι στην Κίνα, την Ινδία και την Σίλικον Βάλεϊ. Διότι είμαστε οικονομικά ισχυροί και έχουν τη γνώση για να μείνουν στην αιχμή του δόρατος», κατέληξε ο κ. Ετινγκερ και κάλεσε όλες τις πολιτικές ομάδες να καταθέσουν τις απόψεις τους ώστε στις αρχές του επόμενου έτους να υπάρχει ένα συμπέρασμα.