Ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε ακριβώς στις 10 το πρωί στο υπουργείο Εργασίας στη Σταδίου συναντώντας την αρμόδια υπουργό Εφη Αχτσιόγλου και όλο το επιτελείο της. Και επικαιροποίησε το κυβερνητικό αφήγημα της ανάταξης της οικονομίας και της ανάσχεσης του «εργασιακού μεσαίωνα» των ημερών μας. Η έξοδος στις αγορές με την έκδοση πενταετούς ομολόγου μπορεί να άργησε –αφού τελικώς δεν επετεύχθη χθες και αναμένεται μέχρι την προσεχή Πέμπτη σε «καταλληλότερο περιβάλλον αγοράς», όπως λένε κυβερνητικοί κύκλοι -, ο Τσίπρας όμως συγκεφαλαίωσε όλη τη λογική του στην ομιλία του εντός του υπουργείου: φροντίδα και μέριμνα στον κόσμο της εργασίας, ιεράρχηση των αναγκών των νέων εργαζομένων, θεσμικό δίχτυ προστασίας στο σημερινό γενικευμένο τοπίο επισφάλειας και απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων.

Κυβερνητικοί κύκλοι σημείωναν χθες πως ανάμεσα στα πολλά «επιτεύγματα» που κωδικοποίησε ο Πρωθυπουργός είχε ιδιαίτερη σημασία η εξαγγελία του για τους εργαζομένους με μπλοκάκι (δελτίο παροχής υπηρεσιών). «Θέτουμε σε εφαρμογή ένα μεγάλο πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών για όσους εργοδότες επιλέξουν να μετατρέψουν τον απασχολούμενο με μπλοκάκι σε μισθωτό εργαζόμενο. Απαραίτητη ασφαλώς προϋπόθεση θα αποτελέσει η εγγραφή στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ» είπε ο ίδιος κλείνοντας το μάτι στους εκατοντάδες επισφαλείς εργαζομένους που αποτέλεσαν και μέρος του πυρήνα της κοινωνικής συμμαχίας που τον έφερε στην εξουσία και σήμερα φαίνεται να τον έχει εγκαταλείψει μαζικά.

Παράλληλα και σύμφωνα με μια ανάγνωση, η πρωθυπουργική επίσκεψη χθες στο υπουργείο Εργασίας έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στη μέχρι τώρα πορεία της Εφης Αχτσιόγλου αλλά και αποτέλεσε, παρά τα πυρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μια κίνηση συνεκτική εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου με αιχμή τα «πονεμένα» εργασιακά ζητήματα που συχνά απασχολούν και το κυβερνών κόμμα στις εσωτερικές του διεργασίες.

Σύμφωνα με πηγές βέβαια ακόμη και εντός κυβέρνησης, πραγματική ανάσα θα έχει δοθεί όταν η ανεργία θα έχει πέσει κάτω από το 20%. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τον Τσίπρα να ξεδιπλώσει χθες το δικό του success story για την οικονομία και την κοινωνία και γι’ αυτό ακριβώς παρέθεσε τις μέχρι τώρα νίκες στο πεδίο της εργασίας και της κοινωνικής ασφάλισης. «Η σημερινή μου επίσκεψη μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τη διαφορά ανάμεσα στο υποτιθέμενο success story των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και την πραγματική επιτυχία που οδηγεί στην ανάκαμψη που είναι αισθητή στην καθημερινότητα των ανθρώπων» είπε ο Τσίπρας με νόημα. «Δεν είναι υπερβολή να πω», τόνισε επίσης, «ότι πιο σημαντικόςεθνικός στόχος είναι η ανάκτηση της εργασίαςκαι η δημιουργία ενός νέου κοινωνικού κράτους που να μπορεί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών. Οταν υπάρχειπολιτική βούληση,δεν φοβάσαι τις συγκρούσεις με ονόματα με μεγάλη πολιτική επιρροή ή ακόμη και συστημικές τράπεζες που αρνούνται να πληρώσουν πρόστιμα» επισήμανε ο Πρωθυπουργός.

Ο ΕΤΙΝΓΚΕΡ. Νωρίτερα το πρωί είχε συναντηθεί με τον ευρωπαίο επίτροπο Προϋπολογισμού και Ανθρωπίνων Πόρων Γκίντερ Ετινγκερ στο Μέγαρο Μαξίμου. Κατά τη συνάντηση, ο επίτροπος Ετινγκερ ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό σχετικά με τον σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον προϋπολογισμό της Ενωσης την επόμενη περίοδο. Ο Τσίπρας μάλιστα αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει ένας ισχυρός προϋπολογισμός με προτεραιότητα στη χρηματοδότηση της σύγκλισης, της ανάπτυξης, της κοινωνικής Ευρώπης, καθώς και για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ΕΕ. Επεσήμανε δε πως η Ελλάδα θα συμβάλει αποφασιστικά και εποικοδομητικά στη συζήτηση για τον νέο προϋπολογισμό της ΕΕ, μια συζήτηση που άνοιξε πρόσφατα ο γαλλογερμανικός άξονας με πρωτοβουλία της ίδιας της Ανγκελα Μέρκελ και αποτελεί κρίσιμη μεταβλητή για την αρχιτεκτονική της ευρωζώνης.