Στην Open era, όπως ονομάζεται η σύγχρονη εποχή στο τένις (μετά το 1968), εμφανίστηκαν σπουδαίοι τενίστες με θαυμαστή καριέρα και πολλούς τίτλους. Χωρίς αμφιβολία όμως, ο βασιλιάς είναι ένας: Ρότζερ Φέντερερ.
Στα επίσημα θεωρεία του κεντρικού γηπέδου στο All England Club βρίσκονταν προσωπικότητες απ’ όλους τους χώρους για να τιμήσουν τον σημαντικότερο τενίστα όλων των εποχών.
Κι ο Φέντερερ τους έδωσε αυτή την ευκαιρία με τη νίκη του επί του Κροάτη Μαρίν Τσίλιτς (6-3, 6-1, 6-4). Εγινε ο πρώτος αθλητής στην Ιστορία που έφτασε τα οκτώ τρόπαια στο Γουίμπλεντον, ξεπερνώντας τους Ουίλιαμ Ρένσοου και Πιτ Σάμπρας. Παράλληλα, 23 ημέρες πριν από τα 36α γενέθλιά του έγινε ο μεγαλύτερος σε ηλικία αθλητής που κατέκτησε τον τίτλο στο αρχαιότερο τουρνουά τένις. Ο Φέντερερ έφτασε τα 19 τρόπαια στα Γκραν Σλαμ, ενώ έγινε ο πρώτος που κατακτά τον τίτλο χωρίς να χάσει σετ μετά τον Μπιoρν Μποργκ το 1976. Ο Φέντερερ είναι μόλις ο τρίτος αθλητής που κατακτά περισσότερα από ένα Γκραν Σλαμ χωρίς να χάσει σετ. Ο ίδιος το είχε πετύχει αυτό και το 2007, στο Οπεν της Αυστραλίας, ενώ ο Μποργκ εκτός από το Γουίμπλεντον έχει νικήσει δύο φορές στο Ρολάν Γκαρός χωρίς να χάσει σετ. Με τον ίδιο τρόπο έχει νικήσει στο Παρίσι τρεις φορές και ο Ναδάλ.
«Λέο Μέσι, Μάικλ Τζόρνταν, Ρότζερ Φέντερερ. Οι καλύτεροι που έχω δει» σχολίασε στο twitter ο Τζέραρντ Πικέ.
Ο 36χρονος Ελβετός διανύει μια καταπληκτική χρονιά, κατακτώντας το Οπεν της Αυστραλίας, το Γουίμπλεντον και άλλα τρία τουρνουά, στο Ιντιαν Ουέλς, στο Μαϊάμι και το Χάλε. Και βέβαια, δικαιώνεται για τη διαχείριση που αποφάσισε να κάνει τον τελευταίο χρόνο, ώστε να ξεκουράζει το σώμα του και να προετοιμάζεται καλύτερα για τα μεγάλα τουρνουά. Ξεκουράστηκε μετά το περυσινό Γουίμπλεντον και αποφάσισε να μην αγωνιστεί στο χώμα εφέτος, ώστε να προετοιμαστεί καλύτερα για τα παιχνίδια στο χορτάρι. «Ισως πρέπει να ξανακάνω διάλειμμα» αστειεύτηκε, ωστόσο αμέσως συμπλήρωσε: «Το σημαντικό είναι ότι είμαι υγιής και χαίρομαι το παιχνίδι. Είναι καταπληκτικά αυτά που πέτυχα εφέτος».
Ο Φέντερερ δεν έκρυψε τη συγκίνησή του όταν τελείωσε ο τελικός. Δάκρυσε κοιτάζοντας τις θέσεις όπου βρίσκονταν η σύζυγός του Μίρκα με τα τέσσερα παιδιά τους και όλη η υπόλοιπη ομάδα. Στο τελευταίο τρόπαιο στο Γουίμπλεντον, το 2012, είχε μαζί του τις δύο δίδυμες κόρες του. Τώρα ήταν και οι δίδυμοι γιοι του: «Μάλλον θα φαντάζονται ότι ήρθαμε σε ένα πολύ ωραίο πάρκο» είπε προκαλώντας το χειροκρότημα του κοινού.
Ο Μάριν Τσίλιτς προσπάθησε όσο μπορούσε. Ενα στραβοπάτημα στο πρώτο σετ τού δημιούργησε προβλήματα, ζήτησε ιατρική βοήθεια και προς στιγμήν έδειχνε ότι ήταν έτοιμος να αποσυρθεί. Αποχώρηση σε τελικό είχε να συμβεί από το 1911. Ο Τσίλιτς όμως συνέχισε και πάλεψε το τρίτο σετ.
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Η ΙΣΠΑΝΙΔΑ. Στις γυναίκες νικήτρια αναδείχθηκε η 23χρονη Ισπανίδα Γκαρμπίν Μουγκουρούθα που επικράτησε 7-5, 6-0 της Βίνους Ουίλιαμς σε μία ώρα και 18 λεπτά. Ετσι έγινε η δεύτερη Ισπανίδα που κατακτά το Γουίμπλεντον μετά την Κοντσίτα Μαρτίνεθ το 1994. Είναι το δεύτερο Γκραν Σλαμ για τη Μουγκουρούθα μετά Ρολάν Γκαρός το 2016. Ο πρώτος που έσπευσε να τη συγχαρεί μέσω των social media ήταν ο Ράφα Ναδάλ, ενώ μεταξύ άλλων την αποθέωσαν ο Ικερ Κασίγιας και ο Αντόνιο Μπαντέρας.
19. Οι τίτλοι του σε τουρνουά Γκραν Σλαμ: Γουίμπλεντον οκτώ, Οπεν Αυστραλίας πέντε, Οπεν ΗΠΑ πέντε, Ρολάν Γκαρός ένας.
93. Συνολικά οι τίτλοι του σε επαγγελματικά τουρνουά. Θέλει άλλον ένα για να φτάσει τον Ιβάν Λεντλ στη
δεύτερη θέσητης λίστας.
237. Οι συνεχόμενες εβδομάδεςπου έμεινεστο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης