Πόσο αποκαλυπτική είναι πραγματικά μια εικόνα; ΕΕ και Βρετανία ξεκίνησαν χθες τον δεύτερο και σαφώς πιο ουσιαστικό γύρο των διαπραγματεύσεών τους για το Brexit, συγκρίνοντας τις θέσεις τους σε ακανθώδη ζητήματα όπως τα δικαιώματα των πολιτών και ο λογαριασμός που θα κληθεί να πληρώσει αποχωρώντας το Λονδίνο. «Τον περασμένο μήνα κάναμε μια καλή αρχή, αλλά τώρα μπαίνουμε στην ουσία του θέματος» δήλωσε ο Ντέιβιντ Ντέιβις, ο αρμόδιος βρετανός υπουργός, προσερχόμενος στις Βρυξέλλες για διαβουλεύσεις με τον Μισέλ Μπαρνιέ, τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ. «Για μας είναι απίστευτα σημαντικό να σημειώσουμε τώρα πρόοδο» πρόσθεσε. Λίγα λεπτά αργότερα, ο φωτογραφικός φακός κατέγραψε τους ευρωπαίους και τους βρετανούς διαπραγματευτές γύρω από το ίδιο τραπέζι. Στην ευρωπαϊκή πλευρά, και οι τρεις αξιωματούχοι είχαν μπροστά τους ογκώδεις φακέλους με έγγραφα. Στη βρετανική, το μόνο που διακρινόταν ήταν ένα μικρό μαύρο σημειωματάριο και ένα στιλό μπροστά στον Ολιβερ Ρόμπινς, υψηλόβαθμο στέλεχος στο υπουργείο τού Ντέιβις. «Ισως να έχουν φοβερή μνήμη ή να έκρυψαν το χαρτομάνι κάτω από το γραφείο» σχολίασε η «Guardian». «Εναλλακτικά, αυτή θα μπορούσε να είναι μια ένδειξη πως όλα αυτά τα παράπονα της ΕΕ ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν ξέρει τι θέλει από τις συνομιλίες δεν είναι εντελώς αβάσιμα».
Γεγονός είναι πως ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων, αφού πρώτα συμφώνησαν οι δυο πλευρές στο χρονοδιάγραμμα των συναντήσεων καθώς και στα θέματα που πρέπει να διευθετηθούν κατά προτεραιότητα, ξεκίνησε με τη βρετανική κυβέρνηση να δίνει την εικόνα πως βρίσκεται σε πόλεμο με τον ίδιο της τον εαυτό όσον αφορά τους όρους του «διαζυγίου». Στα βρετανικά Μέσα, οι αναφορές σε ενδοκυβερνητικές συγκρούσεις ανάμεσα στους υπέρμαχους ενός σκληρού Brexit και τους υποστηρικτές ενός ήπιου Brexit δίνουν και παίρνουν. Ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, ο οποίος είχε ταχθεί πριν από το βρετανικό δημοψήφισμα, όπως και η Μέι, υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, κατήγγειλε μη κατονομαζόμενους συναδέλφους του ότι επιχειρούν να υπονομεύσουν την προσπάθειά του υπέρ ενός ήπιου Brexit. Από την πλευρά της, η συντηρητική «Daily Telegraph» επικαλέστηκε δηλώσεις μη κατονομαζόμενου μέλους της κυβέρνησης που κατηγορεί τον Χάμοντ ότι επιδιώκει την «αποτυχία» του Brexit. Εχει φτάσει σε τέτοιο βαθμό χάους η κατάσταση, που εκπρόσωπος της Τερίζα Μέι δήλωσε χθες πως η βρετανίδα πρωθυπουργός σκοπεύει να «υπενθυμίσει» σήμερα στα μέλη της κυβέρνησής της ότι «πρέπει να επικεντρωθούν στο έργο τους» και να μην αποκαλύπτουν τα εν οίκω στον Τύπο.
Από την ίδια την Τερίζα Μέι, ωστόσο, και τη θέση αδυναμίας στην οποία την έφεραν, με δική της ευθύνη, οι πρόωρες εκλογές του Ιουνίου ξεκινάει το πρόβλημα. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη βρετανική «Independent», μάλιστα, ο Γκι Φέρχοστατ, επικεφαλής διαπραγματευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit, δεν δίστασε να δηλώσει πως η βρετανίδα πρωθυπουργός πρέπει να εντάξει στη διαπραγματευτική ομάδα τον επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν. «Πιστεύω ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν περισσότερα άτομα με διαφορετικές απόψεις. Κάποια αναγνώριση ότι το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν, εν μέρει, απόρριψη του οράματος της Μέι για ένα σκληρό Brexit θα ήταν καλοδεχούμενη. Το Brexit θα επηρεάσει όλους τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου και τους πολίτες της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό ξεπερνά κατά πολύ τις εσωτερικές διαφορές ενός κόμματος ή μια βραχυπρόθεσμη εκλογική θέση» δήλωσε ο Φέρχοφστατ λίγες ημέρες μετά την πρώτη (ανεπίσημη) συνάντηση του Κόρμπιν με τον Μισέλ Μπαρνιέ, κατά την οποία ο πρώτος διακήρυξε πως οι Εργατικοί είναι «μια κυβέρνηση σε αναμονή» που είναι «έτοιμη να αναλάβει την ευθύνη για τις διαπραγματεύσεις για το Brexit».
Οι δύο διαπραγματευτικές ομάδες θα συζητούν καθημερινά σε επίπεδο ομάδων εργασίαςμέχρι την Πέμπτη,
όταν θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με παρόνταόλα τα μέλητων αντιπροσωπειών,που θα ολοκληρωθεί
με την παραχώρηση συνέντευξης Τύπου. Αρκετοί στις Βρυξέλλες, πάντως, φοβούνται ότι με την Τερίζα Μέι αποδυναμωμένη και τη βρετανική κυβέρνηση διασπασμένη, οι 20 μήνες που απομένουν μέχρι το Brexit δεν επαρκούν ώστε να διαπραγματευθούν μία ομαλή αποχώρηση της Βρετανίας.