Η οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης κερδίζει έδαφος και η Γερμανία εμφανίζεται έτοιμη να εμβαθύνει την ολοκλήρωση της ευρωζώνης όσο οι κίνδυνοι και οι δεσμεύσεις που απορρέουν από τη λήψη πολιτικών αποφάσεων παραμένουν άρρηκτα συνδεδεμένοι μεταξύ τους.
Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται ολοένα και περισσότερο ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως αποκαλύπτει έγγραφο με αποδέκτες τους βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού, δηλαδή των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD).
«Παρά το Brexit ή ακριβώς εξαιτίας του Brexit, αποδεικνύεται ότι η ευρωπαϊκή ενοποίηση ήταν μια από τις καλύτερες ιδέες που είχαν οι Ευρωπαίοι κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα» αναφέρει η επιστολή Σόιμπλε, που αποκάλυψε το Reuters και η οποία απευθύνεται προς τους βουλευτές της κυβερνητικής συμμαχίας.
Στην επιστολή, ο βετεράνος γερμανός πολιτικός αναφέρει ότι Γερμανία και Γαλλία πρέπει από εδώ και πέρα να δουλέψουν μαζί στενότερα προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της συνεργασίας των 27 χωρών-μελών, καλώντας παράλληλα τις κυβερνήσεις και των υπολοίπων κρατών της ευρωζώνης να εφαρμόσουν περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, να μειώσουν το δημόσιο χρέος τους και να καταστήσουν πιο βιώσιμους τους προϋπολογισμούς τους.
«Η Γερμανία υποστηρίζει τη σταθερή εφαρμογή όλων αυτών των δημοσιονομικών συμφωνιών και δηλώνει επίσης πανέτοιμη να αποτρέψει με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα απ’ ό,τι στο παρελθόν τις οποιεσδήποτε μελλοντικές κρίσεις, με απώτερο σκοπό την εμβάθυνση της νομισματικής ένωσης» αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή Σόιμπλε. «Ο κανόνας γι’ αυτό είναι απλός και πειστικός: Προκειμένου να ορίσει κανείς τα σωστά κίνητρα και να αποφύγει μη βιώσιμες εξελίξεις, θα πρέπει οι κίνδυνοι και οι υποχρεώσεις να κυμαίνονται στο ίδιο επίπεδο και να υπάρχει μια κοινή γραμμή στη διαχείρισή τους» συμπληρώνει το κείμενο.
Στην πραγματικότητα, η επιστολή Σόιμπλε ερμηνεύεται ως ένα ακόμη δείγμα της πολιτικής που προτίθεται να ακολουθήσει η Γερμανία στη μετά Brexit περίοδο, με γνώμονα την ενοποίηση και εμβάθυνση της συνεργασίας πανευρωπαϊκά σε πολλά επίπεδα και όχι μόνο στο οικονομικό.
Δεν πάει πολύς καιρός που και το περιοδικό «Spiegel» είχε αποκαλύψει παρόμοιες πτυχές των γερμανικών σκέψεων. Σύμφωνα με προ μερικών εβδομάδων δημοσίευμα, ο Σόιμπλε μετά την απόφαση για αποχώρηση της Βρετανίας φέρεται να επιδιώκει κοινή πολιτική ασύλου, απρόσκοπτη διασυνοριακή κίνηση κεφαλαίων και ένα πανευρωπαϊκό πρότυπο πτωχευτικού δικαίου για τις επιχειρήσεις.
Δεν είναι μόνο ο Σόιμπλε που «σπρώχνει» την Ευρωπαϊκή Ενωση προς ένα πιο ενοποιημένο μοντέλο. Και ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει δηλώσει ότι η Ευρώπη οφείλει να ολοκληρώσει μια ατελή ενιαία νομισματική ένωση μέσω της καθιέρωσης στην ευρωζώνη ενός κοινού υπουργού Οικονομικών. Ο υπουργός αυτός θα επιβλέπει έναν συγκεντρωτικό προϋπολογισμό με κεφάλαια για επενδύσεις και μεταφορές, τα οποία και θα απευθύνονται στις χώρες εκείνες που αντιμετωπίζουν προβλήματα ύφεσης.