Οξύτατη επίθεση κατά του Πρωθυπουργού εξαπέλυσε ηΓΣΕΕμε αφορμήτην επίσκεψή του στο υπουργείο Εργασίαςτη Δευτέρα και την εικονική πραγματικότητα που επιχείρησε να σκιαγραφήσει για την κατάσταση στην αγορά εργασίας. Ως γνωστόν, ο Τσίπρας υποστήριξε ότι μειώθηκε η ανεργία και αυξήθηκαν οι μισθοί. Την ίδια ώρα, νέα στοιχεία δείχνουν ότι στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας έχει αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό των χαμηλόμισθων εργαζομένων με καθαρές μηνιαίες αποδοχές κάτω των 700 ευρώ, ενώ την τελευταία διετία υπήρξε μείωση μισθών σε ποσοστό που υπερβαίνει το 18%! Η ΓΣΕΕ κατηγορεί τον Τσίπρα για επικοινωνιακά τερτίπια, καθώς και ότι παρουσίασε μια εικόνα για την αγορά εργασίας που απέχει κατά πολύ από την πραγματικότητα, κάνοντας το μαύρο άσπρο.
Συγκεκριμένα, η Συνομοσπονδία σημειώνει πως ο Τσίπρας «μίλησε για μείωση της ανεργίας, όταν όλοι γνωρίζουμε ότι όποιες προσλήψεις γίνονται αφορούν ευέλικτες μορφές απασχόλησης με μισθούς πείνας, όταν κάθε ελληνική οικογένεια βιώνει το τραγικό πρόβλημα που αρνείται να δει ο Πρωθυπουργός, όταν η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία παίρνει εφιαλτικές διαστάσεις». Αναφέρει ακόμη πως «ηκυβέρνηση πανηγυρίζει για τη μείωση της ανεργίας, την ίδια στιγμή που εφτά στους δέκα νέους μεταναστεύουν στο εξωτερικό αναζητώντας εργασία, την ίδια στιγμή που παρά τις δεσμεύσεις της δεν αποκατέστησε ποτέ τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ενώ αντιθέτως άνοιξε διάπλατα τις πόρτες στις ομαδικές απολύσεις».
Τα μπλοκάκια. Σε ό,τι αφορά τα μέτρα για τους εργαζομένους με μπλοκάκια, η ΓΣΕΕ επισημαίνει ότι ο Τσίπρας προέβη στις σχετικές ανακοινώσεις ενώ αρνείται να καταργήσει τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας που τροφοδοτούν την ψευδή αυτοαπασχόληση.
Επισημαίνει μάλιστα ότι ενώ η αντιμετώπιση της ψευδούς αυτοαπασχόλησης τέθηκε ως προτεραιότητα στον οδικό χάρτη για την αντιμετώπιση της αδήλωτης και της ψευδώς δηλωμένης εργασίας με επιμονή και της ΓΣΕΕ,το υπουργείο δεν έχει συγκροτήσει ακόμα το αρμόδιο τριμερές όργανο και οι συζητήσεις δενέχουν, για μια ακόμα φορά, ξεκινήσει.
Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, όσο δεν αλλάζουν ρητά και καθαρά οι ρυθμίσεις που ενισχύουν την ευελιξία στην παροχή της εργασίας, τότε τα όποια μέτρα, όπως η επιδότηση των εργοδοτών για την «αποκάλυψη»των εργαζομένων σε αυτούς με ψευτοσυμβάσεις έργου ή ανεξάρτητων υπηρεσιών, θα είναι αποσπασματικά, ενώ τα μέτρα απόδοσης ασφαλιστικών εισφορών δεν θα πείσουν ποτέ ότι δεν έχουν εισπρακτικό χαρακτήρα.
Καταλήγοντας τονίζει πως η κυβέρνηση «πρέπει να καταλάβει ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο και οι εργαζόμενοι είναι όμηροι της απορρυθμισμένης εργατικής νομοθεσίας. Ας γίνει επιτέλους αντιληπτό ότι δεν έχουμε αντοχές για άλλη κοροϊδία, δεδομένου ότι με την επικαιροποίηση του 3ου Μνημονίου του Μαΐου 2017 η κυβέρνηση έχει αναλάβει τη δέσμευση όχι βέβαια να βελτιώσει, αλλά να κωδικοποιήσει την εργατική νομοθεσία όπως είναι ακριβώς αυτή τη στιγμή, δηλαδή απορρυθμισμένη, καθιστώντας τις άθλιες αυτές διατάξεις μόνιμες».
Μισθοί φτώχειας. Την ίδια ώρα που ο Πρωθυπουργός πανηγυρίζει για την αύξηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, νέα στοιχεία δείχνουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δημιουργεί τους εργαζομένους – φτωχούς των 200-300 ευρώ. Οπως έγραψαν «ΤΑ ΝΕΑ», ο ομ. καθηγητής Οικονομικών και Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου Σάββας Ρομπόλης εκτιμά ότι τα επόμενα χρόνια το όριο της φτώχειας θα βρεθεί σε υψηλότερα επίπεδα, διότι, όπως είπε, εκτός από τη μείωση των εισοδημάτων δημιουργείται σταδιακά μια νέα κατηγορία, οι λεγόμενοι εργαζόμενοι – φτωχοί, άνθρωποι δηλαδή οι οποίοι θα εργάζονται με ευέλικτη μορφή απασχόλησης και οι αμοιβές τους θα κυμαίνονται από 200 έως 300 ευρώ τον μήνα, δηλαδή κάτω από 4.150 ευρώ ετησίως, που είναι το όριο της φτώχειας σήμερα.
«Επομένως», κατέληξε ο Σάββας Ρομπόλης, «εκτός από τις παραδοσιακές ομάδες, οι οποίες σήμερα αποτελούν την κατηγορία των φτωχών (άνεργοι και κοινωνικά αποκλεισμένοι, όσοι δεν λαμβάνουν σύνταξη κι όσοι λαμβάνουν επίδομα πρόνοιας 200 έως 250 ευρώ), θα έρθει προοδευτικά με αυξανόμενη τάση να προστεθεί άλλη μια κατηγορία φτωχών, που θα είναι οι εργαζόμενοι – φτωχοί. Δηλαδή θα εργάζεται κάποιος και ταυτόχρονα θα διαβιοί κάτω από το όριο της φτώχειας».
Την ίδια ώρα, στα όρια της φτώχειας ζει ένας στους δύο εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα ο μέσος μισθός για πάνω από 100.000 εργαζομένους μερικής απασχόλησης διαμορφώνεται στα 393,79 ευρώ, ενώ ο ένας στους δύο λαμβάνει πλέον μισθούς κάτω των 800 ευρώ. Από τη σύγκριση των ευρημάτων της Ερευνας Εργατικού Δυναμικού των ετών 2009 και 2016 παρατηρείται ότι στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας έχει αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό των χαμηλόμισθων εργαζομένων με καθαρές μηνιαίες αποδοχές κάτω των 700 ευρώ.