Κατά μέτωπον επίθεση στην κυβέρνηση για τις αποτυχίες της στην οικονομία και τις οδυνηρές συνέπειες που επιφέρουν στους πολίτες εξαπέλυσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τον Νομό Λακωνίας όπου περιοδεύει. Επιδίωξη του γαλάζιου επιτελείου είναι η σκληρή αντιπολίτευση να συνεχιστεί όλο το καλοκαίρι και γι’ αυτό –όπως επισημαίνεται –οι περιοδείες του αρχηγού της ΝΔ και η επαφή του με την κοινωνία θα ενταθούν το επόμενο διάστημα.

«Δεν είμαστε έτοιμοι μόνο να μιλήσουμε, είμαστε έτοιμοι και να ακούσουμε και θέλουμε να ακούσουμε και θέλουμε να μιλήσουν οι πολίτες». Η φράση αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη από την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος απηχεί «τη στρατηγική του και της ΝΔ», σημειώνουν στενοί συνεργάτες του. Στόχος του προέδρου της ΝΔ είναι με τις συνεχείς περιοδείες του ανά την Ελλάδα να ακούει τα προβλήματα των πολιτών. Και να έχει αδιαμεσολάβητη επαφή μαζί τους. Αλλωστε, στην Πειραιώς προεξοφλούν πως ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση είναι πλήρως αποκομμένοι από την κοινωνία –σε αντίθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση –και αυτό το κοντράστ, σημειώνουν, πρέπει να γίνει αντιληπτό και από τον κόσμο. Αυτό τον στόχο είχε και η περιοδεία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λακωνία που ξεκίνησε χθες. Επισκέφτηκε τη Σπάρτη και την Αρεόπολη και αργά το απόγευμα συμμετείχε σε σύσκεψη στο Γύθειο με φορείς της περιοχής.

Μολονότι οι παραπάνω περιοχές αποτελούν γαλάζια «κάστρα», όπου παραδοσιακά η ΝΔ στις εκλογές καταγράφει υψηλά ποσοστά, επιθυμία του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν η περιοδεία του να μην είναι τυπική. Ετσι, από χθες το πρωί –όπως σημειώνεται από τη ΝΔ –είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με πολίτες στα καφέ της Σπάρτης και να ακούσει από κοντά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Επίσης, μετέβη και στο Κέντρο Υγείας της Αρεόπολης όπου συνομίλησε με γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Αλλωστε, και από τη δήλωση που έκανε στις κάμερες προκύπτει πως βασική του στόχευση ήταν να ακούσει τους επαγγελματίες, τους αγρότες, τους νέους της περιοχής. Ετσι, με βάση τα παράπονα που του διατύπωσαν, εξαπέλυσε στη συνέχεια σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. «Μιλώντας σήμερα στη Λακωνία με πολλούς πολίτες, συνάντησα την απογοήτευση και την οργή των ανθρώπων για την κυβέρνηση» υπογράμμισε. Και στη συνέχεια αναφέρθηκε πιο συγκεκριμένα στη μεγάλη δυσαρέσκεια των πολιτών για τους κυβερνώντες. Οπως είπε, συνάντησε ελεύθερους επαγγελματίεςπου δήλωσαν τα πραγματικά τους εισοδήματα και είδαν το 60% και πλέον του καθαρού τους εισοδήματος να πηγαίνει στο Δημόσιο, το οποίο είναι «προνομιούχος εταίρος» στον καρπό του μόχθου τους. Επίσης, είδε μισθωτούς με 10.000 ευρώ εισόδημα που πλήρωσαν τον διπλάσιο φόρο από πέρυσι, αλλά και αγρότες «που είδαν για πρώτη φορά να φορολογούνται οι κοινοτικές επιδοτήσεις». Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι, τόνισε –εκτοξεύοντας νέα πυρά στην κυβέρνηση –ότι «η καθημερινότητα των πολιτών γίνεται αβίωτη». Δεσμεύτηκε μάλιστα ότι η καταστροφική πολιτική της υπερφορολόγησης θα σταματήσει όταν αναλάβει τη διακυβέρνηση η ΝΔ.

Η περιοδεία του Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκίνησε με επίσκεψη στον μητροπολίτη Σπάρτης Ευστάθιο. Από τη μητρόπολη χαρακτηρίστηκε εθιμοτυπική. Εκτιμάται όμως ότι το τετ α τετ του προέδρου της ΝΔ με τον Ευστάθιο εντάσσεται στην προσπάθεια του γαλάζιου επιτελείου να δείξει ότι η δεξιά παράταξη σέβεται την Εκκλησία και πως οι σχέσεις που διατηρεί μαζί της δεν είναι όψιμες.

«Καρφιά» εκτόξευσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην κυβέρνηση και για την αργοπορημένη αντιπυρική προετοιμασία της. Κατά την επίσκεψή του στον Δήμο Ανατολικής Μάνης, όπου η πρόσφατη πυρκαγιά έκαψε περισσότερα από 25.000 στρέμματα, αναφέρθηκε στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής το οποίο εντείνεται. Οπως εξήγησε, αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε ολοένα και πιο έντονα ακραία φαινόμενα. «Και, λυπάμαι που θα το πω, η χώρα δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος».