Γκρίνιες για τη Θάνου. Παρ’ όλα αυτά, βέβαια, οι αρρυθμίες στον τρόπο που επιχειρείται να αποσταλεί το κυβερνητικό μήνυμα δεν σταματούν, αφού κάθε μέρα προστίθεται μια αισθητή διαφοροποίηση κάποιου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ στον τρόπο που επιλέγει η κυβέρνηση να ασκήσει την πολεμική της στους θεσμούς. Για παράδειγμα, χθες, από άμβωνος τηλεοπτικού Σκάι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στα Τρίκαλα Σάκης Παπαδόπουλος εξέφρασε την αντίθεσή του με την τοποθέτηση της Βασιλικής Θάνου στο Μέγαρο Μαξίμου. «Δεν ήταν καλό το ότι η πρόεδρος του Αρείου Πάγου σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα τοποθετήθηκε σε μια πολιτική θέση» ανέφερε ειδικότερα και διευκρίνισε πως αυτό αποτελεί την προσωπική του θέση. Από την άλλη, χθες πάλι, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος σε συνέντευξή του (ART) επέλεξε έναν πιο οξύ τρόπο για να ασκήσει εσωκομματική αντιπολίτευση. «Πιστεύω ότι πρέπει να αποφεύγονται τοποθετήσεις ανωτάτων δικαστικών ή έστω προσφάτως αφυπηρετησάντων ανωτάτων δικαστικών λειτουργών σε θέσεις οι οποίες υποδηλώνουν εμπιστοσύνη είτε προς την κυβερνητική εξουσία είτε προς κόμματα» είπε ο ίδιος σε ερώτηση για την τοποθέτηση Θάνου στο Μέγαρο Μαξίμου, αν και δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην προγενέστερη τοποθέτηση του Χαράλαμπου Αθανασίου στο ψηφοδέλτιο επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας. Νωρίτερα, εξάλλου, στην ίδια συνέντευξη η αιχμή του ήταν σαφής και αποτυπώνει πως κινείται μακριά από τον κεντρικό σχεδιασμό της κυβέρνησης πάνω στο θέμα: «Η δικαστική εξουσία είναι ανεξάρτητη και η εκτελεστική εξουσία πρέπει να σέβεται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Και μάλιστα πρέπει να ενισχυθεί αυτή η ανεξαρτησία και να αποκοπεί ο ομφάλιος λώρος με τις επιλογές από το Υπουργικό Συμβούλιο». Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή, «κριτική μπορεί να γίνεται ακόμη και από κυβερνητικά στελέχη, αλλά να γίνεται με αυτοσυγκράτηση ώστε να μην μπορεί να παρερμηνευτεί ως προσπάθεια επηρεασμού και παραβιάσεως της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης. Πρέπει λοιπόν τα κυβερνητικά στελέχη να αυτοσυγκρατούνται». Αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαμε, αν και είναι γνωστό πως ο Χρυσόγονος δεν διστάζει να διαφοροποιείται σε μια σειρά ζητημάτων.
Διαβάστε Επίσης
Ευθείες βολές κατά της Δικαιοσύνης
Συνέχεια στον πόλεμο κυβέρνησης – Δικαιοσύνης έδωσε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας πυροδοτώντας πολιτική αντιπαράθεση και οξείες απαντήσεις από τους αντιπάλους του. «Υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο που δεν βοηθάει και μια αντιμετώπιση από την πλευρά της τακτικής Δικαιοσύνης που επίσης δεν βοηθάει και προστατεύει πολλές φορές τους κακοπληρωτές εργοδότες με παραδείγματα που είδαμε πρόσφατα να οδηγούν σε τραγικές συνέπειες».Ο Πρωθυπουργός μπορεί να είπε τα παραπάνω κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Εργασίας, δεν παρέλειψε όμως να βάλει ευθέως κατά της Δικαιοσύνης και να δώσει συνέχεια στην κόντρα με τους θεσμούς ενόψει και της συζήτησης την Παρασκευή στη Βουλή για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την εμπλοκή Πάνου Καμμένου στην υπόθεση «Noor 1».
Εδώ βέβαια η «γωνία» της κυβερνητικής επίθεσης ήταν διαφορετική και παρέπεμπε στην πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία η μη καταβολή δεδουλευμένων δεν συνιστά βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξάλλου, το όλο αφήγημα της κυβέρνησης αυτή την περίοδο επικεντρώνεται στην «επιθετική» και «πολιτική» χροιά των αποφάσεων της Δικαιοσύνης που επιβεβαιώνουν πως η πρώτη φορά Αριστερά δεν ελέγχει και δεν χειραγωγεί τον κορυφαίο πυλώνα του δημοκρατικού πολιτεύματος, όπως την κατηγορούν οι πολιτικοί της αντίπαλοι. «Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πήρε τη σκυτάλη από τον κ. Πολάκη και εξαπέλυσε νέα επίθεση εναντίον του δικαστικού σώματος, κάνοντας λόγο για αποφάσεις που είναι “υπέρ των εργοδοτών”. Του προτείνουμε να ερευνήσει προσεκτικά κάποιες από τις αποφάσεις που επικαλείται και σχολιάζει.Ισως, τότε, ανακαλύψει ανάμεσα στους δικαστικούς που έχουν κρίνει “υπέρ των εργοδοτών” και υψηλόβαθμο στέλεχος του γραφείου του που παρέχει πλέον αμισθί και έναντι οδοιπορικών νομικές υπηρεσίες σε αυτόν» δήλωσε ο βουλευτής και τομεάρχης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Παναγιωτόπουλος. «Η κυβέρνηση δεν θέλει καμία διάκριση εξουσιών. Θέλει η μόνη εξουσία να είναι αυτή. Αλλά αυτό δεν λέγεται δημοκρατία» ανέφερε από την άλλη Το Ποτάμι.