Ηταν τέτοιες μέρες, πριν από δύο χρόνια, όταν ο Γιώργος Κατρούγκαλος με τις φανταχτερές γραβάτες και τα εναλλασσόμενα μαντιλάκια πέρναγε την είσοδο του υπουργείου Εργασίας στη Σταδίου. Μέσα μου ένιωσα μια βαθιά ανακούφιση που επιτέλους αυτή η έρμη η χώρα θα έχει έναν σοβαρό υπουργό Εργασίας. Και αριστερό. Ανέσυρα από τις μνήμες μου –από την παιδική μου ηλικία στη Λευκάδα –την εποχή που μεσουρανούσε ο γιατρός Ξενοφών Γρηγόρης, βουλευτής της ΕΔΑ, για τον οποίο όλοι «έπιναν νερό στο όνομά του» γιατί ήταν ο γιατρός του λαού. Κι έδινε χωρίς να παίρνει, εκφράζοντας την κουλτούρα της Αριστεράς. Δυστυχώς οι ελπίδες μου διαψεύστηκαν σύντομα.

Πίσω από τα φαντεζί κοστούμια κρυβόταν ένας αλαζονικός και αυταρχικός άνθρωπος που ήταν γνώστης των πάντων. Δεν ρωτούσε, αλλά αποφάσιζε. Δεν ήξερε, αλλά και δεν ρωτούσε. Μιλούσε με έπαρση νομίζοντας ότι ήταν σε ώρα μαθήματος στο αμφιθέατρο. Και το χειρότερο, δεν ήταν αριστερός. Αλλα πίστευε, άλλα έλεγε και άλλα ψήφιζε. Οπως η σημερινή, μεταλλαγμένη κυβέρνηση που έχει μετατρέψει τα ιδανικά σε δανεικά.

ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ. Οι μήνες πέρασαν ώσπου στις αρχές του 2016 παρουσίασε τον περίφημο νόμο για το Ασφαλιστικό. Ο νόμος-έκτρωμα που οδήγησε στο σφαγείο όλες τις συντάξεις και το ΕΚΑΣ και επέβαλε τα χαράτσια στους ελεύθερους επαγγελματίες. Ο νόμος Κατρούγκαλου –παρόλο που υπέστη αλλεπάλληλες τροποποιήσεις γιατί είχε καταρτιστεί… στο πόδι –εξακολουθεί να αποτελεί τη βαρβαρότερη αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση όλων των εποχών. Και φυσικά δεν έδωσε καμία ανάσα στο υπό κατάρρευση ασφαλιστικό σύστημα, ένα έρμαιο της υψηλής ανεργίας, του δημογραφικού και της έκρηξης των ευέλικτων μορφών απασχόλησης. Οι επιπτώσεις του νόμου είναι δυσβάστακτες σε όλους τους συνταξιούχους (χωρίς να εξαιρεθούν οι συντάξεις χηρείας και οι αναπηρικές).

ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΟ 2019. Και φυσικά, παρά τις άγριες περικοπές, ο νόμος αυτός άνοιξε μια… τρύπα στο νερό, αφού αποφασίστηκαν να εφαρμοστούν νέα μέτρα για το Ασφαλιστικό από το 2019. Ειδικότερα:
* Καταργείται στους ήδη συνταξιούχουςαπό1/1/2019 ηπροσωπική διαφοράστις συντάξεις. Παλαιοί συνταξιούχοι ευθυγραμμίζονται με τους νέους. Χάνουν άμεσα έτσιέως 18% κύριας και επικουρικής σύνταξης.Ωστόσο, οι μειώσεις δεν θα είναι 18%, αλλά φτάνουν και στο 25%, γιατί δεν κόβεται μόνο σύνταξη λόγω προσωπικής διαφοράς, αλλά καταργούνται και τα επιδόματα συζύγου και τέκνων –καταργούνται ξεχωριστά και δεν μπαίνουν στο πλαφόν του 18%.

* Αυξάνονται (πάλι) στους αυτοαπασχολουμένους από 1/1/2018οιασφαλιστικές κρατήσεις ΕΦΚΑ. Μεγαλύτερο απ’ ό,τι το 2017 θα είναι το 2018 και το 2019 το χαράτσι εισφορών στον ΕΦΚΑγια ένα και πλέον εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες γιατί οι εισφορές που πλήρωσαν το προηγούμενο έτος θα θεωρούνται εισόδημα και επί αυτού του εισοδήματος θα υπολογίζονται οι νέες εισφορές.
ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΩΣ ΚΑΙ 30%. Πάντως, οι μειώσεις στις συντάξεις με τον νόμο Κατρούγκαλου κυμαίνονται έως και 30%. Κι όχι μόνο. Η περίφημη προσωπική διαφορά στις συντάξεις –την οποία εφηύρε πέρυσι ο Κατρούγκαλος- θα καταργηθεί μετά το 2018. Μάλιστα, όπως προβλέπει ο συγκεκριμένος νόμος πλέον, οι κατώτατες συντάξεις 15ετίας πουαπονέμειο ΕΦΚΑ σε χαμηλόμισθους ξεκινούν από 195,90 ευρώ για σύνταξη χηρείας, από 288 ευρώ για μειωμένη σύνταξη γήρατος και δεν ξεπερνούν τα 414,90 ευρώ (μεικτά) έναντι των 486 ευρώ πριν από τον Ν. 4387/2016. Οι νέες χαμηλές κατώτατες συντάξεις οφείλονται στον νέο τρόπο υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης, καθώς η εθνική σύνταξη είναι παγιωμένη και ανέρχεται σε 384 ευρώ με 20ετία και σε 345 ευρώ με 15ετία. Ειδικά για τους χαμηλόμισθους, το ποσοστό αναπλήρωσης είναι μόνο 11,55% επί των αποδοχών για τα 15 έτη ασφάλισης, δηλαδή για μέσες αποδοχές 400 ευρώ η ανταποδοτική σύνταξη είναι 46,20 ευρώ, για 500 ευρώ είναι 57,75 ευρώ και για 600 ευρώ είναι 69,30 ευρώ.
Η ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ. Στον αντίποδα, η εθνική σύνταξη ανέρχεται σε 384 ευρώ μηνιαίως μόνο εφόσον έχουν συμπληρωθεί τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης, ενώ μειώνεται κατά 2% για κάθε έτος ασφάλισης που υπολείπεται των 20 ετών. Για τα 15 έτη ασφάλισης, το πλήρες ποσό της εθνικής σύνταξης είναι 345,60 ευρώ, στο οποίο προστίθενται τα 46,20 ευρώ (για τις αποδοχές των 400 ευρώ) και μας δίνουν τελικό ποσό σύνταξης της τάξης των 391,80 ευρώ. Αντίστοιχα, με μισθό 500 ευρώ η σύνταξη που θα πάρει ο δικαιούχος ανέρχεται σε 403,35 ευρώ, ενώ φτάνει στα 414,90 ευρώ όταν ο μισθός είναι της τάξης των 600 ευρώ. Σε περίπτωση πρόωρης συνταξιοδότησης (πριν από τα 67), τα παραπάνω ποσά περιορίζονται στα 288,12 ευρώ για μισθό 400 ευρώ, στα 299,67 ευρώ για μισθό 500 ευρώ και στα 311,22 ευρώ για αποδοχές 600 ευρώ.
ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΕΡΑ. Και φυσικά ας μην ξεχνάμε ότι οι δηλώσεις Κατρούγκαλου στα κανάλια προκαλούσαν, πάντα, θυμηδία αλλα και αγανάκτηση: «Mε τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση οι συνταξιούχοι μόνο αυξήσεις μπορούν να περιμένουν στις συντάξεις» (δηλώσεις του στις 10/10/2016) ή «όσο είμαστε εμείς κυβέρνηση, δεν πρόκειται να καταργηθεί η προσωπική διαφορά στις συντάξεις» (31/10/2016).
Ευτυχώς, για τους περισσότερους, ο Κατρούγκαλος έφυγε από τη Σταδίου και χάσαμε τα φαντεζί κοστούμια. Μας έμεινε όμως μια δήθεν αριστερή κυβέρνηση που εξακολουθεί να πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες.