«Καραμπινάτη περίπτωση λαθρεμπορίας» είναι για τον Ανδρέα Λοβέρδο η υπόθεση του πλοίου στα Χανιά, οι λεπτομέρειες της οποίας είδαν τη Δευτέρα το φως της δημοσιότητας. Η σχετική έρευνα έφτασε στη Βουλή έπειτα από συνεχείς ερωτήσεις του εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, επιβεβαιώνοντας πως το εμπόρευμα που παρέμεινε για πάνω από επτά μήνες στο λιμάνι της Παλαιόχωρας ήταν ανασφάλιστο και προερχόταν από την εταιρεία ΣΕΚΑΠ του Ιβάν Σαββίδη.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος κάνει λόγο για «υπόπτη ολιγωρία και συγκάλυψη» της κυβέρνησης, στην οποία καταλογίζει ευθύνες για τη μέχρι τώρα εξέλιξη της έρευνας. Ο Λοβέρδος επισημαίνει πως όχι μόνο επιβεβαιώθηκε πως το «ύποπτο» εμπόρευμα ανήκει στη ΣΕΚΑΠ, αλλά προκαλεί προβληματισμό τόσο η προ τριετίας ημερομηνία παραγωγής και εξαγωγής των τσιγάρων όσο και το γεγονός πως «οι τελωνειακές Αρχές δεν λένε προς ποια εταιρεία τα εξήγαγε η ελληνική καπνοβιομηχανία, αλλά και μέσω ποιας τράπεζας έγινε η σχετική πληρωμή».

Προχωρώντας στις λεπτομέρειες της υπόθεσης, ο Λοβέρδος εκφράζει τις αμφιβολίες του για την εταιρεία που έκανε την εξαγωγή, την Velvex Panama, η οποία «δεν ενδιαφέρθηκε για την τύχη του εμπορεύματός της, ούτε έχει δώσει σημεία ζωής», και σχολιάζει εμφατικά ότι «η εταιρεία εισαγωγής του Λιβάνου είναι υπαρκτή και εμφανίστηκε, αλλά για να δηλώσει κατηγορηματικά πως δεν έχει την παραμικρή σχέση με το εμπόρευμα».

«Είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη υπόθεση πρόκειται για λαθρεμπορία», καταλήγει η ανακοίνωση, συμπεραίνοντας πως «οι κυβερνητικές ευθύνες είναι μεγάλες και θα αποδοθούν. Η διαπλοκή στην κραυγαλέα αυτή περίπτωση δίνει εξήγηση για την αμηχανία, τις καθυστερήσεις και τα ψέματα των κυβερνώντων».