Στη Λευκωσία ακόμα συζητούν (και όπως φαίνεται αυτό θα κρατήσει πολύ) τι πήγε στραβά στο Κραν Μοντανά. Το Εθνικό Συμβούλιο συνεδρίασε χθες (φωτογραφία) και συνεδριάζει και σήμερα, παρουσία και του έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά που βρίσκεται στο νησί, έπειτα από ταξίδι-αστραπή στις Βρυξέλλες, όπου και συναντήθηκε με τους ευρωπαίους ομολόγους του.

Στην Κύπρο ο Κοτζιάς δεν θα είναι μόνος. Αυτό γιατί στην άλλη πλευρά του νησιού, την κατεχόμενη βόρεια επισκέπτεται και ο τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Εμαθε ότι επισκέπτομαι εγώ την ελεύθερη Κύπρο και αποφάσισε και εκείνος να κάνει το ίδιο. Συνηθίζει να με ακολουθεί» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών όταν ρωτήθηκε σχετικά και δεν είμαι σίγουρος ότι έκανε πλάκα.

Η Τουρκία πάντως φαίνεται πως αποφάσισε να περάσει στην αντεπίθεση και μιας και δεν μπορεί να μπλοκάρει τις έρευνες στο οικόπεδο 11, που ως γνωστόν βρίσκονται κάτω από γαλλο-αμερικανικό κλοιό προστασίας, δεσμεύει παράνομα με NAVTEX που εξέδωσε χθες μεγάλο μέρος της κυπριακής ΑΟΖ για σεισμογραφικές έρευνες μέχρι τον Δεκέμβριο! Επιστρατεύει για τον λόγο αυτό πάλι το σεισμογραφικό σκάφος «Μπαρμπαρός», το οποίο θα μπαινοβγαίνει και με την (τουρκική) βούλα στα οικόπεδα 5 και 6 της κυπριακής ΑΟΖ, τα οποία είναι γνωστό ότι η Αγκυρα διεκδικεί.

Συνάντηση με Νίμιτς

Θα επιμείνω λίγο ακόμη στα εθνικά θέματα διότι όπως λέει και ο Νίκος Κοτζιάς, βρισκόμαστε σε σύνθετη διαπραγμάτευση. Και αφού στο Κυπριακό αναφέρθηκα, να πω τα νεότερα και στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Ο Κοτζιάς είδε στις Βρυξέλλες τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς. Οι δυο τους τα είπαν ενόψει του νέου γύρου διαπραγματεύσεων, ο οποίος ωστόσο δεν αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα (από φθινόπωρο και βλέπουμε).

Για την ώρα, πάντως, αυτό που κρατάω είναι ότι η Αθήνα θεωρεί πως η νέα κυβέρνηση των Σκοπίων, μόνο επικοινωνιακά, έχει δείξει να διαφέρει από το καθεστώς Γκρούεφσκι. Φυσικά και είναι ένα βήμα μπροστά, αλλά θα είναι μισό αν δεν γίνει και στην πράξη.