Αλλη μια μέρα πέρασε στην Κεντροαριστερά, με πολλές συναντήσεις για τον Νίκο Αλιβιζάτο. Ο γνωστός συνταγματολόγος είδε χθες τον αντιπρόεδρο της Βουλής και ΜΕΤΑρρυθμιστή συνεργαζόμενο με Το Ποτάμι, Σπύρο Λυκούδη, αλλά και τον ευρωβουλευτή της Ελιάς και πρώην γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη.

Το περιεχόμενο των συναντήσεων βγαίνει με το σταγονόμετρο, καθώς κανείς δεν θέλει να υπονομεύσει την προσπάθεια. Είναι βέβαιο όμως ότι η παρουσία Αλιβιζάτου τους κάνει όλους, εντός και εκτός ΔΗΣΥ, να αισθάνονται λίγο πιο αισιόδοξοι για την πορεία του εγχειρήματος.

Οι επιφυλάξεις Λυκούδη

Η συνάντηση με τον Λυκούδη έγινε σε κλίμα αμοιβαίας εκτίμησης, καθώς οι δύο άνδρες γνωρίζονται χρόνια και διατηρούν φιλική σχέση. Ο Λυκούδης ανέφερε στον Αλιβιζάτο πως, από τη στιγμή που οι εκλογές φαίνεται να έχουν απομακρυνθεί, η χρονική συγκυρία είναι ευκαιρία για τη σύσταση του ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς.

Παράλληλα, ωστόσο, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του σχολιάζοντας πως θα ήταν αποτυχία για τον χώρο αν τελικά οι μοναδικές δυνάμεις που θα συμμετάσχουν στο νέο κόμμα είναι αυτές που αποτελούν τη σημερινή ΔΗΣΥ.

Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, ένας είναι ο φόβος των «εκτός»: η πασοκοποίηση της προσπάθειας. Και η παρουσία Αλιβιζάτου αποτελεί από μόνη της καθησυχαστικό παράγοντα. Ο ίδιος, άλλωστε, έχει πολλές ιδέες για το πώς πρέπει να διεξαχθεί η διαδικασία εκλογής αρχηγού –είναι γνωστές και οι πάγιες θέσεις του για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και τη διαφάνεια.

Από ‘κεί και πέρα, ο Αλιβιζάτος συλλέγει προτάσεις και θα συνεχίσει να το κάνει τις επόμενες μέρες. Σήμερα θα συναντηθεί και με τον βουλευτή της ΔΗΣΥ και πρώην υπουργό Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος είναι επικεφαλής της επιτροπής ανασυγκρότησης της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας.

Τα χαμένα κονδύλια

Η απάντηση της Κορίνας Κρέτσου στον Νίκο Ανδρουλάκη, στην οποία η επίτροπος αναφέρει ότι μόνο τα 159 εκατομμύρια από τα 2,7 δισ. ευρώ που έχει στη διάθεσή της η Ελλάδα για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχουν αξιοποιηθεί, έφτασε χθες μέχρι την Καλαμάτα. Στη συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Χαρίτση, στη γενέτειρά του.

Οι δημοσιογράφοι απόρησαν με τα νούμερα που άκουγαν από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης και επισήμαναν τα λεγόμενα της Κρέτσου. Ποια ήταν η απάντηση Χαρίτση; «Για όλα φταίει η γραφειοκρατία» –όπως πάντα όταν δεν μας συμφέρει, σύντροφε. Γιατί, για να θυμίσω, δεν έφταιγε η γραφειοκρατία όταν τον περασμένο Απρίλιο η Κρέτσου έδινε συγχαρητήρια στη χώρα για την απορρόφηση των πόρων της ΕΕ την προγραμματική περίοδο 2007-2013.