«Στις καθυστερήσεις» επιχείρησε η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις πιέσεις της αντιπολίτευσης για την ακρόαση του Πάνου Καμμένου από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, αναφορικά με την εμπλοκή του στην υπόθεση των τηλεφωνικών επικοινωνιών με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη. Οι αιτιάσεις της έδρας αλλά και η καινοφανής παρέμβαση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου, ο οποίος επί της ουσίας είπε ότι ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος ενήργησε κατ’ εντολήν εισαγγελέα, πυροδότησαν την αντίδραση του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλου, ο οποίος ανέφερε ότι «υπάρχει ζήτημα βιασμού των θεσμών».
Τα δικαιώματα της μειοψηφίας, τα οποία παρέχει ο Κανονισμός της Βουλής στα κόμματα της αντιπολίτευσης, επιτρέπουν την επιβολή της ακρόασης λειτουργών του κράτους καθώς και οποιουδήποτε δημόσιου προσώπου για θέματα που αφορούν τη λειτουργία των θεσμών και της διαφάνειας. «Εφόσον είναι δικαίωμα της μειοψηφίας αυτό, θα ασκηθεί, και η ακρόαση θα γίνει από Σεπτέμβριο» δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Τασία Χριστοδουλοπούλου, η οποία ωστόσο έκρινε για άλλη μία φορά ως αόριστο το νέο αίτημα που υπέβαλε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Σπύρος Λυκούδης προκειμένου να κληθεί για εξηγήσεις ο υπουργός Αμυνας.
«Εδώ υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα σεβασμού των θεσμών, για την ακρίβεια βιασμού των θεσμών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βαγγέλης Βενιζέλος σχετικά με τις επαφές Καμμένου με τον ισοβίτη, ενώ κατηγόρησε την κυβερνητική πλειοψηφία ότι «δεν θέλει να διερευνηθεί το ζήτημα και έχει ταχθεί ήδη κατά της αποδοχής της πρότασης της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής», η οποία θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την προσεχή Παρασκευή. Σχολίασε, μάλιστα, πως «ο κ. Καμμένος προφανώς ενήργησε εκ μέρους της κυβέρνησης, σε συνεννόηση με την κυβέρνηση, με πλήρη ενημέρωση και του Πρωθυπουργού και του υπουργού Δικαιοσύνης».
«Μια συνωμοσία προκειμένου να παραποιηθούν αποδεικτικά στοιχεία ή να χειραγωγηθεί η Δικαιοσύνη είναι ζήτημα διαφάνειας» τόνισε ο Βενιζέλος προκαλώντας το σχόλιο της προέδρου της Επιτροπής: «Να μη δεσμεύεστε τόσο απόλυτα» του είπε.
Ενταση με Παρασκευόπουλο. Το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης ανέβηκε κατακόρυφα όταν ο πρώην υπουργός Νίκος Παρασκευόπουλος έθεσε θέμα νομιμότητας της εξέτασης του θέματος της κλήτευσης Καμμένου στην Επιτροπή. «Ακουσα τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος θεωρεί ότι εδώ η άρνηση οφείλεται στην προσπάθεια προστασίας εκ μέρους της κυβέρνησης του κ. Καμμένου» είπε και επανέλαβε το επιχείρημα ότι η υπόθεση βρίσκεται στη Δικαιοσύνη και ως εκ τούτου δεν πρέπει να αναμειχθεί η Επιτροπή Θεσμών. Επεσήμανε, δε, πως αν ο νομοθέτης αναφέρεται σε ιδιώτη «στον οποίο μπορούν να δοθούν κατάλληλες οδηγίες ή εντολές για να μπορέσει να διερευνήσει κάτι», τότε «πολύ περισσότερο μπορεί να το κάνει αυτό ένας δημόσιος λειτουργός που δεν έχει αρμοδιότητα κατά τα άλλα, αλλά την αποκτά έπειτα από μια εντολή».
Η άποψη αυτή προκάλεσε την έκρηξη Βενιζέλου: «Είναι δυνατόν να λέγονται αυτά από καθηγητή Νομικής; Οτι ενήργησε κατ’ εντολήν της Εισαγγελίας;». «Κύριε Βενιζέλο, συγκρατηθείτε» του είπε η Χριστοδουλοπούλου, ενώ εκείνος επέμεινε: «Μα είναι δυνατόν να προβάλλεται εδώ ο πολιτικός ισχυρισμός ότι ενήργησε ο Καμμένος κατ’ εντολήν της Δικαιοσύνης ως ενδιάμεσο πρόσωπο; Αυτή είναι η θέση της πλειοψηφίας; Οτι ενήργησε δηλαδή κατά νόμον, έχοντας εντολή των ανακριτικών Αρχών; Εχετε καταλύσει το κράτος, το κράτος δικαίου, τη διάκριση των εξουσιών, τη Δικαιοσύνη, τα πάντα! Και έχετε και υποστηρικτές! Το παρακράτος! Το παρακράτος σας!» ανέφερε χαρακτηριστικά, κατηγορώντας την πλειοψηφία της Επιτροπής ότι ορθώνει ασπίδα προστασίας στον εμπλεκόμενο υπουργό.
Εντονα αντέδρασε η πρόεδρος, διακόπτοντας τη συνεδρίαση και αναφέροντας πως «εδώ δεν είναι αρένα και ό,τι θέλει ο καθένας να λέει». «Αυτά τα προκαλείτε εσείς, με τον τρόπο που διευθύνετε» της αντέτεινε ο Βενιζέλος, κατηγορώντας την ότι «βάζετε τον εαυτό σας ασπίδα στις παρανομίες και στις παρωδίες που έχει ο θεσμός». Ο Νίκος Παρασκευόπουλος επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, κάνοντας λόγο για «παρεξήγηση». «Εκανα μια αναφορά νομική και αυτό το οποίο προσπάθησα να εξηγήσω είναι ότι υπάρχουν θεσμοί οι οποίοι προβλέπουν πράξεις χορήγησης πληροφοριών, ευνοϊκών μέτρων υπέρ εκείνων οι οποίοι τις χορηγούν, ενώ δίνουμε και μια ευελιξία διωκτική προκειμένου να υπάρχουν αυτές οι διαλευκάνσεις και καθόλου δεν είπα ότι αυτό έγινε ή το άλλο έγινε» σημείωσε.