Με τα βλέμματα όλων στραμμένα στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΝΤ για την Ελλάδα συνεχίζεται το σίριαλ της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, αλλά και οι προβλέψεις των διεθνών χρηματοοικονομικών οίκων ότι η Ελλάδα δεν θα αποφύγει ένα νέο Μνημόνιο με επιπλέον μέτρα λιτότητας μετά τη λήξη του σημερινού προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018.
Μετά το πρακτορείο Reuters, το οποίο σε προχθεσινό ρεπορτάζ του προέβλεπε ότι η Ελλάδα, ακόμη και αν δανειστεί από τις αγορές νωρίτερα από τη λήξη του προγράμματος, θα αναγκαστεί στο τέλος, υπό την πίεση και των δανειστών, να προσφύγει στην προληπτική γραμμή πίστωσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και να αποδεχθεί νέους όρους και δεσμεύσεις, χθες και η Goldman Sachs εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί να αποδεχθεί ένα νέο Μνημόνιο με επιπλέον μέτρα λιτότητας. Ειδικότερα, η μεγάλη αμερικανική τράπεζα, σε ανάλυσή της για την Ελλάδα, εκτιμά ότι η μεγάλη συζήτηση για το χρέος θα αρχίσει την άνοιξη του 2018, ενώ τα όποια μέτρα ελάφρυνσης θα συνοδεύονται από ένα νέο Μνημόνιο που θα προβλέπει πρόσθετα μέτρα λιτότητας. Οσο για την προοπτική ένταξης των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση του Ντράγκι (QE), η Goldman Sachs θεωρεί ότι ίσως να μην επιβεβαιωθεί ποτέ.
ΤΟ ΣΙΡΙΑΛ ΤΟΥ ΟΜΟΛΟΓΟΥ. Στο μεταξύ, σε πλήξη εξέλιξη βρίσκεται το σίριαλ της σχεδιαζόμενης από την κυβέρνηση εξόδου της χώρας στις αγορές. Το επόμενο επεισόδιο έχει ήδη αναβληθεί για την ερχόμενη εβδομάδα (με την έκδοση ομολόγων πενταετούς διάρκειας), αφού ολοκληρωθεί η σημερινή συνεδρίαση του ΔΝΤ και δημοσιοποιηθεί η αναμενόμενη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τoν οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει, εκ των προτέρων, μια νέα αναβολή που θα οφείλεται και σε ενστάσεις μερίδας των πιστωτών. Πολλά θα εξαρτηθούν όμως από το κλίμα που θα διαμορφωθεί στις αγορές και από το ύψος του επιτοκίου που θα αποδεχθούν οι ξένοι επενδυτές για να συμμετάσχουν στη συγκεκριμένη έκδοση. Ενα επιτόκιο που με βάση τα έως τώρα δεδομένα είναι ιδιαίτερα αλμυρό, αφού υπερβαίνει το 4% και αποτελεί μεγάλο αγκάθι για τους όποιους κυβερνητικούς χειρισμούς.
Πάντως, σύμφωνα με το Reuters, η κυβέρνηση έχει προσλάβει έξι τράπεζες για να διαχειριστούν την έκδοση ομολόγου. Πηγή που επικαλείται το πρακτορείο αναφέρει ότι πρόκειται για τις Bank of America Merrill Lynch, BNP Paribas, Citigroup, Deutsche Bank, Goldman Sachs και HSBC. Η πηγή πρόσθεσε πως η έκδοση ενδέχεται να προχωρήσει ακόμα και την επόμενη εβδομάδα, αλλά το χρονοδιάγραμμα παραμένει αβέβαιο καθώς η χώρα περιμένει έγκριση από τους επίσημους πιστωτές. Οπως σημειώνεται, μία από τις επιλογές που εξετάζονται είναι οι επενδυτές να επεκτείνουν τις ωριμάσεις μέσω μιας δημοπρασίας για τα ομόλογα 3 δισ. ευρώ που ωριμάζουν τον Απρίλιο του 2019.
Το διεθνές πρακτορείο Bloomberg, επιχειρώντας χθες να εξηγήσει την αναβολή στην έκδοση του ελληνικού πενταετούς ομολόγου, η οποία αρχικά είχε αποφασιστεί να ξεκινήσει στις αρχές της εβδομάδας, την απέδωσε, εν μέρει, στο ανώτατο όριο δανειστού που φέρεται να έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ετσι, σύμφωνα με το πρακτορείο, το ΔΝΤ ήταν εκείνο που στάθηκε εμπόδιο στο άνοιγμα του βιβλίου προσφορών την περασμένη Δευτέρα ή Τρίτη. Προϋπόθεση για να προσφύγει η Ελλάδα σε νέο δανεισμό, με βάση την ερμηνεία αυτή, είναι η αποπληρωμή δόσεων εξόφλησης του δημόσιου χρέους που λήγουν αυτές τις ημέρες και μετά η ανάληψη οποιασδήποτε κίνησης. Και αυτό, καθώς η κυβέρνηση με την έκδοση του νέου ομολόγου, σύμφωνα με τις πληροφορίες, δεν σκοπεύει μόνο να «ρολάρει» το ομόλογο του 2014 αλλά και να αντλήσει νέο επιπλέον δανεισμό.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον θα εξεταστούν οι όροι συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, όπως αυτό επικαιροποιήθηκε μετά τη δεύτερη αξιολόγηση. Πρόκειται για τους δεσμευτικούς όρους και σε επίπεδο συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων που θέτει το Ταμείο για να μείνει σε ρόλο παρατηρητή του προγράμματος. Ο βαθμός υλοποίησης των δεσμεύσεων αυτών αλλά και αποσαφήνισης από τους ευρωπαίους δανειστές των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα κρίνει τον ερχόμενο Φεβρουάριο – Μάρτιο κατά πόσο το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα και χρηματοδοτικά με ένα ποσό που δεν θα υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρώ.
- Οι αστρονόμοι ξύνουν τα κεφάλια τους για εξωπλανήτη που γεννήθηκε πρόωρος
- Έντονος καβγάς Γιαννούλη – Γεωργιάδη: «Πέθανε καρκινοπαθής λόγω καθυστερημένου χειρουργείου» – «Ντροπή, ο ασθενής ζει»
- Καραμανλής: «Αδειάζει» Μητσοτάκη για διαγραφή Σαμαρά, δεν ενδιαφέρεται για ΠτΔ – Κριτική στην κυβερνητική πολιτική