Τουρκικές παρενοχλήσεις από αέρος δέχτηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος πραγματοποίησε χθες επίσκεψη σε Σύμη, Φαρμακονήσι, Αγαθονήσι και Χίο συνοδευόμενος από τον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Βαγγέλη Αποστολάκη. Την ώρα που το αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν βρισκόταν πάνω από τα Δωδεκάνησα, χειριστές τουρκικών ραντάρ προειδοποίησαν ότι παραβιάζεται τουρκικός εναέριος χώρος (!).

Η πρόκληση αγνοήθηκε, αλλά οι Τούρκοι επανήλθαν λίγο αργότερα, όταν οι υψηλοί επισκέπτες επιβιβάστηκαν σε ελικόπτερο τύπου Σινούκ της Αεροπορίας Στρατού για να μεταβούν στο Φαρμακονήσι και το Αγαθονήσι.

Η απάντηση ήρθε από τον Πρόκοπη Παυλόπουλο, ο οποίος (με το που προσγειώθηκε) ζήτησε από την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και έστειλε το μήνυμα ότι το Αιγαίο δεν διχοτομείται.

Με NAVTEX απάντησε και η Κύπρος

Ο διπλωματικός πόλεμος των NAVTEX καλά κρατεί στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Ετσι, μετά την τουρκική οδηγία –για την οποία σας έγραψα και χθες –με την οποία δεσμεύεται παράνομα μια μεγάλη έκταση για σεισμογραφικές έρευνες μέχρι τον Δεκέμβριο, η Λευκωσία εξέδωσε δικιά της οδηγία για να ακυρώσει την αντίστοιχη της Αγκυρας. «Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη» δήλωσε κοφτά ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης μετά την συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, στην οποία μετείχε και ο Νίκος Κοτζιάς.

«Απροετοίμαστος» ο Αϊντα λέει ο Κοτζιάς

Ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τα δικά του συμπεράσματα από το Κραν Μοντανά και για μια ακόμη φορά τα έβαλε με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Εσπεν Μπαρθ Αϊντα, τον οποίο χαρακτήρισε «απροετοίμαστο». Πάντως, παρότι λύση δεν βρέθηκε στη διάσκεψη (και κατά εκτιμήσεις ακόμη και μέρους της κυπριακής αντιπολίτευσης, μάλλον απομακρυνθήκαμε παρά πλησιάσαμε τον στόχο), ο Κοτζιάς υπερασπίστηκε τη γραμμή του και χαρακτήρισε μεγάλη κατάκτηση το ότι τέθηκαν στο τραπέζι η ασφάλεια και οι εγγυήσεις.

Κάπου εδώ να ανοίξω μια παρένθεση για να σας πω ότι ο Κοτζιάς είναι ιδιαίτερα κολακευμένος από το γεγονός ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες υιοθέτησε τη φράση του περί «κανονικού κράτους» στις αναφορές του για την Κύπρο στη μετά λύση εποχή.

«Οι ιδέες δεν είναι για να τις κρατά κανείς για τον εαυτό του» σχολίασε σχετικά ο ΥΠΕΞ και μου θύμισε κάτι από Μπρεχτ, που έλεγε ότι σε κάθε ιδέα πρέπει να ψάξει κανείς από πού έρχεται και πού πάει για να καταλάβει αν είναι καλή ή όχι.

Στήνουν πανηγύρια στα Κατεχόμενα

Πάντως, όσο εμείς ανταλλάσσουμε ιδέες, η Τουρκία και ο Μουσταφά Ακιντζί δουλεύουν αόκνως για την επόμενη μέρα στο νησί. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η χθεσινή επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στα Κατεχόμενα, στην οποία -σύμφωνα με την τουρκική «Μιλιέτ» –συζητήθηκε η ετοιμασία ενός νέου οδικού χάρτη. Αυτά βλέπει ο πρόεδρος Αναστασιάδης και είναι στα τηλέφωνα με την Ανγκελα Μέρκελ.

Στο μεταξύ, μεθαύριο συμπληρώνονται 43 χρόνια από την τουρκική εισβολή στο βόρειο τμήμα της Κύπρου και μετά το πρόσφατο ναυάγιο του Κραν Μοντανά η μαύρη αυτή επέτειος βρίσκει την πλειονότητα των Ελληνοκυπρίων πιο απογοητευμένη από ποτέ, αφού η λύση δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα.

Στα βόρεια του νησιού, ωστόσο, στήνουν τα καθιερωμένα πανηγύρια. Ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ φτάνει μεθαύριο στα Κατεχόμενα για να δώσει το παρόν στη φιέστα που θα στηθεί εκεί.

Τουρκικά πλοία, η φρεγάτα «Γκαζιαντέπ», το υποβρύχιο «Μπουράκρεϊς» και η τορπιλάκατος «Μπόρα» θα ανοίξουν για το κοινό, ενώ και τουρκικά αεροσκάφη θα εμφανιστούν πάνω από τον κυπριακό ουρανό. Βάζω και στοίχημα ότι ειδικά φέτος –που η επέτειος βρίσκει τον Σουλτάνο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μιλά ήδη για σχέδια Β και να βγάζει τον ΟΗΕ από το κάδρο, θα το κάνουν λύσσα οι γείτονες!