Πονοκέφαλο στην κυβέρνηση προκαλεί η νέα αναίρεση που ασκήθηκε χθες από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ, με κεντρικό πρόσωπο τον πρώην πρόεδρο της Αρχής Ανδρέα Γεωργίου, ο οποίος ύστερα από δύο απαλλακτικά βουλεύματα βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη.
Σύμφωνα με νομικούς και δικαστικούς κύκλους, η άσκηση της αναίρεσης –δεύτερης κατά σειρά –για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ, στην εκπνοή μάλιστα της προβλεπόμενης από τον νόμο προθεσμίας, εξελίσσεται σε μείζον θέμα, καθώς εκτός από τις νομικές πτυχές έχει και άμεσες πολιτικές προεκτάσεις. Κι αυτό γιατί η «υπόθεση Γεωργίου», που όπως είναι γνωστό έχει συνδεθεί με τη διόγκωση του ελλείμματος, βρέθηκε μαζί με την υπόθεση του ΤΑΙΠΕΔ (σ.σ. έχει ήδη ασκηθεί αναίρεση κατά του παραπεμπτικού βουλεύματος που αφορά και τρεις αλλοδαπούς εμπειρογνώμονες) στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς στο πλαίσιο της πρόσφατης αξιολόγησης.
Η κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», έχει δεσμευθεί ότι θα «νομοθετήσει την κρατική αποζημίωση του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ –και άλλων αξιωματούχων της ΕΛΣΤΑΤ που ενεργούν υπό την εποπτεία του/της –έναντι νομικών και άλλων εξόδων (συμπεριλαμβανομένων των πραγματικών αμοιβών του δικηγόρου και των προσωπικών οικονομικών απωλειών) οι οποίες προέκυψαν ως αποτέλεσμα νομικών προσφυγών / ενεργειών / διαδικασιών που έχουν ληφθεί ή επικρέμανται εναντίον τους ως προς τις αποφάσεις που έχουν λάβει και τις ενέργειες που έχουν κάνει (συμπεριλαμβανομένων ενδεχόμενων παραλείψεων) κατά την εκτέλεση των επίσημων καθηκόντων τους σύμφωνα με τις εφαρμοστέες διατάξεις και τους κανόνες, νομικούς ή άλλους».
Η προαναφερόμενη διάταξη – δέσμευση της κυβέρνησης παραπέμπει, όπως εκτιμάται, ευθέως στις δικαστικές περιπέτειες του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου.
Υπό αυτό το πρίσμα, νομικοί κύκλοι διατύπωναν εύλογα ερωτήματα πώς η κυβέρνηση προχώρησε ουσιαστικά σε μια ρύθμιση που θα μπορούσε –τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο –να οδηγήσει ακόμα και σε οριστικό και αμετάκλητο κλείσιμο των εκκρεμοτήτων για τον Ανδρέα Γεωργίου, πριν ακόμα συμπληρωθούν οι δικονομικές προθεσμίες που θα μπορούσαν –όπως και συνέβη τελικά –να αλλάξουν άρδην το σκηνικό της υπόθεσης. Και οι ίδιες πηγές προσέθεταν πως κάθε άλλο παρά σύνηθες είναι να βλέπουμε από τη μια πλευρά την κυβέρνηση να αναλαμβάνει τέτοιου είδους πρωτοβουλίες που καταλήγουν σε συγκεκριμένο ποινικά ελεγχόμενο, δηλαδή τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, και από την άλλη πλευρά για το ίδιο πρόσωπο:
n Να ασκείται αναίρεση για δεύτερη φορά από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης, για το οποίο έχουν προηγηθεί δύο απαλλακτικά βουλεύματα του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας με ισάριθμες εισαγγελικές προτάσεις.
n Να ασκείται έφεση για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος και παρά την ομόφωνη αθωωτική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας, με τη σύμφωνη γνώμη και της εισαγγελέως της έδρας Ελένης Σίσκου, ο Ανδρέας Γεωργίου να ξαναδικάζεται σε δεύτερο βαθμό από το Τριμελές Εφετείο της Αθήνας, ενώπιον του οποίου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η εκδίκαση της υπόθεσης.
ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου προχώρησε στην άσκηση αναίρεσης του –δεύτερου –απαλλακτικού βουλεύματος που πρόσφατα εκδόθηκε από το Εφετείο της Αθήνας για τον Ανδρέα Γεωργίου εντοπίζοντας νομικές πλημμέλειες.
Το επίμαχο βούλευμα είχε εκδοθεί κατά πλειοψηφία από το Συμβούλιο Εφετών, τα δύο από τα τρία μέλη του οποίου είχαν τη γνώμη –όπως και ο εισαγγελέας –ότι δεν στοιχειοθετείται το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης για τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ. Αντίθετα, μόνο μία δικαστική λειτουργός ψήφισε υπέρ της παραπομπής του Ανδρέα Γεωργίου. Τώρα πια, με βάση τα νέα δεδομένα, το «κλειδί» της εξέλιξης της δικαστικής αυτής ιστορίας, με τις πολιτικές προεκτάσεις, κρατούν στα χέρια τους τα μέλη του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, που θα κληθούν να αποφασίσουν αν θα γίνει δεκτή ή όχι η αναίρεση που ζήτησε η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός.
Σε περίπτωση που οι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας προχωρήσουν στην άσκηση αναίρεσης, τότε η δικογραφία θα επιστρέψει για τρίτη φορά στο Εφετείο προκειμένου να κριθεί η υπόθεση από μηδενική βάση και οι αρμόδιοι δικαστές να αποφασίσουν για την παραπομπή ή μη του Ανδρέα Γεωργίου στο εδώλιο του κατηγορουμένου.
Αν πάλι οι αρεοπαγίτες πουν όχι στην αναίρεση του βουλεύματος, τότε η δικογραφία κλείνει οριστικά και μαζί με αυτή η συγκεκριμένη δικαστική εκκρεμότητα για τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ. Ανεξάρτητα πάντως από το ποια θα είναι η κατάληξη της υπόθεσης σε αμιγώς δικαστικό επίπεδο, η δέσμευση της κυβέρνησης για την αποζημίωση του εν λόγω προσώπου παραμένει.
Για την ιστορία, αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Ανδρέας Γεωργίου, ο οποίος έχει απαλλαγεί δύο φορές από την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης, ελέγχεται με βάση καταγγελίες περί διόγκωσης του ελλείμματος του 2009, με αποτέλεσμα να διευκολυνθεί η υπαγωγή της χώρας σε μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής – Μνημόνια.