Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσαν στην αντιπολίτευση οι δηλώσεις του Σταύρου Κοντονή στη Βουλή για την υπόθεση της Ηριάννας. ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι εκτόξευσαν χθες ομαδικά πυρά στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, χαρακτηρίζοντας ως «πρωτοφανή», «αντιθεσμική», «αντισυνταγματική» και «απαράδεκτη παρέμβαση στη Δικαιοσύνη» την ενέργεια του υπουργού και επισημαίνοντας ότι οι συνεχείς παρεμβάσεις του στη Δικαιοσύνη βλάπτουν τη δημοκρατία. Μάλιστα, η αντιπολίτευση εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή και για τα προχθεσινά επεισόδια στην Ερμού, χαρακτηρίζοντάς τον ως ηθικό αυτουργό.

Ενδεικτικό του πόσο σοβαρή αξιολογεί η ΝΔ την παρέμβαση του Σταύρου Κοντονή στη Βουλή –ο οποίος χαρακτήρισε «δυσάρεστη έκπληξη» την απόρριψη από το Εφετείοτης αίτησης για αναστολή στην έκτιση της ποινής της Ηριάννας –είναι ότι η αντίδρασή της ήταν άμεση από ολόκληρο το κόμμα και εκφράστηκε και στο υψηλότερο επίπεδο από τον αρχηγό της. Από τη Λακωνία όπου περιοδεύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε τόσο στον Σταύρο Κοντονή όσο και στην κυβέρνηση: «Οι απαράδεκτες παρεμβάσεις και επιθέσεις της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη τραυματίζουν βαριά τη δημοκρατία στη χώρα μας. Δείχνουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει ξεπεράσει κάθε φραγμό με την αλαζονεία και τον αυταρχισμό της». Στην ίδια δήλωση, δε, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως αυτές οι επιθέσεις στη Δικαιοσύνη προσφέρουν άλλοθι στην τυφλή βία.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε και στα επεισόδια που σημειώθηκαν προχθές το βράδυ στον πεζόδρομο της Ερμού. Βάζοντας στο στόχαστρό του και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, υποστήριξε ότι οι λεηλασίες αποδεικνύουν πως είναι ανίκανος να κάνει τη δουλειά του. «Αρκετά πια με τους γνωστούς αγνώστους που σε κάθε αφορμή καταστρέφουν περιουσίες και μένουν ατιμώρητοι» συμπλήρωσε, κάνοντας λόγο για θεσμικό κατήφορο όπου σπρώχνει η κυβέρνηση τη χώρα και κάλεσε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες να σταθούν απέναντι.

Νωρίτερα, η ΝΔ με ανακοίνωσή της είχε ασκήσει δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, τονίζοντας πως «είναι η πρώτη φορά που υπουργός Δικαιοσύνης εκφράζει από το βήμα της Βουλής την έντονη δυσαρέσκειά του για μια δικαστική υπόθεση και προεξοφλεί νέα εκδίκασή της με άλλη σύνθεση του δικαστηρίου».

«ΚΑΘΕΣΤΩΣ». Στην ίδια κατεύθυνση ο υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Δικαιοσύνης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου έκανε λόγο «για μετατροπή από αυτή την κυβέρνηση της κρατικής εξουσίας σε καθεστώς». Και πρόσθεσε σε πολύ υψηλούς τόνους: «Πέρα από την ουσία της υπόθεσης της Ηριάννας, η αντισυνταγματική και αντιθεσμική επίθεση του υπουργού Δικαιοσύνης τροφοδοτεί τον διχασμό και απαξιώνει τη Δικαιοσύνη ανάλογα με το αν αρέσουν ή όχι οι αποφάσεις της στην κρατική εξουσία. Αυτό το καθεστώς είναι πλέον ηθικός αυτουργός στους κινδύνους που διατρέχει η δημοκρατία».

Βολές κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε και Το Ποτάμι, σχολιάζοντας πως οι λεηλασίες στο κέντρο της Αθήνας φαίνεται πως δεν αποτελούν πρόβλημα για την κυβέρνηση. Το Γραφείο Τύπου του Ποταμιού συμπλήρωσε στην καυστική ανακοίνωσή του πως παράλληλα με τη γνωστή «πλέον αφασία του αρμόδιου – αναρμόδιου υπουργού κ. Τόσκα, δεν ανησύχησαν και οι συνάδελφοί του που τις αντιμετωπίζουν ως κάτι περίπου φυσιολογικό. Οι υπουργοί έχουν άλλες δουλειές. Συναγωνίζονται ποιος θα κάνει τις περισσότερες και τις οξύτερες επιθέσεις κατά της Δικαιοσύνης».

Ο ΚΑΜΙΝΗΣ. Εντονη ήταν η αντίδραση για τις λεηλασίες στο κέντρο της Αθήνας και από τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, ο οποίος μίλησε για τραμπουκισμούς που εντάσσονται στον «συστηματικό πόλεμο απέναντι στην εμπορικότητα, απέναντι στην οικονομική ζωή της Αθήνας». Ανέφερε δε πως από την κινητοποίηση υπήρξαν φθορές σε 67 καταστήματα.